Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jiřího Sequense Atentát nás vrací doprostřed jednoho z nejtěžších období českého národa, do doby nacistické okupace. Napínavým způsobem vypráví o činu, který má významné místo v dějinách druhé světové války: o atentátu na nejvyššího představitele nacistické moci v českých zemích, zastupujícího říšského protektora SS Obergruppenführera Reinharda Heydricha. Podává široký obraz této události a pokouší se o postižení nejrůznějších souvislostí. Zvlášť sugestivně pak zachycuje závěrečný hrdinský boj parašutistů v kostele v Resslově ulici v Praze. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (392)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Do dneška je mě tak trošku záhadou, že komoušové, kteří se rozhodně nedali považovat za fans západního odboje umožnili vznik tohoto filmu. Hodně jsem patrál po bližších faktech o natáčení Atentátu, ale nic jsem nezjistil. Škoda, ale tak hlavně že se natočil. Měl bych jen pár malých výhrad k první části. Trošku mě tam chybělo exilové váhání Benešovo zda nakonec atentát uskutečnit a na koho, protože domácí odboj až tak moc tu naci mrdku sejmout nechtěl spíše to tlačil směrem k Moravcovi. Navíc z mnoha zdrojů je známo, že paragáni neletěli z Londýna s pevně daným jménem - Reinhard Heydrich, ale to je ve finále buřt. Daleko víc ve filmu postrádám dvě velmi dramatické okolnosti. Pokurvený výsadek Operace Anthropoid, to bych měl nervy na pochodu, sledovat jak se v protektorátu přemisťuje Gabčík s Kubišem na místo určení. A pak filmu vyčítám ještě odfláklou událost těsně po atentátu, přesněji řečeno útěk paragánů z místa činu. Pět až deset minut navíc by filmu vůbec nevadilo a divák by během téhle utíkací scény, když by se dobře udělala přišel o nervy zřejmě definitivně, je totiž známo, že až tak lehce se totiž kluci do "bezpečí" bohužel nedostali. Nicméně samotný atentát je udělán špičkově a větší nervák u TV už dlouho nepamatuju. Druhá čás filmu je naprosto bezchybná a závěrečný finále v kostele sv. Cyrila a Metoděje mě emotivně natolik pohltilo, že jsem vyhrabal pistolku z kapslíkama a začal po SSácích střílet, abych klukům pomohl. Bohužel dějiny se mě ze svýho pokoje změnit nepodařilo, zato smradu z kapslíků jsem vytvořil v pokoji nějak moc. Zkrátka maximálně prožité, skvěle natočené a kvalitně zahráné filmové dílo. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Atentát? Překvapivě z ČR. Velmi zajímavý námět s naší hereckou extratřídou natočit film o atentátu na Heydricha. V mých 23 letech jsem tento film objevil poprvé až když vyšel na DVD. Ani nevím jestli někdy běžel v televizi. Herci podávají svoje stabilní výkony a režisérsky je to zvládnuté také na výbornou. Doporučuji všem, kteří rádi filmy s válečnou tématikou a všem, kdo chce spáchat nějaký atentát. Můžete se zde inspirovat :-). ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Film je rozhodně lepší, než sama skutečnost. Ve skutečnosti šlo v podstatě o amatérský akt této skupiny vyslané z Británie. Stačí vzpomenout na zapomenuté kolo (a dohledání majitele podle výrobního čísla), nespolehlivý samopal Stan, milostné avantýry aktérů... To, že RH zemřel, bylo především dílo náhody a tím, že skopčáci neměli penicilin, jinak by se ze sepse RH dostal bez větších problémů (zároveň nemyslím, že by byl v nemocnici RH v podstatě odstraněn, ať již na příkaz jeho nadřízeného Himmlera (kteý se ho bál), Cannarise (šéfa Abwehru), K.H.Franka (který toužil po místě říškého protektota BuM) či dalších lidí z vedení Třetí říše). Po zradě Čurdy a dopadení atentátníků došlo ještě k jednomu jevu. Totiž úředník Beneš nedokázal obhájit před českým národem nutnost tohoto kroku (viz počet obětí v obcích Lidice a Ležáky), čímž připravil úrodnou půdu další sebrance - komunistům. Ti se toho propagandisticky chopili velmi úspěšně. Další jednoznačná mystifikace představuje, že skupina Silver A sem byla poslána, aby posílila čs. odboj, což je nesmysl. Odboj tady byl tak pramalý, že bylo potřeba jej trochu rozhýbat, aby zde mohly být vykonávány další operace a byla zde nějaká organizovaná skupina, která netáhne se Třetí říší. Takže k tomuto snímku bych doporučoval získání alespoň několika zásadních faktů operace Anthropoid, abyste si udělali obázek o tom, kde je skutečnost a kde je film. Rozhodně nelze litovat RH, atentátníkům je třeba přiznat notný díl odvahy, ale je také potřeba si přiznat pravdu = že provedení bylo skutečně velmi amatérské a za války a především po válce mělo dalekosáhlé důsledky... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Je plusom, že Sequens sa snažil o čo najväčšiu autenticitu (podarilo sa, až na postavu Gabčíka!), napriek tomu atentát na Heydricha vtesnať so všetkými dôležitými okolnosťami do 98 minút je podľa mňa nadľudský výkon (malé mínus, hlavne pre tých, ktorý o udalosti majú čo-to "načítané"). Nutné oklieštenie príbehu sa myslím podarilo najlepšie ako sa dalo. Herci, vykreslenie doby, ako aj kulisy (najmä kostol, pohrebný sprievod) boli maximálne dôveryhodné. To čo mi ostane v pamäti snáď navždy sú posledné minúty filmu - bezvýchodiskové bránenie sa nemeckej presile v kostolnom sklepe a zároveň frenetické nemecké hlásenie do ampliónu "vylezte, nič sa vám nestane" - zimomriavky ako už dlho nie! Film, ktorý má svoju cenu nielen ako memento jednej kľúčovej udalosti, ale aj so striktne kinematografického pohľadu... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek plný napětí a akce, symbolicky doplněn o beethovenovu osudovou... plejáda hvězdných hereckých jmen, s jejichž postavami a osudy se divák snadno a rychle ztotožní, v druhé polovině hutná gradace až do samotného konce... i přes pár historických nepřesností a vlažnější začátek velmi dobrá rekonstrukce atentátu i mnohých událostí kolem něj, neřkuli dost možná nejlepší film tohoto budovatelského a později normalizačního režiséra... 70% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (42)

  • Při výslechu herců Josefa Vinkláře (Karel Čurda) a Petra Olivy (Víťa Otradovec), kdy gestapo zjišťovalo místo, kde se parašutisté skrývají, visí na zdi kalendář (Rok 1942, Měsíc Juli, Den 17), tj. česky 17. 7. 1942. K přestřelce v kostele došlo ale už 18. 6. 1942. (Karlos80)
  • Scéna v kabině kina se odehrává v dnes již zrušeném kině Cíl v Hloubětíně. Promítací stroje jsou Meoptony 3, které se vyráběly až po válce. Lampové skříně jsou maskovány uměle vytvořenou plechovou bednou. (optik)
  • Na konci filmu je záběr, kdy vojáci wehrmachtu rozbíjejí majzlíky kamennou desku, která kryje vstup do krypty. Ve skutečnosti desku rozbíjeli pražští hasiči. Ale nepodařilo se jim to. (Mr.Hudson)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama