Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tento film má vše, co takový žánr potřebuje, záporáka, kterému i po několika zhlédnutí mám chuť šlápnout na palec, hlavního hrdinu, který je sympaťák až na půdu, dobrý soundtrack, výbornou výpravu, napínavý a strhující příběh. Pro mě zatím druhý nejlepší film Ridleyho Scotta a oprávněné 5 hvězdičkové hodnocení… ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prototyp velkofilmu nového tisíciletí. Silně emoční příběh, bravurně snímaná akce a mistrovská režie. Nezapomenutelná hudba Hans Zimmera pak pouze dokresluje onu dokonalost. Děj se sice moc historie nedrží, ale přesto se pro mne jedná o jednu z nejlepších žánrovek, co jsem kdy viděl, nemluvě o brilantním Joaquin Phoenixovi. Na závěr mohu pouze dodat... My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next! ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to dívá, pokud se bojuje. Jakmile se přestane, radši posunuju k další akci, protože vydržet některé bláboly postav a zářezy do historie by mi mohly přivodit menší srdeční zástavu. Gladiátor má tedy z mého pohledu dvakrát štěstí. Tím prvním je úvodní bitva a boje v aréně, tím druhým jsou stejnou měrou Russel Crowe a Joaquin Phoenix, díky nimž jsou jejich postavy snesitelné. Nebýt toho, dost vážně bych uvažoval o odpadu. No a pak tu samozřejmě máme ještě nejkopírovanější píseň historických spektáklů - Now We Are Free. Ad don Corleone: SPQR: Senatus Populusque Romanus - Senát a lid římský - je oficiální název římského státu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější historický film. To, co tu předvádí Russell Crowe, je bomba a Ridley Scott se hlavně díky tomuhle filmu dostal na přední místo mého režisérského žebříčku. Příběh možná není bez chybičky, ať už scénáristicky nebo historicky, ale vizuální a hudební stránka to naprosto stírá... Soundtrack je tak nabušenej a překrásnej, jak to umí jenom Hans Zimmer, a bitvy... to je prostě Ridley v nejlepší formě. Zbožňuju onu scénu, kdy Maximus stojí proti císaři v aréně, ano, v přepisu se může zdát přitažená za vlasy, nafouklá a já nevím, co ještě, ale když se na ni dívám, vždycky mě strhne. Jsou prostě filmy, které mám ráda natolik, že bych jim kvůli atmosféře odpustila hodně blbostí. A tohle je (možná) jeden z nich. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Father to a murdered son. Husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." Ridley Scott se rozhodl oživit tradici výpravných historických "sandálových" snímků a ač z toho vyšla spíše taková antická pohádka, tak díky dokonalé výpravě, strhujícím akčním scénám, nádherné vizuální stránce, burácející hudbě Hanse Zimmera, skvostné režii a charismatickým hercům se mu to podařilo nadočekávání dobře. A to i navzdory podprůměrnému scénáři a takřka nulové historické věrohodnosti. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • Stavba filmového Kolosea trvala 19 týdnů. (FIBO)
  • Ve scéně, kdy se Maximus (Russell Crowe) prochází po úvodní bitvě táborem a kráčí k ohradě s koňmi, je v blízkém pozadí v záběru vidět člen štábu v džínách. (FIBO)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama