Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Muzikálovou verzi úspěšné hry Oldřicha Daňka převedl v roce 1986 na filmové plátno režisér Jiří Sequens. Odehrává se ve 14. století v Čechách za panování krále Václava IV. Jejími hrdiny jsou tři žoldnéři, kteří bojují vždy na nesprávné straně a vždycky jsou nakonec biti, přesto jsou ale morálními vítězi všech konfliktů a šarvátek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Všichni kritizují, tak já budu chválit :) Líbil se mi děj, herci i celkové prohnilé středověké prostředí. Některé dialogy potěšily svou neučesaností. Například, když Honza Čenský nenávistně zasyčí "vy svině," tak jsem docela zaplesal. Jediné co mi občas vadilo byla muzikálová čísla, třeba to s kancem bylo zrovna dobrý, ale sem tam byl taneční projev herců dost rozpačitý. Bavila mne i postava zubatého blázna Psí Nohy, kterej furt tak blbě poskakuje a občas udělá nějakej trik. Ústřední trio Hanzlík - Brzobohatý - Skopal není vůbec špatné. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zábavná dobrodružná pohádka, řekl bych určitá odrůda realističtější fantasy. Co se mě týká, největším problémem tu jsou vložená hudební čísla. Nevadí mi, když se ve filmu zpívá a tančí, ale stejně jako Oldřich Nový ani já nechci sledovat přeplácané hudebně-taneční číslo, které děj nejenže neposouvá dál, ale ani jej nijak nevysvětluje. A to tady bylo až příliš často (viz třeba naprosto úděsná chvíle, kdy naši tři hrdinové přijíždějí poprvé do městečka s hospodou, nebo když hrají kostky). Jinak v základě nemám co vytknout. Když teče krev, vypadá jako krev. Když se roní slzy nebo se plive jed vzteku, je to jako ve skutečnosti. Exteriéry i kostýmy se moc povedly, i když mám určitý výhrady k uniformám, který nosí Čenskýho armáda. A postava blázna mi přišla až moc všudypřítomná. Ale velkým plusem je, že tu nikdo není čistě vypranej a nažehlenej, že lidé vypadají jako skuteční lidé a ne jen figuríny z modelingových mol a taky se chovají jako lidé. Ne černobílí, ale šediví. Závěrem, 2NK1NO (vypadá to jako označení nějakýho chřipkovýho viru, hm? :) je sice dobrý film, ale mohl být mnohem lepší. Kdyby autor přidal víc naturalismu, přidal krve, ubral psychedelických tanečních čísel a dodal tomu všemu nakonec i nějaký další rozměr, měli bysme tu drobnější český rozjezd k Maso a krev. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak Psí noha může za tu moji posedlost blázny! Protože ten jeho způsob pohybu je tak hypnotický, že ho miluji na první pohled. A většího borce tam ani není, ačkoliv ústřední trio je hned těsně za ním. (A co teprve když spolu všichni čtyři laškovně dovádí v močálu!) Ale je třeba ještě prohlásit, že Zora Jandová je v této stylizaci úplně neuvěřitelně nádherná. Tato krutá romance s hudbou, zpěvem a tanci mě tříská přes hlavu melancholií jako mokrým hadrem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z průměrných snímků Jiřího Sequense natočený podle stejnojmenné divadelní hry. Slušné herecké obsazení a odpovídající herecké výkony zejména mužské části hereckého souboru. Několik scén je opravdu dobrých, slušná je taneční choreografie a písničky, nicméně celek vyznívá rozpačitě a studeně. Je to prostě natočené bez osobního zaujetí. Celkový dojem: 50 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle mohlo být celkem slušné drama ze středověku. Doba vzniku, způsob natáčení, výběr lokací i herců nabízel jistý díl syrovosti, která filmu velmi svědčila. Příběh sám je o třech žoldácích, kteří se vrací z Aquitánie do Čech aby se připojili k vojsku, které potáhne na machometány... Jenže při překročení hranice Českého království se smůlou i vlastní nešikovností dostanou mezi dva znepřátelené rody. To jim způsobí nemalé potíže, obzvláště potom co vyslyší žádost jednoho ze šlechticů, za tučný obnos unést toho druhého a dovléci ho na tvrz. Trio hrdinů si zahál Hanzlík, Skopal a Brzobohatý, znepřátelené urozené pány Vinklář a Čenský. Jak říkám - mohlo - to být slušné středověké drama, žádný historický velkobiják, ale komorní záležitost. Jenže.. Kdosi film navrhl udělat jako muzikál. Nic proti tančícím zbrojnošům, dokonce nic proti zpívajícímu Skopalovi, který pěje píseň svému oslu atd.. Nad choreografií bych ještě mávl rukou, ale ta hudba!!!! Někdo ze štábu se dostal k tehdy oblíbeným syntetyzátorům a tak příběh ze 14 stol. doprovází ta nejbrutálnější elektronická hudba osmdesátých let... Kdyby se ten kdosi (asi Hádl) alespoň snažil, když už elektronicky tak tu hudbu nějak přizpůsobit tehdejším melodiím a rytmům... ne . Nesnažil. Hudba je ultrabrutální a do filmu nijak nezapadá. Připočteme li na tuto hudbu tančící sbor zbrojnošů v teplácích či co to bylo... pak musím jít s procenty hodně dolů. Ani písně snad vyjma té závěrečné nebyly nijak líbivé a k shánění nesehnatelného soundtracku nebudou nutit. Je to škoda. Mohla to být podobně dobrá věc jako V erbu lvice... Škoda. Dávám jen 3 náramky. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ta hra je výtečná, viděl jsem ji v provedení provinciálního divadla a byl to zážitek. Tahle inscenace se ale nepovedla. Jako by byla odvedená jen z povinnosti, aby se splnil nějkaý úkol, beze snahy vhlédnout dovnitř do textu. ()

Rudovous odpad!

všechny recenze uživatele

Nic proti panum Dankovi, Hanzlikovi, Vinklarovi, Skopalovi, Preucilovi, Rösnerovi a Brzobohatemu, ba naopak mam je rad. Ale uprime... je to bes, je to bes. Zlo se vratilo do Bradavic! Omilem jsem tento opus shledl a lituji, vlastne ne, vlastne jsem se bavil. Vyprava, zpracovani scenare, "REZIJE"!, "hudba", "choreografie" - UNO... ! Kdo mate radi sledovani "vtipnych" filmu - jdete do toho! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Některé filmy utáhne jediný herec a zbytek je kompars. Zato v tomhle radostném dílku je tolik živoucích, osobitých a pitoreskních postav, že mne vážně mrzí, že to nebyl pilot k seriálu. Hoňsobě, Píšťalka, Psí noha ... a samozřejmě taky na seno se obětavě pokládající mladá Sequensová. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ♫Nás toulavý nese v sedle marnost a chlad, nám toulavým zbyde v pekle žízen a hlad... Originální žánrový film Jiřího Sequense s téměř hororovým historickým příběhem v muzikálovém provedení. Kombinace temného středověku s moderní taneční hudbou 80.let vypadala místy jako zvláštní kombinace, ale během víc než dvou hodin sledování filmu jsem si nejel zvykl, ale i dospěl k názoru, jak v tomto jedinečném zpracování středověká atmosféra skvěle s tajemnou elektronickou muzikou úplně ladí. Perfektní scénář, písně s hudbou Vítězslava Hádla, pěkná choreografie, fascinující filmařina ve velice poutavých exteriérech skal, údolí, hradů a chatrčí, které obohacují filmový zážitek. Líbilo se mi i netypické obsazení, které výjimečně neskazil ani Skopal, oceňuju, že pánové Brzobohatý, Hanzlík a další odzpívali všechno sami bez náhrady pěveckých profesionálů, zaujala téměř neznámá Sylva Sequensová. A pak je tu postava blázna-tanečníka Psí nohy sice malého vzrůstu, ale díky strašidelnému charakteru nezapomenutelná stejně jako železničář s kabátem nakřivo nebo kývající se děda se sekyrou z jiných děl režiséra Sequense. Film spíš pro fajnšmejkry :-) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Sám nevím proč, ale tenhle film mám velmi rád, i když je možné k němu mít sto a jednu oprávněnou výhradu. Líbili se mi dobří herci (zejména ústřední trojice a Josef Vinklář coby pan Mátoha), zaujala mne atmosféra - ale co dělá tento snímek kouzelnou záležitostí, to budou asi ta nadmíru osobitá jména některých postav - Psí noha, Kučeravý, Hoň sobě... :-). ()

Ivoshek

všechny recenze uživatele

Podle poslednich asi 15 minut zajimavy pseudohistoricky film. Dobre obsazeni. Akorat hudba byla strasne divna... Melo to zvuk jak kdyz Korn se skupinou Uno predvadeli show v "Mozna prijde i kouzelnik". Bodove hodnoceni dodam, az casem zkouknu i prvnich asi 100 minut. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Historická hra, kde scénárista neměl dost odvahy vyhodit z předlohy diskotanečky na úrovní baletu Československé televize. /26. 12. 11./ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle hry Oldřicha Daňka režíroval Jiří Sequens film s hudbou Vítězslava Hádla o kamarádech, kteří ve 14. století putují českou zemí a vždy se přidají na špatnou stranu. On Sequens dá víc na atmosféru než na děj, ale tady to trochu vadí a jen hudba vše nezachrání. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tahle "ukrutná romance se zpěvy a tanci" mě vůbec nechytla. Neměl jsem problémy s dějem a už vůbec ne s obsazením, (až na Veškrnovou - ta na mě působí jak rudej hadr na býka), ale zkrátka mě tam neskutečně vytáčely ty zpěvy a tance. Muzikálovému žánru jsem nikdy moc nakloněn nebyl, ale pokud narazím na opravdu dobrou zpěvohru, dokážu si jí užít. To tady ale nešlo. Z úcty k hercům 10%. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Proboha, který blázen tam strčil ta taneční čísla a pohřbil tak docela dobrý film? Ústřední trojice je vynikající. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zážitek ze svérázného mixu pseudohistorického dobrodružného filmu, muzikálu s trochou básnické nadsázky a trochou expresivity, umocňují velmi kvalitní herecké výkony. 1) Stylizace snímku je zajímavá, masky dobré, vyhovovala mi i poněkud zdržující poetická kamera a snesl jsem i klasické Sequensovo pomalé tempo. 2) Nejhůře jsem skousával Balet Československé televize v roli středověkých žoldnéřů doprovázený dobovým (rozuměj: hrozným) zvukem československé pop music. 3) Vyhubí se sami. Z nenávisti a zloby. ()

Reklama

Reklama