Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(68%) Krvavý příliv, coby „ponorkový film“ s hvězdným hereckým duem Denzela Washingtona a Gena Hackmana. Neplánovaně jsem si tento snímek pustil a ve výsledku nejsem zklamán, ale ani nadšen. Nemá to žádné hlubší mezery, jen to na mě působí dost jednorázově, jednoduše a v některých ohledech trochu hloupě. Tím slovem hloupě to možná přeháním, ale nijak extra mě nebavilo sledovat střídání stran ze strany posádky. V jednu chvíli byli s Washingtonem, o chvíli později zase s Hackmanam a poté zase naopak. Dost diletantsky to asi vysvětluji, ale to bylo asi to jediné zásadní, co mi vadilo, i když to mělo vcelku logické vysvětlení. Ještě tak ta cca 1/3 mi přišla trochu nezáživná, ale pak už mě to bavilo. Bylo to napínavé, mělo to dobré herecké výkony, scénář, dějově to bylo nastíněno jednoduše, ale tak, že to naštěstí nenudilo. Nějakých větších ponorkových bojů se zde nedočkáme, ale to až takový problém nebyl. Jen mě opravdu nechytlo to střídání stran a vzpoura, což bylo bohužel asi hlavním středobodem filmu. No a co se týče hudby od skvělého Hanse Zimmera, tak po letech to dokážu velmi kladně zhodnotit. Sice v té době začínal, ale přesto mě tento jeho soundtrack k tomuto filmu bavil. Byl to takový mix Skály a Pirátů z karibiku, což se cení. Takže mě mrzí, že nedokážu dát 4*, takto to vidím na solidní nadprůměr a krásnou třetí hvězdici. Je to tak na 1, možná na druhé shlédnutí. Dobrý film, ale žádná pecka, nic extra zapamatovatelného. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Schyľuje sa k VZBURE, nie na klasickej plachetnici BOUNTY, ale v americkej nukleárnej ponorke ALABAMA, v ktorej nebude núdze o poriadnu klaustrofóbiu, určite aj to, najskôr si treba našponovať nervy, pretože kapitán Ramsey, je strašne akosi iniciatívny, najradšej by vypálil na Rusov jadrové strely, čím by automaticky rozpútal 3. svetovú vojnu, pričom výkonný dôstojník Hunter, je toho názoru, že je potreba všetko vopred preskúmať a zvážiť, lebo následky by boli extrémne deštruktívne ! A keď si takto budú brnkať po nervoch, skôr, či neskôr sa situácia začne vyhrocovať, aby im nestačilo, že sa nachádzajú v uzavretom priestore pod hladinou mora, tak si skáču do vlasov, ako malí chlapci ! Špičkový, na tú dobu, polovica 90. rokov, THRILLER, režiséra Tonyho Scotta, pod záštitou absolútne renomovaných producentov Jerryho Bruckheimera a Dona Simpsona, ktorý sa predčasne predávkoval liekmi, a tak mohol ešte spolupracovať na ďalších veľkých kino - hitov. Hans Zimmer, ako hudobný skladateľ, už patrí k uznávaným profesionálom, obdržal nedávno Oscara za najlepšiu prácu na Leví kráľ, aj vďaka jeho pričineniu, je snímok stále pomerne dosť stráviteľný, lebo má aj chytľavú réžiu, produkciu a scenár, ešte doplním kameru varšavského kameramana Dariusza Wolskiho, ktorý de - facto v Hollywoode iba začínal. K celkovému filmovému dianiu sa taktiež hodí poznamenať, že počujem parádny zvuk + šikovný strih pre oko, i mám k dispozícii kvalifikovaných hercov : Genea Hackmana a Denzela Washingtona, ktorý sa stáva dvorným hercom režiséra Scotta, presnejšie Tonyho. Pôvodne som chcel ponechať štyri hviezdičky, ale smrdí to typickým americkým pátosom, scottovsko - bruckheimerovským, vlastne všetky Jerryho produkcie, v deväťdesiatych rokoch, pôsobia práve týmto dojmom, niekedy viac ( M. Bay ), niekedy zase menej ( Brest, občas i T. Scott ). Nakoniec nie som až tak filmovo ochudobnený, ako sa môže zdať. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Americké ponorkové eso před penzí Gene Hackman dá povel k dlouhému ponoření, protože v Rusku to začíná vřít, jenže na palubě je i přemýšlivý pacifista Denzel Washington, který celou situaci vnímá jinak. Boj o kapitánský můstek a klíč k jaderným odpalovacím systémům může začít. Ve stísněném prostoru, s minimem času na chybování. Základ příběhu docela nosný je, jenže myšlenka jde stranou hned poté, co začnou tyhle zelené mozky vytahovat bouchačky a přetahovat se o velení jak v nějaké nepodařené dětské hře. Natočené i sestříhané je to slušně, dvojice Hackman a Washington se snaží, stejně jako Scott zvládá napumpovat do některých scén napětí, ale na víc než průměrná čísla to kvůli scénáři nevidím. Možná i proto, že ponorkové filmy nejsou úplně mým šálkem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem v polovině 90. let viděl Krvavý příliv v kině,udělal na mě velmi slušný dojem a z něj vychází dnešní čtyři hvězdičky. Nejsem si ale jistý,jestli bych byl stejně spokojený při opětovném shlédnutí, koneckonců "ponorkových" filmů jsem od té doby viděl několik a v jejich konkurenci představuje tahle záležitost jen mírný nadprůměr. Hon na ponorku je, obávám se, lepší víc než jen rozdílem jedné třídy.Slušně natočený thriller se značně nepravděpodobnou zápletkou staví na hereckém umění D.Washingtona a zejména G. Hackmana.Celkový dojem 70%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Jméno ponorky je „Alabama“. Jeden fotbalový tým na univerzitě v Alabamě se jmenoval „The Crimson Tide (Krvavý příliv)“. Tento tým vedl slavný trenér Paul „Bear“ Bryant. Ve filmu se takhle („Bear“) jmenuje kapitánův pes. (becki_tu)
  • Brad Pitt prejavil úprimný záujem hrať LCDR Huntera (Denzel Washington) v období, keď Al Pacino zvažoval rolu kapitána Ramseyho (Gene Hackman). Pitt totiž už dlho chcel pracovať po boku Pacina, ktorého považoval za hereckého majstra. Keď však bolo jasné, že Pacino túto úlohu nezoberie, Pitt tiež prestal mať o film záujem. S Pacinom si napokon zahral v Dannyho trinástka (2007) a zdieľal s ním scénu vo filme Vtedy v Hollywoode (2019). (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama