Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Bílá smršt' přibližuje vzrušující formou skutečný příběh dramatické plavby lodi Albatros v roce 1961. Tehdy se skupina mládenců z majetných rodin vydala pod velením zkušeného a drsného mořského vlka na roční plavbu Karibským mořem, aby si vyzkoušeli svou dospělost, odvahu a odolnost. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ridleyho vymazlené záběry plachetnice ve vlnách vypadají překrásně, jen jich zas tak moc není, a nejvíc mne překvapivě zklamal vrchol filmu, samotná kataklyzmatická "bílá smršť", jež sice má citelnou intenzitu, ale velmi prostý průběh. Jinak hodinu a půl sledujeme sentimentální "školní výlet" třídy dospívajících chlapců (obvyklých archetypů), ze kterých se stávají chlapi, kamarádi, semknutá posádka (jinými slovy - utužují své charaktery a překonávají sami sebe). Což dopadlo ještě kýčovitěji, než vyznívá z mého popisu, přičemž korunu všemu nasadil nezměrně patetický soudní epilog. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na prvýkrá vynikajúci film.Potom som si však začal všímať jeho chyby.Scéna keˇsa Sheldonovci naposledy vidia je krásna ale atmosférou to dosť skáče.Keby to nebol Scott tak je to za 4*Skutočný príbeh námorného dobrodružstva, ktoré sa skončí tragédiou sa mal stať po obrovskom komerčnom fiasku skvelého Dobytia raja návratom do diváckeho povedomia. Všetko však dopadlo inak. Rozvláčne, patetické a až na malé výnimky bez atmosféry. Aj pri tomto skrz naskrz priemernom filme však Scott dokazuje, že dokáže byť skvelým realizátorom. Ústredná Biela smršť je napínavou, dojímavou a samostatne fascinujúcou scénou obsahujúcou momenty, ktoré dokážu chytiť za srdce alebo zrýchliť tep. Prichádza však až príliš pozde. Navyše po nej nasleduje, čo sa sentimentu týka, až príliš prepálený epilóg. Pred komerčnou katastrofou nezachránil túto snímku ani charizmatický Jeff Bridges, ktorého výkon patrí k ďalším kladom tohto prepadáku. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Áno, morálne ponaučenia z "výchovy mladíkov v Amerike" sú prvoplánové, predvádzanie ich dospievajúcich svalnatých tiel a obrusovanie ich pubertálnych nálad na jednej strane i získavanie cenných skúseností na strane druhej takisto...ale nemôžem jednoducho poprieť, že tento film mi poskytol zaujímavý a pekný zážitok a určite má na tom svoj podiel aj "vrrr-mňam" drsný Jeff Bridges, prekrásne more, karibská hudba, námornícka disciplína a mušketierska spravodlivosť, chutnučký Jason Marsden (jeho životná rola!) a v neposlednom rade aj Stingovo Valparaiso... a predsa ešte niečo - ten zvláštny nedefinovateľný pocit, ktorý človeka ovládne, keď si oživí spomienky na niečo...čo v ňom vyvoláva zvláštny, nedefinovateľný dobrý pocit :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsem v dětství viděl poprvé tento film, dost jsem si jej oblíbil. Nejen kvůli nádherné přírodě, moři a dobrodružství, ale proto, že jsem chtěl taky něco podobného zažít. Samozřejmě až na tu finální bouři. Dnešní mládež (většina) nemá už ani představu, co to je cepování odolnosti, soudružnost a odvaha – věční mamánci, kteří čumí od rána do večera do mobilů, objíždějí s rodiči obchoďáky, machrují na sociálních sítích a paří hry. Za mě nebyli počítače, mobily, konzole, tablety – děcka lítala venku bez rozdílu věku, někteří chodili do nejrůznějších sportů, kroužků, skautu nebo prostě jen do lesa za barák. Ridley Scott byl a pořád je machr mezi režiséry a neznám moc filmů, které by se mu nepovedli. A i tento kousek řadím mezi nadprůměrné záležitosti. Sice neoplýval excelentními triky, ale dobrodružný příběh se mi líbil, herecké výkony rovněž, cítil jsem z toho emoce i dobrou atmosféru, postavy se postupně rozvíjely a vždy se na tento film podívám rád znovu. Jasně bylo tu pár slabších pasáží, ale nad těmi dokážu mávnout rukou. Lehce nadprůměrná záležitost. 70% ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Zajimavy pribeh o dospivani, vzajemnych vztazich i pocitu hrdosti, odvahy a v zaveru i cti a spravedlnosti. Ridley Scott tento film slozil do zajimaveho koktejlu coby sledovani plavby mladych chlapcu s jejich prisnym kapitanem, ktera se vsak i pres vsechny kladne zazitky zene do cernych vod. Zaver filmu se nese v silnem emotivnim naboji, ktery moje city nenechal chladnymi. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Původní hudbu pro tento film složil řecký skladatel Vangelis, ale nespokojený Scott ji odmítl. Vangelis svůj výtvor vydal jako řadové album pod názvem „Oceanic“. Poté složil a nahrál hudbu Maurice Jarre, ale Scott ji opět odmítl. Nakonec použil hudbu Jeffa Rony. (Locksley)
  • Natáčanie prebiehalo v Grenade, USA, Anglicku, Južnej Afrike a na Malte. (Danny88)
  • Loď Brigantina, nazývaná Albatros, jejíž osudy snímek zachycuje, se potopila 2. května 1961 údajně v bílé bouři. (Terva)

Reklama

Reklama