Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Recenze (337)

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak po blu-ray projekci, s širokoúhlým a dokonale vyčištěným obrazem, mohu s klidným svědomím prohlásit, že Scottova ´Legenda´ je VIZUÁLNĚ nejkrásnější filmová pohádka, jaká se kdy objevila na plátnech kin. Není tak dějově sofistikovaná a myšlenkově podnětná, jako třeba první ´Nekonečný příběh´, ale ta forma, přátelé, ta forma je jedinečná. Škoda, že není širším diváckým publikem patřičně doceněna. Scott byl v 1.polovině 80.let v mimořádné formě. Samostatnou kapitolou je pak nádherná Goldsmithova hudba. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvělý film Ridleyho Scotta, který je nejen pastvou pro oči díky úžasné výpravě a kostýmům, ale i pro uši (skvělá hudba Jerryho Goldsmithe) a navíc kvalitně obsazený. Dobrých fantasy je natočeno opravdu málo, ale legenda mezi ně bezesporu patří. Přináší tajemný a mysteriózní svět, který je celou dobu jakoby pod zasněným závojem a tím se odlišuje od většiny zbylé fantasy produkce. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud jste někdy hráli Gabriel Knighta, nemusím vám hlas Tima Curryho představovat... a pokud jste někdy hráli Dungeon Keepera, budete nadšeni:)))) Ale i když vám předchozí řádky nic neříkají, nezoufejte, Legenda totiž je výborná pohádka s efektní výpravou, skvělou hudbou a víceméně vším okolo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud je to pohádka, tak určitě ne pro děti ovšem to není minus filmu, ale plus. Legenda totiž těží z Ridleyho vizuálního mistrovství, protože co tenhle chlapík uměl na startu své kariéry, to většina režisérů neumí ani po x filmech. Opravdu obrazově je film vymazlenej záběr po záběru a člověk sleduje velmi temný fantasy příběh s gradovaným dobrem i zlem a velikou láskou. Některé motivy mě přišly jak z Pána prstenů, ale příběh je přece jen jiný i když ta klíčová zápletka ve finále ne až tolik. Bohužel Legenda upadá na scénaři, příběh je vyprávěn přiliš zkratkovitě, jednotlivým postávám není věnováno příliš prostoru a to ubírá na zážitku. Tom Cruise zde možná hraje hlavní roli, ale je zde poměrně dlouhý úsek, ve kterým se neobjeví, nicméně odehrál si svoje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $15,502,112Tržby Celosvetovo $23,506,237Ridley Scott je vizuálny majster a tu to naplno potvrdzuje. Aj keď príbeh je dosť priamočiary ale zas všetko naokolo je tak vyšperkované, že musím dať plné hodnotenie. Masky, kamera a hudba je tu na špičkovej úrovni. Famózna rozprávka! /90%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Divná pohádka místami příliš rozvleklá výpravou připomíná Nekonečný příběh, kvalitou se mu ani nepřibližuje. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zde je jasně vidět, že Scott je tvůrcem, který dává především důraz na vizuální stránku. V tomto směru je film skutečně krásný, navíc jsou ty krásné obrázky doprovázeny krásnou hudbou Jerryho Goldsmithe. Ovšem příběh je příliš zmatený a chvílemi až nudný. Nominace na Oscara za masky. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Postavy povětšinou docela otravné, děj chvílemi až neúnosně sentimentální (i na pohádku), leč masky opravdu výborné (Tim Curry!!!). ()

mandes 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovRozpočet $30miliónov║Tržby USA $15,502,112║Tržby Celosvetovo $16,141,000 Tržby Celosvetovo $16,141,000 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Prapodivný kousek, kterému nepomůže ani několik vizuálních vychytávek ze Scottovy dílny. Nejhorší je, že se tenhle pokus nesnaží přiklonit ani k fantasy, ani k pohádce. Na jednu stranu vytváří temnou a depresivní mytologii kolem jednorožců a k tomu vykrádá čistě tolkienovský svět ze Silmarillionu, ale na tu druhou se zase ztrácí v sérii bizarností a hluchých míst. Dohromady to nejde a když připočtu jeden z mála Cruiseových výkonů, kdy mě opravdu nehorázně štval, vychází mi z toho Scottův nejhorší film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jojo, krásná pohádka o jednorožcích. Kéž by nějak takhle byl natočenej Pán prstenů, protože to tu není přehnaně velkolepý ani tu není patos. Je to příjemně civilní a zábavný. K tomu hezký masky, Cruise, kterej ještě nemá zpravený zuby a úžasnej Tim Curry, o kterým jsem nevěděl, že je to on, dokud jsem se tu nepodíval. Tak skvěle je namaskovanej. Zápletka i děj jsou celkem jednoduchý, jako obvykle ve fantasy jde určitá skupina rúznorodých lidiček za nějakým cílem a jako obvykle jsou oni ti hodní. A cestou potkávají jako obvykle všemožné potvory a až dorazí do cíle, musí zachránit svůj svět. Kolikrát jsme to už viděli? Mocklrát, ale nikdy ještě takhle nádherně. Možná bych ještě řekl, že jsem to viděl s rychlodabingem, kterej byl mnohem lepší, než ten novej taky "rychlodabing". ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vizuální hostina, dalo by se říct. Ale to by bylo nevýstižné, protože se jedná o vizuální žranici pro dospělou duši lačnou pohádky a dětskou duši prahnoucí po ochutnávce dospěláckého světa (a která se po setkání s temnou a rohatou stránkou herectví Timy Curryho rychle a ráda vrátí k dětství). S přílohou řádné porce nostalgie je to velice dobře stravitelný příběh pro infantilní blázny mého typu, kteří mají ve zvyku běhat slalom mezi poletujícím bílým zlatem babího léta a dávají přednost kouzlu příběhu před triky digitálních mágů. A ti ostatní se mohou aspoň podívat na Toma Cruise v dobách předortodoncistických a vyhlížejícího tak mladě, že jediný základní instinkt, který budí, je mateřský pud. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Legenda je film jak z rychlíku. Žádné zdlouhavé představování fantasijního světa a jeho postav, divák je hozen bez předchozích varování do řeky vyprávění, které sice není nijak zvlášť složité, ale zato nádherně podmanivé. Škoda, že Ridley Scott tolik nedokáže balancovat mezi pohádkovým kouzlem a přeslazeným podbízením, proto považuji začátek a konec za to nejslabší na celém filmu. Dál však musím jenom chválit. Ani dnes úroveň masek (či chcete-li triků) nepůsobí v žádném případě legračně, ale stále vzbuzují zasloužený respekt. Vždy rád ocením onu kvalitní poctivou ruční práci. Ruku v ruce s výpravou jde i Scottův fantasijní vizuál, jenž je jednoduše pastvou pro divákovi oči. Nevím zda-li to bylo právě perfekcionistickým vedením herců, ale prkenné výkony Toma Cruise a jeho dívky v celku nepůsobily až tolik rušivě. Avšak věřím, že kdykoliv se Bill Nighy (obludný kapitán Davy Jones z Pirátů z Karibiku) podívá na výkon Tima Curryho schovaného pod maskou Pána Temnoty, musí se na místě hanbou propadnout, neboť ten mu nesahá ani po kotníky. Legenda je vlastně film pro dospelější publikum, které si však zanechalo kus toho pohádkového dítěte ve své duši. Neviděli jste? Napravte to! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Fantasy s Tomem Cruisem, to je skoro do archivu, ale je to zároveň i dobrá fantasy, možná trošku příliš vizuálně temná na to, že to zas tak temnou atmosféru nemá, ale zároveň to tomu dodává docela takovovou strašidelnost a hlavně je skvěle namaskovanej Tim Curry coby Pán temnot, z něj de fakt srach a to se ve fantasy moc nevidí. Trosku mi to připomělo Nekonečný příběh, rozhodně to stojí za skouknutí ()

Morien 

všechny recenze uživatele

I když se mi několik málo momentů celkem líbilo, tak všeobecná a všeobjímající infantilnost mě prostě utloukla k naprostému nezájmu. Lili je napsaná a zahraná jako nejotravnější a nejhloupější princezna všech dob. (A zdálo se mi to, nebo tam Tim Curry byl tak pět vteřin?) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Vizuální lahůdka s luxusní kamerou, výpravou, maskami, zajímavě necruiseovsky hrajícím Cruisem a krásnou Miou Sarou. Jen se tomu nějak nedostává děje a chtělo by to větší spád - i z těch 90 minut by šlo 20 vystřihnout. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Takové až jakoby fantazijní podobenství, které přišlo ve špatnou dobu, ale zas lze bez skrupulí říct, že to třebas otevřelo bránu pozdějším filmovým fantasy. ()

Reklama

Reklama