Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další hodně povedený, ale bohužel trochu podceňovaný "ponorkový" film, kterému rozhodně nechybí pořádně stísněná ponorková atmosféra, stupňované napětí vyvolané hrozbou jaderné války a výborní herci v čele s Hackmanem a Washingtonem. Hans Zimmer už poněkolikáté dokazuje, že jeho úžasná hudba pozvedla na vyšší úrověň nejeden film. Nástrojově je to hodně podobné hudbě ze Skály, kterou "hudebně udělal" o rok později. Kdo má rád filmy s podobnou tématikou, určitě by si neměl nechat ujít tohle zdařilé dílko od Tonyho Scotta, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Za zmínku stojí ještě 3 nominace na Oscara. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak má niekto pocit, že prvý raz volil neuvážene, môže voliť ešte raz.“ Keď túto vetu vysloví „jediný kapitán svojej ponorky“ Gene Hackman, začne sa hrať s otvorenými kartami, ale hoci k tomu dôjde až polhodinu pred koncom, dlho predtým spracúva skúsený režisér Tony Scott (POSLEDNÝ SKAUT) napätie v uzatvorenom priestore celkom dobre. K tomu výrazná atmosféra a zaujímavé herecké obsadenie titulných (Washington, Hackman) a podporných roličiek (Craven, Dzundza, Mortensen, Gandolfini). Ale mne tento boj dvoch kohútov na jednom smetisku nikdy veľa nehovoril. Hoci to celé tlačí na pílu, vo výsledku je to prekvapivo nevýrazný kvázi ponorkový triler (z produkcie Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera). "Kvázi" preto, že samotná ponorka je natoľko futuristická, až pripomína skôr mostík lode Enterprise. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo chtěl napsat příběh "jako od Toma Clancyho", ale nepovedlo se mu to. Krvavý příliv má jalový nepřekvapivý scénář, nicméně je dobře natočený a hraje v něm jako vždy perfektní Gene Hackman, kvůli kterému to celé stojí za vidění. Dušínovská postava Denzela Washingtona mě totiž nijak neohromila a o hudbě Hanse Zimmera bych mohl napsat totéž, protože (tentokrát) není ničím výjimečná. Lehký ponorkový nadprůměr - asi jako U-571. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Hans Zimmer by dokázal svojí genialitou vymyslet soundtrack i k vašemu sraní, tak aby mohlo jít rovnou do kin. Opravdu neskutečný borec, který posunul tento snímek výš, než kam by sahal jeho potenciál bez něj. Není žádná prdel vybudovat napětí na pár metrech čtverečních, kde spolu soupeří černobílé duo o rasovou nadvládu v ponorce. Takže kdo čeká boj mezi USA a Ruskem, ten bude možná lehce zklamán, protože opravdový boj se odehrává uvnitř americké ponorky, kde se spolu jako již tradičně střetne nejsympatičtější negr Denzel Washington a tentokrát zcela výjimečně hrající Gene Hackman. Pohodová nepříliš náročná zábava. Za mě určitě dobrý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj najoblúbenejší ponorkový film, možno preto, že som iný nevidel. Nechápem, ako mohol Crimson Tide dostať v Cineme 40 percent. Nenudil som sa ani chvíľu. Časom som videl ponorkovú Ryanovku, Bigelovej komoušov s Fordom a Neesonom a nemeckú Ponorku. Všetky by som postavil, čo sa týka napínavosti, na rovnakú úroveň. V tomto subžánri sa snáď nedá ani nič pokaziť alebo natočiť nenapínavo. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Říká se, že Tony Scott používal při některých scénách až čtyři kamery najednou. (becki_tu)
  • Producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer původně nabídli jednu z hlavních rolí Valu Kilmerovi, který ji však odmítl. O pár let později Val Kilmer řekl, že to byl jeden z filmů, u kterého měl svoji roli rozhodně vzít. Dodnes se přesně neví, jaká role byla tehdy Kilmerovi nabídnuta. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama