Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Striktní plnění rozkazů vs. jejich odmítnutí ve stínu pochybností. Starý despota vs. mladý empatický důstojník. Hackman vs. Washington. Souboj o kapitánský můstek a svět, jaký dosud známe, může začít.. Ponorkové drámo, jenž si i přes svůj závěrečný myšlenkový odliv zaslouží pozornost minimálně ze dvou důvodů. Začala tady Scottova nebývale produktivní spolupráce s nástupcem Sidneyho Poitiera a šílenec z videopůjčovny Tarantino je podepsán pod některými dialogy. Nutno podotknout, že se přitom moc nerozšoupl, protože Gene nechal mrzáka v kajutě a Denzel nekřepčil v Králičí soutěži mazaného twistu. A pokud by se snad dámská část publika podmořským soubojem eg nudila, může se dívat na fešného Vigga a rozjímat, jaké by to bylo, kdyby jim doma svou miniaturní žehličkou na uniformu přežehloval bavlněné spodní prádlo.. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

To, co dělá z Krvavého přílivu tak velký film je jeho schopnost přenést strach z nukleární katastrofy do duší všech diváků. Skutečnost, že celý osud civilizovaného lidstva závisí na posádce USS Alabama vyvolává nepříjemně dusnou atmosféru. Oba hlavní představitelé (Hackman, Washington) ve svých rolích září a všechny dialogy jsou perfektně napsány. Ve skutečnosti osud civilizovaného lidstva nezávisí na posádkách nejmodernějších ponorek, nýbrž na obrovských skladech chemických a biologických zbraní v Arizoně a Utahu. Jestli vás problematika zajímá, pro začátek doporučuji knižní sérii Richarda Marcinka Profesionální Válečník - ale opravdu jen pro seznámení s prostředím amerického námořnictva... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další super ponorkový film s dobrým obsazením. Tony Scott tyhle filmy prostě umí. Dostáváme se do fiktivního konfliktu mezi Amerikou na Ruskem v polovině 90. let. Ruský separatista obsadí nukleární sila ve Vladivostoku a hrozí jejich odpálením. Americká ponorka Alabama dostane za úkol tuto hrozbu zvrátit. Kapitán a první důstojník se však neshodnou na tom, jak tuto vyhrocenou situaci reagovat. Začíná urputný boj o moc a o to, kdo bude velet ponorce. Odpálit rakety nebo ne? Některé momenty jsou dost dobré. Prostě mě ty ponorky teď nějak berou. "Tohle je vzpoura!" ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další hodně povedený, ale bohužel trochu podceňovaný "ponorkový" film, kterému rozhodně nechybí pořádně stísněná ponorková atmosféra, stupňované napětí vyvolané hrozbou jaderné války a výborní herci v čele s Hackmanem a Washingtonem. Hans Zimmer už poněkolikáté dokazuje, že jeho úžasná hudba pozvedla na vyšší úrověň nejeden film. Nástrojově je to hodně podobné hudbě ze Skály, kterou "hudebně udělal" o rok později. Kdo má rád filmy s podobnou tématikou, určitě by si neměl nechat ujít tohle zdařilé dílko od Tonyho Scotta, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Za zmínku stojí ještě 3 nominace na Oscara. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Na konci filmu můžeme slyšet, jak kapitán říká důstojníku Hunterovi (Denzel Washington), že měl pravdu a Lipicáni jsou ze Španělska. Oba se ovšem mýlili, Lipicán je slovinské plemeno ze slovinské vesnice Lipice. Ve Španělsku bylo pouze hojně využíváno v jezdecké škole. (cmenda)
  • Keďže námorníctvo odmietlo spolupracovať pri natáčaní, produkčná spoločnosť nebola schopná zabezpečiť zábery ponorky. Po kontrole, aby sa ubezpečili, že neexistuje zákon proti natáčaniu námorných plavidiel, počkali producenti na ponorkovej základni v Pearl Harbor, kým sa ponorka nevyplaví na more. Keď ponorka (zhodou okolností skutočná USS Alabama) opustila prístav, prenasledovali ju na člne a helikoptére a natáčali za pochodu. Pokračovali v tom, až kým sa neponorila, čím im poskytli zábery, ktoré potrebovali zakomponovať do filmu. (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama