Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Franzoni, John Logan, William Nicholson / Story by David Franzoni | Hudba: Hans Zimmer, Klaus Badelt, Lisa Gerrard | Produkcia: Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig | Distribúcia: DreamWorks (USA), Universal Studios (non-USA) | Štúdio: Scott Free Productions, Red Wagon Entertainment | Rozpočet: 103 miliónov $ | Tržby: 457,640,427 $ || ,,Stojí vůbec Řím za lidský život?,, V tomto filmu tomu tak bylo. Russell Crowe, Joaquin Phoenix, réžia Ridleyho Scotta, a hudba samá spojuje niečo, kôli čomu sa filmy oplatí robiť a pozerať. Premňa jednoznačne najlepší historický film všetkých čias spolu s Gibsonovým Braveheart-om. A Rím bol taký krásny, že namiesto Maxima by som bol s tými légiami prebral moc natrvalo! Keby mu to scenár dovolil aspoň na 20 minút :) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V tomto filme jednoznačne dostáva obsah na frak od formy a to spôsobom na ktorý ja nie som ochotný pristúpiť. Vizuálne pekné (nie však úžasná ako napr. Hrdina) nielen vďaka Connie (ktorú žeriem od Diablovho advokáta) ale aj vďaka digitálnym kulisám a zvieratám. Historická nevieryhodnosť by mi až tak nevadila, keby bola zabalená do pútavejšieho príbehu. Takto je to len priemer v pozlátku, ktorý jednoznačne ťahá Joaquin Phoenix a Oliver Reed, Crowe je dobrý ale na svoj výkon z LA Confidential nestačí. Záver patrí k jedným z najhorších a najpatetickejších scén aké som mal tú česť zhliadnuť. Ako toto mohlo poraziť na Oscaroch Tigra a Draka alebo Traffic to naozaj nepochopím. P.S. POMO gýč je s tvrdým... ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních opravdu velkolepých snímků, které mají potenciál zapsat se do filmové historie. Russell Crowe ve své nejlepší formě a možná také jedné ze svých zásadních rolí ztělesňuje muže jdoucího na smrt, který však musí vyrovnat jeden dluh s vládcem své země. Velmi silné, hudebně a technicky (ach ta kamera) nádherné. Proč tedy nepřichází plný počet? Možná až moc jednoduchý příběh, možná až moc dlouhé, možná to chce jen víc shlédnutí. Přesto si Maximus Decimus Meridius zaslouží pozornost diváků napříč publikem, takových filmů jako Gladiátor moc nevzniká. Bohužel. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš slavné jméno. Musí nejdřív zabít tvé jméno, než zabije tebe." Chlapáctví, testosteron i pomstu mám ve filmu rád, i když nemám zdaleka tak velkého pinďoura, jako Maximus. Historické snímky se mé přízni až tolik netěší, ale tenhle kariérní pád generála Maxima mne bavil, stejně jako následné nastartování gladiátorské kariéry. Velkolepost tomuto snímku rozhodně upřít nemohu, stejně jako nečestný útok na slzné kanálky a tady pan generál ztrácí jednu hvězdu. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Perfektní Joaquin jako císař a Russel jako ten, po kom se chtělo, aby sklonil hlavu a zvolal Ave Ty! Tak to kdysi chodilo, že váš život nebyl váš a jen palec a rozmar rozhodoval o tom, jak dlouho budete moci nořit svá chodidla do písku římského Kolosea. Dokážu si představit tu beznaděj a nesmírnou nenávist, kterou Maximus musel cítit k někomu, kdo kvůli pýše a žárlivosti vzal život jeho nejbližším. Silný příběh v rukou vynikajícího režiséra, se stal spolu s hvězdným hereckým obsazením a s jedním z nejkrásnějších filmových soundtracků neskutečným zážitkem. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • Katapulty použité v úvodu filmu by reálně měly dostřel zhruba do vzdálenosti 140 metrů. Z důvodu bezpečnosti a efektivity byl jejich dostřel digitálně upraven tak, aby byl daleko větší. (FIBO)
  • V režisérskej verzii je v čase 05:38 – 05:43 záber na pokrikujúcu armádu Galov. Pred nimi sú v pôde zapichnuté šípy aj napriek tomu, že rímski vojaci po nich ešte nestrieľali. (johnsnow)
  • Během inscenace bitvy o Kartágo v Koloseu je jeden z vozů převrácen. V momentě, kdy se prach usadí, lze vidět, že je na vozu připevněna plynová láhev. (Janzic999)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama