Fanatik
Thriller / Sportovní / Drama
USA, 1996, 116 min
Tony ScottHudba:
Hans ZimmerHrají:
Robert De Niro, Wesley Snipes, Ellen Barkin, John Leguizamo, Benicio Del Toro, Chris Mulkey, Brandon Hammond, Charles Hallahan, Kurt Fuller, Michael Jace, Don S. Davis, Drew Snyder, Joe Pichler, James MacDonald, Tuesday Knight, M.C. Gainey, Kirk Ward, Jack Black, Brad William Henke, Richard Riehle, John Carroll Lynch, Linda Carol, Frank MedranoPlakáty
Když sportovní tým San Francisco Giants zaplatí Bobbymu Rayburnovi (Wesley Snipes) 40 milionů, aby je dovedl do světové série, nikdo není šťastnější než fanoušek číslo jedna Gil Renard (Robert De Niro). Pak se ale Rayburn dostane do největších nesnází své kariéry a Renard, posedlý svým idolem a znovunabytím jeho dřívější slávy, se chystá právě na něj a nehodlá se zastavit před ničím ani před vraždou. (oficiální text distributora)
POMO
De Niro do toho pôvodne nechcel ísť, ale Scott ho vraj prehováral tak dlho, až sa nakoniec podvolil. A urobil chybu. FANATIK je príšerný thriller a De Niro v ňom má ešte príšernejšiu rolu. Kde nie je poriadny scenár, tam nepomôžu ani efektné bruckheimerovské kamerové filtre.(11.4.2002)
kleopatra
Jasně, že to není Zuřící býk ani Taxikář, taky to je Tony Scott, ale Roberta De Niro pořád raději vidím v takovýchto filmech než ve Fotr je lotr nebo Přeber si to.(6.8.2004)
Radyo
Tahle role De Nirovi skutečně vůbec nesedla a jen doufám, že podobných omylů se nebude dopouštět příliš často. Psychopata sice umí zahrát dobře, o čemž přesvědčil i v Mysu hrůzy, ale tady nebyla jeho "ujetost" vykreslena tak přesvědčivě.(5.8.2002)
gouryella
Napad s posedlym fanouske originalni - vykon De Nira nadprumerny, ovsem scenar hodne nedotazeny.(8.8.2002)
Renton
Scénář: Phoef Sutton(11.5.2008)
║Rozpočet $55miliónov║Tržby USA $18,626,419║Tržby Celosvetovo $-║ Toto Scottovi až tak úplne nevyšlo, nie je to zlé ale bolo by tam treba okresať ostré hrany. /50%/(19.5.2005)
mandes
rozpočet : ? tžby americke : $18,626,419(15.12.2006)
tron
Otrasne nudný triler. Dokonca ani krstný otec Robert De Niro nie je taký mrazivý, ako mohol/mal byť. Tak akú šancu potom majú Wesley Snipes či John Leguizamo (teda nie veľmi talentovaní herci)? Atmosféra nikde, napätie nikde, zaujímavý dialóg nikde, pôsobivá scéna nikde.(26.10.2004)
Hal_Moore
Průměrně odvedená práce ode všech zúčastněných, snad až na Hanse Zimmera, který je tentokráte jen nadprůměrný. Wesley Snipes se narodil pro jiný typ rolí a Robert DeNiro evidentně šlápnul hodně vedle, nechajíc se ovlivnit jménem Tony Scott. Ani ti téměř bezchybní režiséři, bavící masy a rozumějíc svému řemeslu nemůžou vždy natočit film hodný jejich reputaci a přesně to se stalo ve Fanatikově případě. Ani vlastně nevím, za co dávám ty dvě hvězdičky, ale ono se na to tak nějak neškodně dobře koukalo. Rychle to uběhlo, sice se kroutilo krkem z jedné strany na druhou při téměř každé DeNirově akci, ale dvě hodiny utekly jako jedna a když v televizi dávají prdlajs a na práci taky nic jiného není, Fanatik v pozadí někde na monitoru není úplně špatný způsob jak strávit sychravé odpoledne.(29.12.2008)
Dever
Soundtrack Hans Zimmer: 1. Did You Mean What You Said - Sovory [3:49] 2. Letting Go - Terence Trent D'Arby [5:35] 3. Unstoppable - Mic Geronimo [3:46] 4. Hymn of the Big Wheel - Massive Attack [6:34] 5. (Let Me Up) I've Had Enough - Kenny Wayne Shepard [2:43] 6. Little Bob - Black Grape [5:35] 7. Border Song (Holy Moses) - Raymond Myles [3:37] 8. What's Goin' Down - Honky [4:18] 9. Deliver Me - Foreskin 500 [3:57] 10. Forever Ballin' - Johnny J/Big Syke [4:25] 11. I'm Da Man - Jeune [5:23] 12. Sacrifice - Hans Zimmer [19:08](10.5.2011)
Kaka
Tony Scott není vůbec špatný režisér, ba právě naopak, ale zrovna v tohle případě může děkovat Robertu De Nirovi, neboť to byl právě jeho famózní herecký výkon, který tenhle film zachránil před totálním průserem.Scottova režie je sice jako vždy dynamická a ty jeho kamerové "fígle" opět vypadají dobře, ale scénář je v tomhle případě velmi slabý, a příběh sám o sobě je vlastně jeden velký nesmysl.Wesley Snipes se mi zde vůbec nelíbil (kde je to jeho charisma z Blade serie) a samotný De Niro dostal tak příšernou roli, že to snad ani tvůrci nemohli myslet vážně.Hans Zimmer složil opět vcelku solidní hudební doprovod a celkově má film poměrně rychlé tempo, takže je tak nějak koukatelný, ale že by byl nějak extra dobrý, to se říct nedá.Tak trošičku ujetá De Nirova role mělo být asi pokračování po Cape fear, jenže tenhle film nemá na takovoulhe roli místo - tím chci říct, že se to sem prostě vůbec nehodilo.(22.1.2005)
sud
Wesley Snipes si odehrál svůj standart (který nikdy nezvedl, ale zároveň ani nesnížil), ovšem Robert De Niro mi vyrazil dech. Ovšem tentokrát bohužel v negativním slova smyslu. Předpokládal jsem, že když hraje fanatika, kterých si už pár střihl ("Mys hrůzy", "Dospívání po Americku") ,bude řádit o sto šest. Opak je bohužel pravdou. Bobe, tohle se ti nepovedlo, ale vím, že se ti do toho ani nechtělo. Vím ale, že toto byl jen pouhý úlet. Jinak rutinní thriller. 35%.(13.5.2008)
sniper18
Je to celkom dobrý thriller od Tonyho Scotta. Má veľmi zaujímavý príbeh o predajcovi nožov, ktorému sa kazí celý život, či už po rodinnej alebo pracovnej stránke a tak mu zostáva len milovaný basebal, ale ked´ sa aj jeho najobľúbenejšiemu hráčovi prestane dariť, rozhodne sa s tým niečo urobiť. Spracovanie je celkom dobré, ale nie som s ním úplne spokojný. Prvá fáza filmu je bez problémov, zlá súčasná situácia oboch hlavných postáv, teda fanúšika aj hráča je zobrazená zaujímavo, ale paradoxne práve, ked´ sa začne diať to hlavné, teda fanúšik začne konať, tak zaujímavosť filmu klesne a už sa mu nepodarí výraznejšie upútať. Akcia tu nie je prakticky žiadna, takže tu nie je čo hodnotiť. Herecké obsadenie je výborné, v hlavných úlohách Robert De Niro a Wesley Snipes a slušné vedľajšie postavy, tu nemám čo vytknúť. Réžia a technická stránka sa tiež vydarili, tu Tonyho Scotta chválim, po tejto stránke som si nevšimol nič, čo by mi nesadlo. Škoda, že scenár upadne v druhej, teda hlavnej fázi do priemeru, aj takto sa na to dá bez problémov pozerať, ale mohol to byť výborný thriller. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 63%.(8.4.2011)
StarsFan
Když jsem se dívala na tenhle film, říkala jsem si, že to s mojí posedlostí různými herci není zas tak hrozný :-) Jinak námět filmu zajímavej, ale místy trochu blbě uchopenej, i když musím říct, že jsem se ani chvíli nenudila. Proč mám ale pocit, že De Nirova filmografie s lety spíš upadá, než aby zrála?(30.7.2007)
Hunt
HUDBA: Hans Zimmer(23.4.2007)
BioGrower
Fanatik len zbytočne kazí Scottovu filmografiu, no zároveň dáva lepšie vyniknúť jeho najlepším dielam ako Nepriateľ štátu, Pravdivá romanca, Posledný skaut. De Nira mám rád, ale aj on bol vo filme len priemerný, takisto aj Wesley Snipes. Film je nezáživný, zúfalo mu chýba akcia a k tomu je aj pomerne dlhé. Rozhodne Scottov najslabší film.(26.5.2007)
bassator
Viděno 1x + 2009 - 65%(18.4.2009)
LiVentura
De Niro vs.Snipes, velice zajímavý pár do thrilleru.(27.10.2009)
Vitason
Těžko říct, který typ fanouška je horší. Jestli takový De Niro, který svojí hvězdu neustále pronásleduje. Nebo parta holohlavých vymašťenců, kteří si u nás říkají ,,fanoušci" ,ale hra samotná je vůbec nezajímá. To De Niro měl o tu hru alespoň zájem. Ale to už se zase dostávám jinam. Takže k filmu. Fanatik je nejslabší film Tony Scotta, který jsem měl zatím tu čest vidět, ale přesto se nejedná o žádnou katastrofu a to hlavně díky vizuálně zručné režii, která si hraje s různými filtry. Scott sice občas zapomíná na tempo. Film je hlavně v první polovině statický, ale naštěstí je tu správně odporný De Niro. Za pochvalu také stojí dvojka Snipes (pod Scottem již podruhé jako sportovní hvězda) a Leguizamo, kteří odrážejí obraz komerce ve sportu. Kdyby měl film větší tah na branku a lepší scénář, tak bych možná hodnotil výše. Takhle musím dát pouhé 3* za slušnou hudbu, vizuál a herecké výkony. P.S. Nevím proč jsem si pořád vybavoval Krále komedie:-)(11.5.2008)
klerik
Snipes je skvelý. De Niro viac. Pschologický film + krásna prezentácia nožov, čo viac si želať od kvalitného trileru...(10.11.2005)