Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Franzoni, John Logan, William Nicholson / Story by David Franzoni | Hudba: Hans Zimmer, Klaus Badelt, Lisa Gerrard | Produkcia: Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig | Distribúcia: DreamWorks (USA), Universal Studios (non-USA) | Štúdio: Scott Free Productions, Red Wagon Entertainment | Rozpočet: 103 miliónov $ | Tržby: 457,640,427 $ || ,,Stojí vůbec Řím za lidský život?,, V tomto filmu tomu tak bylo. Russell Crowe, Joaquin Phoenix, réžia Ridleyho Scotta, a hudba samá spojuje niečo, kôli čomu sa filmy oplatí robiť a pozerať. Premňa jednoznačne najlepší historický film všetkých čias spolu s Gibsonovým Braveheart-om. A Rím bol taký krásny, že namiesto Maxima by som bol s tými légiami prebral moc natrvalo! Keby mu to scenár dovolil aspoň na 20 minút :) ()

Psema 

všechny recenze uživatele

V základu béčko srovnatelné s Arnieho Komandem a tuctem jemu podobných, jenže v tomhle případě opředené výbornou politickou a zároveň i osobní linií, vybavené spoustou dialogů, z nichž doslova mrazí, a od začátku do konce brilantně natočené mistrem Scottem, jenž by v tehdejší formě povýšil i kravské lejno na věc hodnou Oscarů. Plus nezapomenutelný Crowe. P.S.: Extended Cut je ještě lepší. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, toť převeliký stratég. Zatouží-li po Oscaru či množství peněz, hned přesně ví, kde třeba slevit ze standardů uměleckých, kam vstrčit patos ve formě nezdolného hrdinství a kam patos ve formě plačtivého dojetí. Prostinký příběh o pomstě a zradě koncipuje spíše jako rozvrh výletu po různých lokacích, v nichž se odehrávají souboje a které naplňují představu co největšího počtu lidí o nich. Afrika tak vypadá jako půl Řím a půl Arábie a ostatní místa jsou na tom nejinak. Postavy jsou od prvních okamžiků zařaditelné do škatulek dobro a zlo, protagonista neustále vykládá o své touze navrátit se k rodince, abychom pochopili, že když mu ji vybijou, tak se fakticky musí pomstít. Ba i jediný záběr, který zaváněl něčím netradičním - Maximovu snovou vizi - ke konci Ridley Scott poníží na tu nejkýčovitější touhu po domově. Tolik oslavovaná Zimmerova hudba mi přišla nakradená od vážnohudebních klasiků. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak silný starověký příběh, aby dnes člověk pohledal. Pan Scott na pomezí nového tisíciletí natočil své dva nejlepší filmy a já se teprve nedávno rozhodl, který z nich mám raději - Gladiátor nakonec zvítězil. Russel Crowe sice musel nejednou umřít, abych k tomuto závěru došel ale naposledy to stálo za to, dokonce i slzičky na konci ukáply :') asi za to zase může ten němec a jeho dokonalá hudba (kterou už mimochodem tahám do mobilu, jako jeden z nej soundtracků vůbec..). Nevím, co ještě dodat - vše už bylo řečeno :) takové filmy vznikají jen jednou za spoustu let a je to škoda, jsem teď zvědavý na Ridleyho verzi Robina Hooda, snad to bude alespoň z části tak epické jako právě Gladiátor. 100% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího filmu, který by mě dokázal citově vydřít až na morek. Gladiátor to dokázal. A zřejmě bude jediný. Od té doby jsem totiž viděl hodně filmů, ale žádný mě nedokázal rozbrečet. Kdo za to může? Především výborní herci v čele se samotným Maximem Legatem. Dále výborné dialogy. Přesně takové, jaké jsem chtěl slyšet. O to více jsem se tedy těšil na pomstu, která následovala. Krásnější a upřímnější jsem totiž ještě neviděl. Jenže i přesto všecko by tenhle film byl obyčejnou historickou fikcí, kdyby se do ní nepřimíchala absolutně geniální hudba. Co z toho vyplývá? Že to je v mém srdci jednoduše nejlepší film, který jsem měl tu čest kdy vidět. Má to všecko poskládané tak, jak bych si to představoval a přál. Škoda jen, že nedokážu napsat hezčí komentář, protože kdybych to uměl, tak tenhle film by si ho zasloužil. Stejně tak kritiky si smlsly. To je taky jeden z důvodů, proč je AŽ 129. film v žebříčku nejlepších. Někteří lidé totiž nesnesou takovéhle guláše do historických událostí. Jenže si neuvědomujou, že film byl vždy točený pro zábavu, a ne pro to, ukázat, jak to tenkrát bylo. Ale budiž. U mě je to jasné. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • Design filmového Říma a jeho realizaci režisér Ridley Scott v čase premiéry komentoval: "Většinu jsme ho postavili. Když jsem byl před pěti lety na Maltě, procházel jsem kolem opuštěné skupiny budov. Byl to bývalý vojenský komplex, postavený Brity v roce 1803 kvůli boji s Napoleonem. Byl tam ten úžasný tréninkový plas obehnaný zdmi a všechno to vypadalo velmi římsky. Zapamatoval jsem si to místo a odpíchli jsme se od něj, když jsme přemýšleli o kulisách pro Gladiátora. Při rešerších před natáčením jsem zjistil, že samotný Řím byl ve své době obrovským centrem všeho dění. Měl více než milion obyvatel! Musel být multikulturní a dozvěděl jsem se, že v něm byly i šestipatrové budovy, tudíž jsem chtěl Římu dodat výšku. Výprava ve většině filmů z podobného období nemá žádnou skutečnou plastičnost a nezachycuje skutečnou velikost Říma. A při samotném natáčení bylo skloubení skutečných dekorací s digitálními jako puzzle." (NIRO)
  • V Koloseu jsou vidět ženy sedící spolu s muži v předních řadách. Ve skutečnosti však ženy měly vyhrazená místa v nejvyšších patrech, tedy ta nejhorší. (Horazius)
  • V roce 2018 bylo aukci v Austrálii vydraženo Maximovo brnění, které vlastnil přímo herec Russel Crowe, za 125 000 australských dolarů. Také se vydražil gladiátorský vůz, a to za 65 000 australských dolarů. (Jimmy15)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama