Reklama

Reklama

Kalifornie

Trailer

Vzrušující dobrodružství i nepředstavitelné hrůzy čekají na dva hlavní hrdiny během jejich cesty do Kalifornie. V tomto mrazivém psychologickém thrilleru si zahráli vynikající Brad Pitt a Juliette Lewis, která podala neuvěřitelně přesvědčivý výkon. V dalších rolích uvidíte neméně přesvědčivého Davida Duchovnyho a Michelle Forbes. Intelektuální městský pár Brian a Carrie se vydají na cestu napříč zemí, aby načerpali informace pro svou knihu věnovanou tématu sériových vrahů. Společníky jim jsou jejich noví známí Early a jeho přítelkyně Adele. Jeden vůz, jeden cíl a jedna velká snaha o společné téma k hovoru je provází prvními kilometry. Když se ale začnou konečně všichni sbližovat, projeví se náhle Earlyho prudká povaha a vyděšení Brian a Carrie zjišťují, že za poznatky o nemilosrdných vrazích nebudou muset cestovat tak daleko, jak si původně mysleli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rafinovaná, atmosférická, psychologická a pomerne znepokojujúca štúdia psychiky vraha. Čakajte priemerný thriller z púšte a budete spokojní. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skutečně zajímavý psychothriller s působivě hrajícím Bradem Pittem a netypicky obsazeným Davidem Duchovnym. Zejména Pitt dal do své role vše a jeho chování i jeho činy ve filmu jsou až nepříjemně realistické. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale zrovna filmaři devadesátých let byli největší profíci na natočení scény v dešti. Ta atmosféra…to je prostě nářez. V Kalifornii to byly nejlepší scény z celého filmu. Zbytek byl jinak docela vopruz, který si hraje na krimi/thriller o sériovém vrahovi, ale s těmi nejlepšími z té doby se nerovná ani po kotníky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $2,395,231Tržby Celosvetovo $7,600,000║ dobrý príbeh, herci, vizuál, neohrabanosť, drsnosť /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Cesta Dominica Seny do Kalifornie, kde si rád natočí 60 sekund a Swordfish. Slušný režisér vzal do svého filmu televizní hvězdu Davida Duchovnyho s průměrnou Michelle Forbes a oba doplnil mladými talenty Bradem Pittem a Juliette Lewis. Především Pitt podává velmi dobrý výkon a chvílemi by člověk zapomněl, že to je ten hezoun od Angeliny:). Juliette je klasicky naivní holčička s "kouzlem", které nedostane každého. Přes všechny kvality herců, kteří potěšili není film tak atmosféricky skvělý, jak se tu píše, ale jde "pouze" o slušnou zábavu bez pořádného výsledku. Kromě slušného vizuálního vzhled, kterou na svou dobu potěší, nepřináší film nic výjimečného, což je škoda, protože už samotný Pitt by si zasloužil více... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tim Metcalfe .. I mean the mind of a serial killer as it relates to culpability. Someone who can't distinguish between right and wrong is like a child... Průběžný vypravěčský monolog o nejtěžším zločinu je výborný, ale příběh o střetu „tvůrčí krize“ s „tvůrcem vražd“ není místy tak nosný, jak by se z námětu zdálo. Zejména finále se neubrání typickým klišé. Mnohé tak zachraňují alespoň herci. Brad Pitt je zvíře, jeho žena nána, David Duchovny zanícený spisovatel a jeho žena s nosánkem nahoru. Všichni výrazní. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jestli v tomhle filmu ve své době něco bylo, tak to spolehlivě vyprchalo... Road movie, která jede v hluboce vyjetých kolejích chytré gangsterky, tak oblíbeného žánru, který v '90 zpopularizoval a přivedl k dokonalosti zejména Oliver Stone...jen s tím rozdílem, že Dominic Sena se od Mistra Stonea měl ještě dlouho a poctivě učit... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Roadmovie s estetikou jako z reklamy nebo videoklipů. V každém případě tenhle debut Senovi poměrně vyšel a alespoň se tak dostal tam, odkud mohl s efektem (Operace: Hacker) sletět! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrej a chvílema nepříjemnej film. Brad Pitt je jako buran boží a Juliette Lewis umí hodnou blbku, jako nikdo jinej. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po Kalifornii jsem se musel naučit otevírat lahváče stejně jako to tady dělá Brad Pitt (fakt to jde, jen to chce trošku tréninku). Tudíž je to film, který mi něco dal, takže palec nahoru... ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::: Skvělá road-movie, ale ruku na srdce. Kdyby tam nehrál Pitt, který byl naprosto výtečný, tak by to byla (pod)průměrná blbůstka. Scény typu - "jsem vdova"-"tak teď už jste vdova", "viděli jste tu hnusnou ženskou ?"-"ohol si nohy ty zrůdo", byly ale naprosto vynikající a bezchybné. Škoda, že tam takových scének-hlášek, nebylo více ! A závěrečná scéna s páskou mě naprosto dojala. :::::::::::::::::::::: ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hodně temný a znepokojivý psychologický thriller s excelentním psychoušem Braddem Pittem, který zde předvádí jeden z nejlepších a nejlépe zapamatovatelnějších hereckých výkonů vůbec. Fanoušci Thrill road movie, by si tohle určitě neměli nechat ujít. Doporučuji. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivá nuda vzhľadom na to, aký zaujímavý, originálny a napínavý scenár je. Pri jeho prevode na filmové plátno sa však "niečo" stalo a výsledná snímka je dosť nezáživná. Senova réžia je príliš nevýrazná a tak nijaký enormný psychologicky prepracovaný triler na spôsob MISERY NECHCE ZOMRIEŤ alebo MYS HRÔZY nečakajte. Takisto záporné kreácie (Pitt, Lewis) nie sú také dobré, aké mohli/mali byť. Ale aspoň klaďas David Duchovny získal jednu z mála vďačných príležitostí svojej kariéry. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že jsem do dnes neměl ponětí, že Pitt zahrál takovýho prasečího rednecka, k tomu ještě po boku Juliette a v mad-lovers inspirovaný story o cestě za Kalifornií. K dokonalosti to šlape daleko a škoda tam ten Duchovny, stejně ale nesluníčková zábava a stojí za to vyhrabat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ne, já Kalifornii ještě neviděla a tak jsem si dnes na ní posvítila, protože i venku je tak nádherně jako tam. Klasika devadesátek se už dá rozpoznat celkem dobře, ale stejně je to šok, když si uvědomím, že to bylo před 25 lety, když mně je stále stejně. Early řešil konfliktní situace velmi rychle a svérázným způsobem, to se musí nechat Brad Pitt si to užíval a hrál už tehdy bezvadně toho chlapíka, který si se svým svědomím nedělal žádné štráchy. Maximálně roztomilá a naivní byla Juliette Lewis asi i díky dobrému dabingu. Tuhle road movie si ani Brian nepředstavoval v takovém duchu i při svém plánu psát a cestovat ve stopách sériových vrahů. Mělo to švih, spád, jedna akce za druhou, víc jsem neočekávala, takže za mě spokojenost a do Kalifornie se v nejbližší době nechystám. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dominic Sena je sice sračker, ale tohle nebylo úplně špatný. Zachránil to asi hlavně Brad Pitt, kterej v roce 1993 sice ještě nebyl žádná velká hvězda, ale tady toho psychopata zahrál naprosto přesvědčivě. Juliette Lewis tu naivní kravku zahrála taky slušně, ale její postava mi lezla na nervy od první chvíle. Druhej pár tvořenej agentem Mulderem a Michelle Forbes zůstal trochu v jejich stínu. Nějak mi ani jeden z nich nebyl moc sympatickej a řikal jsem si, že by je měl Pitt radši odprásknout. Pak je tam pár dobrejch scén (třeba pěkná krvavá scéna na hajzlu) a chvílema celkem slušná atmosféra. Bohužel se celej film dost vleče a v závěru to sklouzává někam mezi Béčkovej brak. Stačí vidět jednou... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ještěže nemám řidičák. - Víc, až se vyspím. - Vyspaná říkám: Výborné herecké výkony. Ty mě opravdu bavily až do konce, zvlášť Brad a Juliette, prostě lahůdka. Jinak taková moc náhodovatá a happyendovatá nosná souprava, nicméně ten vnitřek mě velmi solidně zaujal. Takže, myšlenka dobrá, ale abych byla opravdu nadšená, tak by se na tom muselo ještě hodně zapracovat. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Znepokojujúca štúdia psychiky vraha? Ale kdeže, pokud za ni tedy nepovažujete závěrečné banální zjištění, že sériového vraha od normálního člověka odlišuje jen absence výčitek svědomí. Právě v postavě whitetrasháckého serial killera Earlyho vidím jeden z hlavních problémů - není vlastně nijak zvlášť zajímavý a Pitt to moc nerozsvítil. Film si pro sebe překvapivě krade vrahova partnerka s dětsky naivní mentalitou, která je skvěle napsaná a naprosto famózně zahraná Juliette Lewis, jíž bych za ni z fleku šoupl Oscara. Plus se mi líbila posedlost intelektuála lidskou temnotou a násilím a závěrečná konfrontace s obojím na vlastní kůži. Zápletka je klasicky hollywoodsky přitažená za vlasy a scénář celkem rutinní, režie ospalá a zaměřená na sekání sexy záběrů. Být to míň unylé a víc šokující, mohl to být pekelný filmový roadtrip, který by kopal první ligu. Takhle si to Pitt musel vynahradit se Sedm, kde podle mě odvedl lepší výkon v opačné roli. Ale i tak je to Senův nejzajímavější film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Well, you're a widow now, Peaches..“ Road-movie do hlubin duše vraždícího maniaka, při kterém Mulder s vizáží člena New Kids on the Block až na samý závěr vypátrá, že za tímhle běsněním stojí absence pocitu viny a výčitek svědomí. Umaštěný Kentucky-vidlák Pitt je vskutku nechutný (hodně z této role ukradl i do Jeffreyho Goinese z Tuctu opic), ale jeho „máma“ Juliette Lewis, to byl mnohem větší killer. Z těch jejich husích keců musely umírat mozkové buňky Duchovneho partnerky po milionech.. Potenciálně atraktivní téma, na jehož brzdový pedál se postavily klišé a omezené schopnosti režiséra (myslím, že Dominic Sena v pokračující kariéře dostatečně potvrdil svoje kvality). Tři o futra otevřené lahváče a víc ani boha.. ()

Reklama

Reklama