Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

choze 

všechny recenze uživatele

"JSME TU, ABYCHOM DEMOKRACII CHRÁNILI, NE JI PRAKTIKOVALI." Neuchvátil mě ani HON NA PONORKU, ani KRVAVÝ PŘÍLIV, ale upřednostnil bych z nich ten druhý, protože kromě svižnějšího tempa (které ale v prostředku zakolísá) stojí na ukázkově čistém a sakra dramatickém a napínavém střetu dvou kvalitně napsaných, kvalitně obsazených a kvalitně zahraných postav. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre vojnove filmy s ponorkami mam slabost, ale tento medzi spicku nepatri. Prakticky cela prva polovica v ktorej sa mame zoznamit s posadkou a fungovanim ponorky je dost vlazna. Reziserovi sa nepodarilo dostatocne navodit klaustrofobicku atmosferu a preto kym sa naplno nerozbehne ustredny konflikt medzi Washingtonom a Hackmanom, film dost nudi. Potom je to sice o triedu lepsi film, ale z konfliktu tak skvelych hercov v tak napinavej situacii sa dalo vydolovat ovela viac. Asi najviac ma bavil suboj medzi americkou a ruskou ponorkou. Bohuzial tvori len kratku vedlajsu liniu. Vysledkom je solidny nadpriemer, ktory pre fanusikov ponorkovych filmov rozhodne stoji aspon za jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná ponorková partie pod taktovkou Tonyho Scotta s dnes již legendárním Zimmerovým soundtrackem. Mlaďas Washington jako morální kormidlo se pere o velení s Hackmanovým starým psem. Motivy spravedlnosti a argumentace proti bezmyšlenkovitému plnění rozkazů a násilí jsou jednoduché, ale funkční. Atmosféra blížícího se nukleárního holocaustu téměř hmatatelná. Přesto jsou tu i lepší ponorkové thrillery. P.S: Vsadil bych že Tarantinova úlitba scénáři je jistě v konverzaci o Silver Surferovi. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Studená válka už byla minulostí a bubák terorismu teprve budoucností, takže v 90. letech si scénáristi museli vymejšlet různý blbosti o tom, jak se nějaký vzbouřenci v Rusku dostanou k jadernejm zbraním a chystaj se rozpoutat termonukleární jatka. Ale tohle ve filmu neni zase tak moc důležitý. Je to takový drama, kde se spolu Denzel Washington a Gene Hackman dohadujou o tom, kdo má většího pinďoura. Je teda fakt, že zahraný je to celkem dobře (i když postavy jsou tak trochu plochý) a zejména ke konci je film docela napínavej, takže jsem to bez problémů dokoukal. Celkově film považuju pouze za průměr. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Hmmmm...Tak tomuhle filmu dala cinema jen 40%? No myslím že takových 80% by bylo tak nějak akorát.Denzel Washington a Gene Hackman podávají velice slušné výkony, dále potěší například Viggo Mortensen.K tomu výborná hudba Hanse Zimmera a režie Tonyho Scotta , napětí a dobré ponorkové souboje ( no...moc jich teda není to ne ) a jak sem napsal solidních 80%.A tady ,je to pro mně 4,5*. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Existuje ještě jedna válečná ponorka USS Alabama z období druhé světové války. Ta je však natrvalo zakotvena v docích Mobile Bay a slouží jako muzeum. (becki_tu)
  • Producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer původně nabídli jednu z hlavních rolí Valu Kilmerovi, který ji však odmítl. O pár let později Val Kilmer řekl, že to byl jeden z filmů, u kterého měl svoji roli rozhodně vzít. Dodnes se přesně neví, jaká role byla tehdy Kilmerovi nabídnuta. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama