Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohel mohlo být velké téma, film měl všechny předpoklady, aby vyústil ve velké drama. Ale nedošlo k tomu. V tomhle vidím zásadní slabinu americké kinematografie - že se podbízí divákům, drží se zaběhaných schémat, která spolehlivě vydělávají peníze, ale bojí se jít do konfliktu. Shodou okolností jsem viděla nedávno Vzpoura na lodi Caine, který pojednával také o převzetí velení i když tam nebylo tak velké ohrožení. Zato byly důsledky dotaženy do konce. Téma ohrožení planety zpracoval jako komedii i Stanley Kubrick, který je v roce 1964 projevil jako velký vizionář. Tony Scott platí za velkého režiséra, ale zatím jsem od něj neviděla žádný film, který by mě dostal do kolen. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(68%) Krvavý příliv, coby „ponorkový film“ s hvězdným hereckým duem Denzela Washingtona a Gena Hackmana. Neplánovaně jsem si tento snímek pustil a ve výsledku nejsem zklamán, ale ani nadšen. Nemá to žádné hlubší mezery, jen to na mě působí dost jednorázově, jednoduše a v některých ohledech trochu hloupě. Tím slovem hloupě to možná přeháním, ale nijak extra mě nebavilo sledovat střídání stran ze strany posádky. V jednu chvíli byli s Washingtonem, o chvíli později zase s Hackmanam a poté zase naopak. Dost diletantsky to asi vysvětluji, ale to bylo asi to jediné zásadní, co mi vadilo, i když to mělo vcelku logické vysvětlení. Ještě tak ta cca 1/3 mi přišla trochu nezáživná, ale pak už mě to bavilo. Bylo to napínavé, mělo to dobré herecké výkony, scénář, dějově to bylo nastíněno jednoduše, ale tak, že to naštěstí nenudilo. Nějakých větších ponorkových bojů se zde nedočkáme, ale to až takový problém nebyl. Jen mě opravdu nechytlo to střídání stran a vzpoura, což bylo bohužel asi hlavním středobodem filmu. No a co se týče hudby od skvělého Hanse Zimmera, tak po letech to dokážu velmi kladně zhodnotit. Sice v té době začínal, ale přesto mě tento jeho soundtrack k tomuto filmu bavil. Byl to takový mix Skály a Pirátů z karibiku, což se cení. Takže mě mrzí, že nedokážu dát 4*, takto to vidím na solidní nadprůměr a krásnou třetí hvězdici. Je to tak na 1, možná na druhé shlédnutí. Dobrý film, ale žádná pecka, nic extra zapamatovatelného. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

kvalitní, ale bohužel v mnoha ohledech dost průměrnej film, jediný co vybočuje t průměru jsou výkony Denzela Washingtona a Gena Hackmana, ty hrajou svůj nadprůměr a táhnou celej film, bez nich by to dost špatný i když děj neni vůbec špatnej, ale je takovej nedotaženej, což je dost škoda, protože se z toho dalo vytřískat o hodně víc ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi velím já a vy budete držet krok. A jestli ne, tak ten zvláštní pocit, kterej budete mít dole pod kyčlí, bude bota vašeho velitele." Kázeň musí být. Ale co když je jeden velitel moc aktivní a druhej moc opatrnej? No pak je tu vzpoura, to dá rozum. A já bych nechtěl být v uzavřeným prostoru pod vodní hladinou, kde by moje klasická nestrannost vzala za svý. Já prostě nechci být na straně kapitána Ramseye, ani kapitána Huntera a už vůbec nechci být v armádě. Tak co tu dělám? Já se, poslušně hlásím, bojím. A jsem napnutej, což je známka toho, že ten film funguje. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je pro mě, jakožto hodnotitele, nejtěžší. Jde prostě o skvělou záležitost, co mě bavila. Nemám proti ní větších výhrad (pokud tedy vynechám to, že jsem té zápletce do detailu nevěřil) a možná si na ní i někdy vzpomenu. Ale jestliže chci další dny v klidu spát, nemohu dát filmu více jak tři, jelikož se prostě jedná o snímek, který se sice snaží o varování formou zábavy, s filmařského hlediska mu však nejde o nic, je to prostě takový ten akčňák, na který je radost koukat. Ale mně jde především o nápad, chcete-li, tak námět a tento bych vymyslel (asi jako většina z nás) bez mrknutí oka. Dost lidí zde vyzdvihuje hudbu. Já bych byl při tomto chválení opatrnější. Zimmer vykrádá očividně sám sebe ( i když možná až v budoucích filmech (při závěrečných titulkách jsem měl pocit, že si skladbu pro Skálu omylem prohodil do Krvavého přílivu)) , jeho melodie jsou někdy značně primitivní, proto se líbí širokému publiku a já, i přesto, že podrobně znám minimum jeho tvorby, jeho postupy (alespoň v akčních filmech) se mi líbily tak možná při první zkušenosti, teď je to už ale dost otravné. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Na konci filmu můžeme slyšet, jak kapitán říká důstojníku Hunterovi (Denzel Washington), že měl pravdu a Lipicáni jsou ze Španělska. Oba se ovšem mýlili, Lipicán je slovinské plemeno ze slovinské vesnice Lipice. Ve Španělsku bylo pouze hojně využíváno v jezdecké škole. (cmenda)
  • Jméno ponorky je „Alabama“. Jeden fotbalový tým na univerzitě v Alabamě se jmenoval „The Crimson Tide (Krvavý příliv)“. Tento tým vedl slavný trenér Paul „Bear“ Bryant. Ve filmu se takhle („Bear“) jmenuje kapitánův pes. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama