Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

POMO 

všechny recenze uživatele

Crimson Tide je hollywoodská snaha o filmovú psychológiu medzi postavami, ktorá neurazí váš intelekt a popri solídne rozohranom pokri s výbornými hercami vás poteší tiež efektným vizuálom (kamerové filtre typické pre Tonyho Scotta) a famóznou hudbou Hansa Zimmera. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hvězdná sestava herců i tvůrců rozehrála poutavé drama na palubě jednoho z nejničivějších bojových strojů, jaké kdy lidstvo vytvořilo. Hudba Hanse Zimmera je na celém film tím nejlepším - temný, hřímavý soundtrack neustále přes všechen ten ryk na těch správných místech výtečně evokuje "slepotu", kterou prolamuje jen sonar, a tvoří spolu s Doldingerovým Das Boot a Poledourisovým Honem Na Ponorku hvězdné trio ponorkové války. Crimson Tide působí dobrým dojmem, ale zůstává "až" třetí především díky poněkud co do náplně jednoduššímu příběhu. I tak ale zaslouží 80% a poznámku, že i ze samotného OST vám musí běhat mráz po zádech;) PS: Hackmanova řeč k posádce před vyplutím je v dabingu překvapivě lepší než v originále - hlavně George Dzundza totiž to své "Alabama!" řve podstatně méně nahlas a též méně procítěně:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je ukrutně nezáviděníhodnou prací zfilmovat „ponorkový“ thriller, kdy veškerá akce pramení z nervózního čekání na neviditelná torpéda blížící se mílovými kroky ke zdánlivě nedotknutelnému kolosu. Tony Scott nicméně převedl um vymáčknout adrenalin i ze záběru na růst mechorostu a tudíž si hravě poradil i s "ponorkou". Samozřejmě by nebylo tak dobrého filmu bez nepřetržitě hrajícího superakčního Zimmerova soundtracku, Tarantinových dialogů (-„Vy jste byl první na seznamu“, -„To jsem rád pane“, -„Nebyl moc dlouhej“), plného hereckého nasazení Hackmana, Washingtona i Mortensena a Gandolfiniho a množství proslovů o válce a politice. Není to film hluboký svou myšlenkou, ale spíš ponorem. Vyznačuje se výbornou gradací od pošťuchujících dialogů k přímé konfrontaci hlavní v hlaveň. Nedoporučil bych jej akčním maniakům, jedná se spíš o takový „akční film pro odrostlejší“, což tentokrát překvapivě znamená pravý opak slov „nuda k zbláznění“. Apendix: Film, po jehož zhlédnutí jsem o Scottovi definitivně přestal přemýšlet jako o režisérovi neinvenčních akčních béček. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Když nad tím zpětně přemýšlím, nevím, co mě na tomhle thrilleru tak zaujalo. Ale jisté je to, že když jsem se na něj díval, tak jsem napětím skoro nedýchal a okousal jsem si asi všechny nehty na rukou. Něco na tom přílivu je. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zápletka sice prostinká a v závěru až směšná (neustálé střídání velitelů), je to ale vcelku hezky natočeno a hlavně skvělý Gene Hackman s obrovským charismatem. Velmi působivá mohutná hrdinská hudba HZ. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak má niekto pocit, že prvý raz volil neuvážene, môže voliť ešte raz.“ Keď túto vetu vysloví „jediný kapitán svojej ponorky“ Gene Hackman, začne sa hrať s otvorenými kartami, ale hoci k tomu dôjde až polhodinu pred koncom, dlho predtým spracúva skúsený režisér Tony Scott (POSLEDNÝ SKAUT) napätie v uzatvorenom priestore celkom dobre. K tomu výrazná atmosféra a zaujímavé herecké obsadenie titulných (Washington, Hackman) a podporných roličiek (Craven, Dzundza, Mortensen, Gandolfini). Ale mne tento boj dvoch kohútov na jednom smetisku nikdy veľa nehovoril. Hoci to celé tlačí na pílu, vo výsledku je to prekvapivo nevýrazný kvázi ponorkový triler (z produkcie Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera). "Kvázi" preto, že samotná ponorka je natoľko futuristická, až pripomína skôr mostík lode Enterprise. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Další Scottův banger. They dont make 'em like this anymore. Ponorkovej nail-biter od začátku až do konce s opět prvotřídními výkony Denzela, Hackmana, Mortensena a hromady dalších herců, "který odněkud znáte" a ještě k tomu fantastickým Zimmerovým soundtrackem (když ne top 5, tak určitě top 10). 9/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Ponorkový akční film prvotřídní kvality v režii Tonyho Scotta. To, co udělá napětí takřka nesnesitelným však tentokrát nejsou přetlaky, požáry, torpéda, výbuchy a tavicí se reaktory, i když taky se něco najde. Je to střet zkušeného kapitána v podání Gene Hackmana a jeho mladého, ale zodpovědného černého zástupce Denzela Washingtona o tom, zda mají právo bez dalšího ověření vypusstit jaderné rakety (ty dvě s jsou tam schválně) a tím buď za a) možná zachránit Ameriku, nebo za b) možná rozpoutat celoplanetární apokalypsu. A není prostor na omyly. Přestože spor může rozhodnout na vlastní pěst i zbrojní důstojník a budoucí Aragorn Viggo Mortensen, který má kód k odpálení v sejfu, hlavní aktéři stojí tváří v tvář na můstku obklopeni svými ozbrojenými stoupenci. V nejvypjatější chvíli dojde k odlehčení, zda nejlepší kůň je BÍLÝ lipicán, nebo zda je lipicán ČERNÝ, alespoň po krátkou dobu... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iS4I2Z1RBIw ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ta nejlepší věc v souvislosti s tímhle filmem byla moje konverzace po ICQ se známou z Ameriky těsně poté, když jsem na dotaz, co dělám, odpověděla: "Just after Crimson Tide. Dreadful!" Jaksi jsem pozapomněla, pro jaké příjemné životní období je crimson tide a další zajímavé výrazy básnickým opisem a byla jsem proto poněkud zmatená, když Alyssa reagovala: "So sorry for you, sweetie. But always look on the bright side. At least you're not knocked up." Uvažovala jsem, zda chlapské renomé bří Scottů je natolik opodstatněné, že vám i ve svém věku dokážou naštěkat do boudy i přes obrazovku, a pravý stav věci mi docvakl až ve chvíli, kdy se Alyssa ptala, zda mám taky vždycky v "tomhle čase měsíce" chuť napřed se rozbrečet a pak vyvraždit všechny lidi v okolí. No, brečet a vraždit se mi dík kvalitě filmu chtělo též. Ale Vigga bych nechala žít i pod hodně prudkým atakem crimson tide. Pokud by mi nosil bylinkové čaje a plakal se mnou u reklam na kočičí konzervy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Studená válka už byla minulostí a bubák terorismu teprve budoucností, takže v 90. letech si scénáristi museli vymejšlet různý blbosti o tom, jak se nějaký vzbouřenci v Rusku dostanou k jadernejm zbraním a chystaj se rozpoutat termonukleární jatka. Ale tohle ve filmu neni zase tak moc důležitý. Je to takový drama, kde se spolu Denzel Washington a Gene Hackman dohadujou o tom, kdo má většího pinďoura. Je teda fakt, že zahraný je to celkem dobře (i když postavy jsou tak trochu plochý) a zejména ke konci je film docela napínavej, takže jsem to bez problémů dokoukal. Celkově film považuju pouze za průměr. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

kvalitní, ale bohužel v mnoha ohledech dost průměrnej film, jediný co vybočuje t průměru jsou výkony Denzela Washingtona a Gena Hackmana, ty hrajou svůj nadprůměr a táhnou celej film, bez nich by to dost špatný i když děj neni vůbec špatnej, ale je takovej nedotaženej, což je dost škoda, protože se z toho dalo vytřískat o hodně víc ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, ve skutečnosti by pravděpodobně s ponorkou třídy Ohio udělala ponorka třídy 971 Ščuka (ruský název třídy, Akula je typ ponorky 941, který je na západě známý jako Tajfun - ta z Honu na ponorku) poměrně krátký proces. Pokud jde o samotné drama na palubě, to není úplně špatné, ale ve srovnání s jinými filmy na podobné téma (V nepřátelských vodách) je to taková pohádka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem v polovině 90. let viděl Krvavý příliv v kině,udělal na mě velmi slušný dojem a z něj vychází dnešní čtyři hvězdičky. Nejsem si ale jistý,jestli bych byl stejně spokojený při opětovném shlédnutí, koneckonců "ponorkových" filmů jsem od té doby viděl několik a v jejich konkurenci představuje tahle záležitost jen mírný nadprůměr. Hon na ponorku je, obávám se, lepší víc než jen rozdílem jedné třídy.Slušně natočený thriller se značně nepravděpodobnou zápletkou staví na hereckém umění D.Washingtona a zejména G. Hackmana.Celkový dojem 70%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JSME TU, ABYCHOM DEMOKRACII CHRÁNILI, NE JI PRAKTIKOVALI." Neuchvátil mě ani HON NA PONORKU, ani KRVAVÝ PŘÍLIV, ale upřednostnil bych z nich ten druhý, protože kromě svižnějšího tempa (které ale v prostředku zakolísá) stojí na ukázkově čistém a sakra dramatickém a napínavém střetu dvou kvalitně napsaných, kvalitně obsazených a kvalitně zahraných postav. ()

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama