Reklama

Reklama

Highlander

(seriál)
Akční / Fantasy / Dobrodružný / Mysteriózní / Sci-Fi
Kanada / Francie, (1992–1998), 96 h 58 min (Minutáž: 48–49 min)

Hudba:

Roger Bellon

Hrají:

Adrian Paul, Alexandra Vandernoot, Elizabeth Gracen, Peter Wingfield, Lisa Howard, Christopher Lambert, Ben Pullen, Jan Tříska, Gregory Smith (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(119)

Obsahy(1)

Je nesmrtelný. Narodil se před čtyřmi sty lety na Skotské vysočině a není sám. Jsou tu i druzí jako je on - někteří dobří, někteří zlí. Již celá staletí bojuje se silami temnot a jediné útočiště mu poskytuje svatá půda. Nemůže zemřít, pokud ho nepřipraví o hlavu a nevezmou mu jeho sílu. Na konci může zůstat pouze jeden. Je to Duncan MacLeod, Highlander. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Grafito 

všechny recenze uživatele

Bylo to furt dokola.. uznávám.. díl začne.. objeví se další nesmrtelnej, se kterým už se povětšinou MacLeod zná někdy z předešlých století.. buď jako kamarád, nebo nepřítel.. a na konci ho MacLeod sejme.. nic moc originálního na to, aby to vydrželo na x sérií.. přesto mě tenhle seriál z nějakýho nepochopitelnýho důvodu bavil a dokázal jsem se dívat na každej díl.. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Nápad udělat z filmu pokračování ve formě seriálu rozhodně nebyl špatný, problém ale leží v hlavní postavě, nebo spíš jeho představiteli. Adrian Paul je dost nezajímavý, a jeho postava je v podstatě jen o tom, že "tohle viděl, zažil, tohohle potkal". Jeho velkou výhodou ale je, že s mečem umí zacházet a bojovým uměním se věnuje i normálně, takže alespoň tady působí věrohodně. Bohužel každá epizoda končí právě soubojem, což se po chvíli okouká a většinou se omezují jen na "zlého nesmrtelného týdne". Flashbacky do jeho minulosti byly stále nudnější a delší, a 6. série byla hodně špatná. První série byla hlavně o zachraňování MacLeodovi věčně ohrožené přítelkyně. V dalších sériích přibyly zajímavé vedlejší postavy, které si zasloužily víc pozornosti, než sám hlavní hrdina. Joe a samozřejmě tajemný nesmrtelný Methos byly mnohem zajímavější osobnosti. A i Richie Ryan si určitě zasloužil víc prostoru, než mu bylo dáno. Jeho absence ve většině dílů 2. série poté, co projde zajímavým vývojem, nedávala vůbec smysl. Tři hvězdičky čistě kvůli Richiemu, Methosovi, Joeovi a nastolené mytologii, kterou seriál víc zkoumá. ()

Reklama

RedRose 

všechny recenze uživatele

První filmový Highlander byl skvělý. Další 4 filmy stály za prd a vůbec nechápu jakým způsobem vznikly. Ve čtvrtém a pátém filmu dokonce smíchali filmového Connora se seriálovým Duncanem a výsledek je doslova strašný!! Proti tomu je tento seriál špičkovým dílem a i bez toho je výborným seriálem, který jsem sledoval rád a moc se mi líbil. (Spin-off Havran už byl taky hrozný) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nastavovaná kaše se stále se opakujícím scénářem. Vše, co bylo ve filmu (v jedničce, samozřejmě), bylo tady stokrát omleto. Nic nového se nekonalo, šermířské scény byly trapné, Jean Marais by i ve stařeckém věku vypráskal Duncanovi kožich, jediné, co stálo za pozornost, bylo bydlení na lodi. Inspirativní ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hodnotím nikoliv z nostalgie, ale po poctivém shlédnutí všech 6. sérií. Highlander je seriál, který rozhodně nedělá prvnímu filmu ostudu, jak jsem všude slyšel, ale právě naopak. Na rozdíl od filmu který nakousl mytologii a pravidla Nesmrtelných si jde svoji vlastní cestou, pravidla rozšiřuje a přidává k tomu ještě pravidla a mytologií prastarých kronikářů - Strážců. Když se kouknu na plusy, tak jednoznačně je jím hlavní postava Duncana McLeoda. Adrian Paul sice není nijak skvělý herec, ale svoji postavu zvládá perfektně, dokáže fajn zahrát všechny změny osobnosti v průběhu staletí. Navíc na rozdíl o jiných seriálů 90. let, kdy hrdinové používali různé bojové umění, Adrian Paul opravdu bojovat umí, ovládá spoustu technik s různými zbraněmi i bez nich, které vypadají účelně a reálně (žádné otočky z výskokem ala Chuck Norris jestli mi rozumíte). A vedlejší postavy? Lahůdkové! Ať už jsou to různí smrtelní nebo nesmrtelní, jejich povahy, problémy a vztahy se táhnou přes několik dílů i sérií a rozhodně se vyvíjejí a mění. Mezi ty nejlepší určitě řadím 5000 let starého Methose, zlodějku Amandu nebo barda a bohéma Fitzcairna. A když některé z vedlejší postav umírají, veselo Vám nebude. Samotný seriál je sice trošku stereotypní, protože tak z 80% jde opravdu o to setkání s nějakým nesmrtelným a finální souboj, ale je to bohatě vyváženo chytře napsanými a nikterak černobílými epizodami (dobře pár úletů se samozřejmě najde), změnou prostředí (v půlce každé sezóny se seriál stěhuje z USA do Francie) a hlavně geniálními flashbacky. Protože Duncan žil 400 let a rozhodně nebyl pecivál, podíváme se do všech možných historických období i prostředí a pokaždé jsou co se týče výpravy, kostýmů i věrohodnosti dokonalé. Co se mi líbí, že flashbacky na sebe opravdu časově navazují a dávají pocit, že při troše snahy se dá poznat historie Duncanova života. Co zbytek? Hudba skvělá (hlavně na začátku seriálu hard-rockové vály), akce tak akorát, stejně jako romantiky a flashbacků a i nějaké ty komediální díly se najdou. Pro mě skvělý seriál, který jsem si zamiloval a hvězdičku dolů dávám jen za to, že je to v podstatě pořád o tom stejném a ty souboje na meče ať jsou jakkoliv skvělé se časem omrzí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • V tomto seriálu se poprvé objevili Watchers (Pozorovatelé). V původním filmu Highlander (1986) o Watchers nebyla zmínka. (tyzmrde)
  • V první epizodě seriálu se objevil Christopher Lambert jako Connor MacLeod z filmové série Highlander. (tyzmrde)

Reklama

Reklama