Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 636)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Typický hollywoodský historický velkofilm se všemi jeho klady (výprava, hudba, kamera, střih, triky, akce, herecké obsazení) a zápory (absence dějepisného poradce, patos, patriotismus, klišé). Ale mile mě překvapil závěr, který nebyl tak úplně tím slzopudným dojákem, na které jsem u takovýchto snímků zvyklý a taky fakt, že hlavní hvězdou filmu nakonec nebyl Crowe, ale Phoenix. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější historický film. To, co tu předvádí Russell Crowe, je bomba a Ridley Scott se hlavně díky tomuhle filmu dostal na přední místo mého režisérského žebříčku. Příběh možná není bez chybičky, ať už scénáristicky nebo historicky, ale vizuální a hudební stránka to naprosto stírá... Soundtrack je tak nabušenej a překrásnej, jak to umí jenom Hans Zimmer, a bitvy... to je prostě Ridley v nejlepší formě. Zbožňuju onu scénu, kdy Maximus stojí proti císaři v aréně, ano, v přepisu se může zdát přitažená za vlasy, nafouklá a já nevím, co ještě, ale když se na ni dívám, vždycky mě strhne. Jsou prostě filmy, které mám ráda natolik, že bych jim kvůli atmosféře odpustila hodně blbostí. A tohle je (možná) jeden z nich. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to dívá, pokud se bojuje. Jakmile se přestane, radši posunuju k další akci, protože vydržet některé bláboly postav a zářezy do historie by mi mohly přivodit menší srdeční zástavu. Gladiátor má tedy z mého pohledu dvakrát štěstí. Tím prvním je úvodní bitva a boje v aréně, tím druhým jsou stejnou měrou Russel Crowe a Joaquin Phoenix, díky nimž jsou jejich postavy snesitelné. Nebýt toho, dost vážně bych uvažoval o odpadu. No a pak tu samozřejmě máme ještě nejkopírovanější píseň historických spektáklů - Now We Are Free. Ad don Corleone: SPQR: Senatus Populusque Romanus - Senát a lid římský - je oficiální název římského státu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Chcem, aby ma mali za otca. Chcem si ich pritisnúť na hruď." - "Už si pritískal na hruď človeka nakazeného morom?" - "Nie, ale ešte raz ma prerušíš a ty sbudeš." Gladiátor samozrejme nie je zlý film. Má strhujúce akčné scény, pestrú škálu zvierat (hyena, kôň, tiger), typicky silnú scottovskú audiovizuálnu stránku, charizmu drsného Austrálčana Russella Crowea... a to je všetko. Snímka trpí nevyváženým tempom. 155 minút len preto, že sa to na hollywoodsky epos vraj patrí? No neviem. Pritom dej je naťahovaný a takmer nič sa v ňom nedeje. Druhá polovica je navyše (kvôli nečakanej smrti Olivera Reeda) chaoticky zostrihaná. Gladiátor zároveň dopláca na plytký príbeh; poznať, že na začiatku nakrúcania nebolo hotových vraj ani 20 strán scenára (!). Nepotešil ma ani fádny zloduch (Joaquina zbožňujem, ale toto mu nevyšlo) a vôbec, herecké výkony sú nepriamoúmerné vysokému kreditu daných hereckých predstaviteľov (Richard Harris, Derek Jacobi). K tomu patetické uslzené trápne dialógy, nemastné neslané špeciálne efekty, WTF scény (Crowe slintavo olizujúci špinavé nohy obesenca). Už v kine som z toho nebol nadšený a ani po X desaťročiach äa reprízach) sa na to pravdupovediac môj názor nejak extra nemení. Pri rozpočte 103 miliónov ich snímka každopádne na celom svete zarobila krásnych 457 a vyvolala krátku vlnu historických záležitostí (napr. Tróju alebo ostatne Kráľovstvo nebeské tiež od Ridleyho). Kino Považan NmNV 2000 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky diamant. Gladiator je zmesou mnohokrat videnych prvkov a postupov, tie su vsak spracovane tak precizne, posobivo a velkolepo, ze ako celok funguju na 100%. Inak povedane, hlavny hrdina je spravny drsniak, ten zaporny je hnusny slizak, pribeh pohlti, herecke vykony su famozne, bitky su bomasticke a hudba vhana do zil adrenalin, ci naopak prebudza emocie. Pre mna jeden z najlepsich americkych filmov vobec. Vzdy ked ho davaju v telke, mam chut si ho cely pozriet znova. (10/10) ()

Galerie (114)

Zajímavosti (150)

  • Kvůli rozzuřeným komparzistům v Koloseu musela produkce dodatečně najmout ochranku, která korigovala jejich odchod ze scény, čímž se zamezilo problémům, kdy tisíce komparzistů chtěli opustit scénu současně. (FIBO)
  • Ve skutečnosti byl příběh s předáním trůnu naopak, než je ve filmu. Commodus, syn Marka Aurelia, byl naprosto neschopný a měl komplikovanou povahu, přesto si jeho otec prosadil dědění trůnu, místo v té době populárního "adoptování" a předání trůnu tomu nejschopnějšímu. Drtivá většina poradců za tento krok Aurelia odsuzovala. (Investman)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. května 2000 v kalifornském Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama