Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ti dva se nikdy neměli potkat, nikdy se do sebe neměli zamilovat. Mladík z ortodoxní židovské rodiny, které poskytuje skromnou obživu zastavárna a krámek s látkami, a dcera pobožných waleských rodičů, pro které je víra jediným světlým bodem jejich víc než chudého života. Osud však rozhodl jinak. A tak Šelomon jednoho dne stanul se svým balíkem látek u dveří Reesova domu a ta půvabná, plachá dívka, která mu je otevřela, se mu na první pohled zalíbila. I pro Gaenor, která dosud znala jen chlapy své vesnice, uhnětené těžkou prací v dolech do jednolité drsné podoby, je Šelomon tak trochu zjevením z jiného světa. Jenomže se píše rok 1911 a společnost, ovládaná rasovými předsudky i sociálními nejistotami, nemůže pro lásku dvou lidí z tak odlišných světů najít příliš mnoho pochopení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla kdysi na ČT 2 a spoustu scén si pamatuju dodnes. Zamilovaný židovský mladík, ochotný sledovat objekt svého zájmu až do kostela a dojímat se nad tím, když se ona modlí. V každém jejich setkání je úžasné napětí, prostota a syrovost. Krásný a krutý obraz toho, jak v té době lidé žili, jaké měli problémy a jak se vyrovnávali s nevhodnou láskou. No a nakonec si nemůžu odpustit - Ioan Gruffud hraje osudově zamilovaného muže neuvěřitelně věrohodně. Škoda, že v mládí nenatočil víc podobných filmů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úprimne sa čudujem, že je tento snímok tak neznámy. Hlavne keď uvážime, že má v sebe všetko to najlepšie, čo má mať plnohodnotná romantická dráma, ba aj niečo navyše. Krásny romantický príbeh korenený ľudskou zlobou, spiatočníckymi predsudkami, ľudskou malosťou, závisťou, tvrdohlavosťou... Má v takomto prostredí láska dvoch ľudí z rozdielnych kultúrnych svetov šancu na prežitie? Tá tragika tu je neúprosná a doslovne kričí s každou ďalšou klapkou smerom k smutnému záveru. A do toho všetkého nádherná, prenádherná hudba, ktorá sa krásne nesie aj záverečnými titulkami. No a oboch ústredných hercov hádam ani netreba spomínať, vložili sa do toho naplno. Krásna romantická záležitosť, takých veľa nie je. ()

Reklama

Blažena 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla před lety,ale až teď jsem zjistila, jeho název, takže konečně můžu někomu poreferovat, jak mě dostal! Příběh je až drasticky silný, strhující drama a závěr je vygradovaný do absolutního psychologického/ filozofického extrému (v jedné posteli končí a zároveň se rodí život). Milostný příběh, u kterého jsem brečela jak malá holka, je navíc zasazen do (skvěle vykresleného) prostředí krutých předsudků, netolerance, drsných chlapů a romantické waleské přírody. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh, ktorý mi tak trochu pripomenul mnoho indických filmov, kde podobné náboženské a národné predsudky bránili Láske, aby rozkvitla naplno. V tomto prípade sa Láska dostala k slovu najmä vďaka počiatočnému klamstvu a skrývaniu tajomstva pôvodu. Nebolo to zlé, ale určite ani niečo nadpriemerné. Navyše, mal som taký blbý pocit, že Solomon a Gaenor viac sexovali ako sa vôbec medzi sebou rozprávali, teda aspoň takt nám to film sprostredkoval. Námetovo teda výborné, no spracovanie ma akosi zvlášť neoslovilo (možno aj pre tie podobné témy zo spomínaných indických filmov). Záver bol fascinujúci, úplne mimo klišé, a tak ma láka dať aj o niečo vyššie hodnotenie. Je to však na 3 a pol hviezdičky, ale 4 si to kvôli tej slabej prostrednej časti iste nezaslúži. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla s velkým očekáváním (nemohla jsem ho dlouho sehnat) a ani trochu nezklamal, Gruffudd je v něm kouzelný, ostatně jako ve všech filmech, které natočil před svým odchodem do Ameriky, a ač příliš nerozumím ani Welsu ani chudým Welšanům a už vůbec ne ortodoxním Židům, jednoduchý příběh o odlišnosti dvou světů a přesto blízkosti dvou lidí mě, jak je u takových téma obvyklé, dostal. Navíc miluji příběhy se špatným koncem, připomínají mi život... Post scriptum: děkuji tedy Nyckovi za titulky, velmi pravděpodobně jsem film sledovala právě s nimi. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama