Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních opravdu velkolepých snímků, které mají potenciál zapsat se do filmové historie. Russell Crowe ve své nejlepší formě a možná také jedné ze svých zásadních rolí ztělesňuje muže jdoucího na smrt, který však musí vyrovnat jeden dluh s vládcem své země. Velmi silné, hudebně a technicky (ach ta kamera) nádherné. Proč tedy nepřichází plný počet? Možná až moc jednoduchý příběh, možná až moc dlouhé, možná to chce jen víc shlédnutí. Přesto si Maximus Decimus Meridius zaslouží pozornost diváků napříč publikem, takových filmů jako Gladiátor moc nevzniká. Bohužel. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa povie historický veľkofilm, okamžite sa mi vybavia dva filmy. Braveheart a práve Gladiátor. Reálne historicky, vecne, fakticky ale aj po zábavovej stránke, zodpovedne prerozprávaný krásny príbeh. Ridleymu trošku menej vyšla psychologizácia postáv, no všetky ostatné faktory filmy zvládol na výbornú. Páčila sa mi najmä halucinogénna snovo-víziová predstava Maxima počas niektorých scén v priebehu filmu. 100%. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí jednoznačné zklamání. Jako velký Scottův fanoušek jsem čekal velký návrat Mistra. Což o to, vizuálně to bylo "scottovské" a také hudba byla monumentální. Ale plytkost scenáře nemile překvapila a stupidní dialogy tahaly za uši. A jako člověk, který se trochu zajímá o dějiny, jsem se musel mnohdy smát. Ale už jsem si zvykl. Přistoupil jsem na fakt, že to je obyčejná "popkorňárna", vizuálně je to bomba, Jaquin Phoenix je skvělý a tak pod čtyři * nepůjdu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem v době jeho premiéry ignoroval a totéž jsem úspěšně praktikoval dlouhých 12 let, abych při jedné z televizních repríz přece jen neodolal a následně zjistil, že u té přezíravosti ke Gladiátorovi měl vydržet i nadále a instinkt mě jako obvykle nezklamal. Gladiátor mi jednoduše nemá co nabídnout, protože to je typ letního blockbusteru s pompézní výpravou, zato blbého jak štoudev. Příběh a dialogy jsou triviální a neštítím se napsat hloupé. Samozřejmě, na Connie Nielsen se hezky dívá, obě mužské hvězdy patří k velmi solidním hercům a ledascos z té zoufalosti zachraňují, ale jinak se dá zmínit už jen ona štědrá výprava a s klady jsem u konce. Dokonce ani ta často zmiňovaná úvodní bitva na mě neudělala valný dojem a ocenil bych snad jen řežby gladiátorů v cirku. Dovolím si svatokrádežně prohlásit, že nedávno natočené snímky Centurion a Orel deváté legie s absencí hereckých hvězd, zlomkovým rozpočtem a nesrovnatelně menšími ambicemi mi sedly nesrovnatelně líp, a to je přitom nepovažuju za nějaký výkvět kinematografie a vím, že mají četné mouchy. Celkový dojem: 40 %. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film jsem neviděla v době vzniku, ale teď můžu s klidem říct, že úplně šíleně zestárl. Ani původní "meč a sandály" filmy mě nijak zvlášť neberou, respektive údiv z kinematografie si představuji jinak než jako snahu filmařů postavit co největší kulisy, a Gladiátor není schopen projevit jakoukoliv reflexi, posun či sebeuvědomění oproti svým předchůdcům. Ten recyklovaný soundtrack je pěkná ostuda (i když si samozřejmě uvědomuji, že technicky vzato Piráti z Karibiku vyšli později a tím pádem jsou oni ti vykrádači, ale obecně mi pirátský soundtrack přijde slavnější a znám tu hudbu lépe, ostuda tak prostě padá na Zimmera a Badelta a je jedno, kvůli kterému filmu), plus podle dalších rozčílených fanoušků hudby kopíruje ještě alespoň tři další skladatele: Morriconeho, Holsta a Goreckiho. Navíc se film příšerně vleče, nedovedu si představit, jaké rozhodnutí vedlo k vydání prodloužené verze, která filmu rozhodně víc ubírá než přidává. Začínám mít podezření, že Ridley Scott kromě prvního Vetřelce nenatočil žádný film, za který by si zasloužil status legendárního režiséra. P.S.: Oliver Reed je bůh, Tommy Flanagan je cool, Joaquin Phoenix tady vypadá a mluví úplně přesně jako Jonathan Rhys Meyers a proč má David Hemmings v každém filmu to rozcuchané špičaté obočí? P.P.S.: Aha, tak po krátkém výzkumu jsem zjistila, že je tak nosil v osobním životě běžně a nebyla to maškaráda pro film, proto je tak má tady i v Equilibriu a jinde. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • Ve fázi střihu byla vyřazena nikdy neuvedená scéna. V provinční aréně v Zucchabaru byla postava jménem Pluto. Tato maskovaná postava měla hůl s bronzovým drtičem lebek, která po boji gladiátorů v aréně usmrcovala bojovníky, kteří leželi na zemi na pokraji smrti. (FIBO)
  • Scéna, která znázorňuje Maximovo (Russel Crowe) vnímání smrti své rodiny, byla původně ztvárněna jinak, než vidí divák ve filmu. Maximus měl mít při cestě pouští vidění, při kterém sledoval usmrcení rodiny, aniž by byl na místě vraždy fyzicky přítomen. Tato scéna byla natočena, ale v konečné verzi filmu nepoužita. (FIBO)
  • Když chce Commodus (Joaquin Phoenix) vyprovokovat Maxima (Russell Crowe), řekne, že jeho syn kvičel, když ho přibíjeli na kříž. Když se ale Maximus vrátil ke své zabité rodině, syn i s manželkou byli viditelně oběšení. (Guilemot)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama