Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre vojnove filmy s ponorkami mam slabost, ale tento medzi spicku nepatri. Prakticky cela prva polovica v ktorej sa mame zoznamit s posadkou a fungovanim ponorky je dost vlazna. Reziserovi sa nepodarilo dostatocne navodit klaustrofobicku atmosferu a preto kym sa naplno nerozbehne ustredny konflikt medzi Washingtonom a Hackmanom, film dost nudi. Potom je to sice o triedu lepsi film, ale z konfliktu tak skvelych hercov v tak napinavej situacii sa dalo vydolovat ovela viac. Asi najviac ma bavil suboj medzi americkou a ruskou ponorkou. Bohuzial tvori len kratku vedlajsu liniu. Vysledkom je solidny nadpriemer, ktory pre fanusikov ponorkovych filmov rozhodne stoji aspon za jedno pozretie. 6/10. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, ve skutečnosti by pravděpodobně s ponorkou třídy Ohio udělala ponorka třídy 971 Ščuka (ruský název třídy, Akula je typ ponorky 941, který je na západě známý jako Tajfun - ta z Honu na ponorku) poměrně krátký proces. Pokud jde o samotné drama na palubě, to není úplně špatné, ale ve srovnání s jinými filmy na podobné téma (V nepřátelských vodách) je to taková pohádka. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tony Scott a Denzel Washington je ako vždy lákavá ponuka a ja ako inak som nemohol odolať, ale prekvapivo som si k tomuto filmu našiel cestu dosť neskoro. Ale predsa. Už dosť kecania poďme k filmu. Čo sa týka filmu, tak mi úplne vyhovuje, pretože ja ponorkové story mám rád (Das Boot, Hunt for Red October, U-571, K-19) a toto je jedna z nich. Každý s predošlých filmov ma dobrých hercov, či réžiu a Crismon Tide je tiež okorenená dobrými hercami (Washington, Hackman, Mortensen), réžiou (T. Scott) a hudbou (Zimmer). Príbeh sa rozbieha trošku pomalšie a nieje nijak moc strhujúci čo je škoda, pretože by to mohlo byť ešte lepšie, ale koniec filmu je úplná špička v tomto žánri kde s hlbín sršia herecké talenty, réžia je skvelo napätá a adrenalínová a Zimmerová hudba už len podporuje svojimi tónmi skvelý záver. Škoda že si to najlepšie tvorcovia nechali na záver a zo začiatku nás nechali na suchu aj keď sme boli pekne hlboko pod vodou. Obľúbený soundtrack: Roll Tide. 85% - 4* ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Ponorkový akční film prvotřídní kvality v režii Tonyho Scotta. To, co udělá napětí takřka nesnesitelným však tentokrát nejsou přetlaky, požáry, torpéda, výbuchy a tavicí se reaktory, i když taky se něco najde. Je to střet zkušeného kapitána v podání Gene Hackmana a jeho mladého, ale zodpovědného černého zástupce Denzela Washingtona o tom, zda mají právo bez dalšího ověření vypusstit jaderné rakety (ty dvě s jsou tam schválně) a tím buď za a) možná zachránit Ameriku, nebo za b) možná rozpoutat celoplanetární apokalypsu. A není prostor na omyly. Přestože spor může rozhodnout na vlastní pěst i zbrojní důstojník a budoucí Aragorn Viggo Mortensen, který má kód k odpálení v sejfu, hlavní aktéři stojí tváří v tvář na můstku obklopeni svými ozbrojenými stoupenci. V nejvypjatější chvíli dojde k odlehčení, zda nejlepší kůň je BÍLÝ lipicán, nebo zda je lipicán ČERNÝ, alespoň po krátkou dobu... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iS4I2Z1RBIw ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ti co milují soundtrack Skály, tak nechť prověří hudbu v Krvavém přílivu. Hans Zimmer totiž naplno udeřil už zde. Hudební složka jinými slovy tedy vynikající. Jinak samozřejmě souboj o kapitánský můstek Hackman versus Washington nedokáže nudit ani po letech. Film prakticky nestárne. Vzpomínám si, že jsem kdysi nepokrytě fandil Hackmanovi a nyní bych se přidal určitě do Washingtonova týmu. 70% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Kulisa, použitá pro můstek ponorky USS Alabama, byla také použita jako můstek ponorky USS Georgia ve filmu Den nezávislosti (1996). (becki_tu)
  • Na konci filmu můžeme slyšet, jak kapitán říká důstojníku Hunterovi (Denzel Washington), že měl pravdu a Lipicáni jsou ze Španělska. Oba se ovšem mýlili, Lipicán je slovinské plemeno ze slovinské vesnice Lipice. Ve Španělsku bylo pouze hojně využíváno v jezdecké škole. (cmenda)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama