Swordfish: Operace Hacker
Akční / Krimi / Thriller
USA / Austrálie, 2001, 96 min
Dominic SenaHudba:
Christopher YoungPlakáty
Hlavní postava, kolem které se vše točí, je špion Gabriel Shear (John Travolta). Ten má jistou vizi světa, a v mnohém byste s ním určitě souhlasili, ale způsob, jakým ji chce uskutečnit už tak obvyklý není. Proto je také záporným, ale jak už to tak bývá, zároveň charismatickým a inteligentním hrdinou. Jeho plán je vcelku jednoduchý: trochu korupce, jeden ze dvou nejlepších hackerů na světě a ilegální vládní fondy s bilióny dolarů. Tak přichází na scénu onen jeden ze dvou, vyhlášený hacker Stanley Jobson (Hugh Jackman). Protože měl již v minulosti opletačky se zákonem a jeho jediná dcera Holly byla soudem přiřknuta jeho bývalé ženě, žije mimo společnost a poslední, co by ho napadlo, je nabourávat se do nějakých systémů. Ale přeci jenom se najde něco (někdo), co (kdo) jeho názor změní. Svůdná partnerka Gabriela Ginger (Halle Berryová) mu nabídne, že když on něco udělá pro ně, pak oni, na oplátku, něco udělají pro něj. Třeba mu umožnit žít znovu s Holly. A to je pro Stanleyho zatraceně dobrá motivace. (oficiální text distributora)
Lima
Citát z filmu: "Víte jakej je problém Hollywoodu? Točí samý sračky." Máš Johne naprostou pravdu...(13.1.2003)
Gemini
Swordfish si hraje na něco víc než je, i když nutno uznat, že to dělá velmi efektně a ozvláštňuje vám čas s ním strávený když už ne zajímavě, tak alespoň příjemně. Režisér film pojal jako solidně nadupanou jízdu se vším co k ní patří - rázná hudba (pokud nejde o tehdy aktuální hity, slyšíte to co složil Christopher Young, popřípadě zremixoval Paul Oakenfold), spousta střílení, efektních honiček a v neposlední řadě krásné ženy... A o kom jiném by teď mohla být řeč než o Halle Berry?:) Možná to bylo těmi krásnými svršky a těmi ještě krásnějšími kousky látky, které se pod nimi schovávaly, ale hlavní zásluhu na tom mělo to nádherné tělo v nich, zkrátka po Swordfishovi jsem přesvědčen, že Halle je ta nejsladší čokoládka na světě. A co ten zbytek? Hugh Jackman je tak sympatický, že by ani nepotřeboval sentimentální boj o svou dcerku, abyste mu věřili, že on je ten hodný. Z Johna Travolty naopak odkapává charisma a taková aura nevybíravého zlého/hodného hocha jako se mu to už dlouho nepovedlo a ti méně důležití okolo to jen doplňují tak abyste se nenudili a aby to o něčem bylo. Rozhodně stojí za vidění, ale po tom humbuku jaký předcházel uvedení, člověk čeká trochu víc. 60%(29.1.2005)
Radyo
Celkově jenom průměrný akční thriller, který sice zaujme některými akčními sekvencemi, ale celkově opravdu ničím výrazně nepřekvapí (i když nelze tvůrcům upřít snahu). John Travolta celkově jen odvádí svůj standart, Hugh Jackman je o něco lepší, ale nijak zásadně. Nejzajímavější scény filmu (kromě těch několika akčních sekvencí) jsou ty, v nichž se Halle Berry objevuje poněkud méně oděná. :)(18.5.2003)
Matty
Myslel jsem si, že se budu hodinu a půl bavit, nikoliv, že se budu hodinu a půl modlit, aby ta pitomost už skončila. 45% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Superpero, k212, Visáč, uzzi, d.f.h(27.4.2005)
gouryella
Neuveritelne spatny thriller, v nemz kupodivu Travolta neni tim nejslabsim clankem. Tim je zcela jednoznacne neuveritelne plytky scenar.(31.7.2002)
Djkoma
Nemůžu si pomoct na tom filmu mě nic neuchvátilo....(12.6.2004)
Renton
Scénář: Skip Woods(5.9.2004)
Anthony
Řemeslně zručně odvedený thriller se slušným Jackmanem, který ovšem nic nevytahuje z průměru. Rozhodně tak nečiní slaboučký scénář, jediné co vám vyrazí dech je úžasná scéna výbuchu hned na začátku filmu (tj. stačí se na film dívat 10 minut a to nejlepší jste viděli).(28.7.2003)
Enšpígl
Nejdříve to vypadalo, že je film dělaný na efekt po úvodní scéně jsem se, ale těšil zbytečně. Zbytek filmu byl vlastně o ničem. Ano přínos Halle filmu byl velký a cením si ho jednou hvězdičkou. Pak asi už jen ta super scéna ze začátku a Travolta a jeho úvodní proslov. Filmový chirurgové tuhle operaci moc nezvládli.(7.10.2006)
Pohrobek
Film je trefně charakterizován jednou z úvodních Travoltových vět, která je tím nejlepším možným komentářem k němu. To, že se zde neobjevuje ani jedna smysluplná scéna, bych ještě překousl, ale příšerně mě naštval onen tlumočník na začátku filmu a jeho finština! Hackerově mluvě jsem nerozuměl a snad to dokonce finština byla, ale odpovědi jako: "Es geht, danke.", apod. nemají s žádným ugrofinským jazykem pochopitelně naprosto nic společného. Když tohle může projít v USA, není se čemu divit. Přijetí ve Finsku, SRN a jiných německojazyčných zemích muselo být ale o trochu jiné!(11.10.2004)
AngelAngie
Jeden z nejlepších soundtracků vůbec!(24.5.2008)
Superpero
Skvělí herci, super začáteční výbuch a pěkný holky, ale stejně to neni zas až takovej nářez jak by měl bejt. A víte co se stane když střelíte bazukou do Travolty ve vrtulníku? Vzpomenete si že on vlastně sešel dolů po schodech.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)))))))))))))))))))))))))))(26.3.2005)
TheMaker
::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Skvělé hlášky, skvělé dialogy, skvělí herci, skvělá akce, skvělý obraz, skvělý zvuk, skvělý střih, skvělý makup herců, skvělé kostýmy, skvělé efekty, skvělý Travolta, skvělá režie, skvělý scénář, skvělé ......... :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::(23.11.2007)
║Rozpočet $102miliónov║Tržby USA $69,772,969║Tržby Celosvetovo $147,080,413║ Podľa mňa trošku nedocenený akčný thriller s "hackerom" Hughom Jackmanom, Travoltu moc neberiem do úvahy nemal tam moc čo kaziť na tom malom priestore, dejovo to nejak moc nenudí aj keď miestamy to ma trošku slabšie chvíľky ale nápaditosť pri akčných sekvenciách to vynahrádza, hlavne spomaľovačky pri výbuchu nálože zo stovkami guličiek je dosť efektne natočená. Režisér Dominic Sena toho veru moc nenatočil ale aspoň slušný priemer svojimi dvoma známejšími počinmi dosiahol. /videl v kine: 80%/(29.6.2005)
DaViD´82
Tupé, bez scénáře a jediná zajímavější scéna je hned na začátku snímku. Ovšem na druhou stranu to i díky obsazení celkem rychle uběhne. Jako nenáročná jednorázová oddychovka po náročném dni to svůj účel bezezbytku plní. Pokud byste však hledali v tomto filmu něco víc, tak byste se se zlou potázali.(3.7.2007)
mandes
rozpočet : $102 million tržby celosvetovo : $147,080,413(9.12.2006)
MrHlad
Dominic Sena natočil slušný akční film, aniž by mohl stavět na kvalitním scénáři. Je pravda, že mu dost pomohlo víc než slušné obsazení, ale i když sem se celý film relativně slušně bavil, nevidím důvod, proč se na to podívat podruhé.(24.8.2002)
tron
"Ženu zo spodiny vytiahneš, ale spodinu zo ženy nie." Mám rád hlúpe a predražené hollywoodske akčné hi-tech trilery, ale toto už je miestami až trápne samoúčelné. Akcia prekvapivo nudná (s výnimkou fascinujúcej úvodnej bullet-explózie, ktorú dokážem pozerať do aleluja), herci nesympatickí (obézny Travolta, mdlý Jackman, prsnatá Berryová, úbohý Jones) - scenár ani nemá zmysel komentovať. K tomu zaujímavý orálny sex so zapnutou jatkou a otrasné "šokujúce" rozuzlenie. Teroristi sú poriadne nudní. Kino Považan 2001(30.10.2004)
Boss321
Průměrný akční thriller, který občas zaujme. Co mě doopravdy dostává je, že za 100 miliónů dolarů dokáže někdo natočit něco tak průměrného. Obsazení není špatné, ale nejhorší je jednoznačně scénář!!!(10.11.2007)
zputnik
Snímek Dominica Seny - SWORDFISH: OPERACE HACKER - "trpí" jednou základní běžeckou chybou, a to: nesprávné a nevyrovnané rozložení sil. Úvod filmu je strhující a velmi dobře natočený. Po počátečním „sprintu“ však snímku velmi brzy „dochází síly“ a stává se z něho průměrný akční thriller, který rychle ztrácí svou vybojovanou pozici. V závěru - v „cílové rovince“ - se ještě Dominic Sen snaží dohnat, co se dá. Bezúspěšně. Shrnuto a podtrženo: jedná se o (vcelku) dobrý film, ale na „stupně vítězů“ nemá; ty patří jiným - daleko lepším.(11.9.2003)
| V kinech ČR od: | 01.11.2001 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 08.11.2001 |
| Na DVD od: | 13.05.2002 Warner |
Podobné
- Zdrojový kód (2011)
- Správci osudu (2011)
- Inception: The Cobol Job (2010)
- Repo Men (2010)
- Počátek (2010)
- Avatar: Stvoření Pandory (TV film) (2010)
- Déjà Vu (2006)
- Animatrix: Druhá renesance 2. část (2003)
- Matrix Reloaded (2003)
- Matrix Revolutions (2003)
- Animatrix (2003)
- Animatrix: Program (2003)
- Animatrix: Detektivní příběh (2003)
- Animatrix: Dětský příběh (2003)
- Animatrix: Neznámé území (2003)
- Animatrix: Přijímací zkouška (2003)
- Animatrix: Světový rekord (2003)
- Animatrix: Poslední let Osirise (2003)
- Animatrix: Druhá renesance 1. část (2003)
- Minority Report (2002)
- Cypher (2002)
- Matrix: Nová návštěva (video film) (2001)
- Elita (2001)
- Nebezpečný kód (2000)