Reklama

Reklama

Galaktický expres 999

  • Japonsko Ginga tetsudō 999 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jaký osud čeká na opačné straně vesmíru chlapce posedlého pomstou? Japonský autor komiksů a animovaných seriálů Reidži Macumoto patří mezi hlavní osobnosti na poli mangy (japonské komiksy). Macumoto se specializoval především na žánr space opery, který rozpracovával v osobitých světech mísících spvky sci-fi s naivním romantismem a ikonografií klasických dobrodružných příběhů. V jeho ikonických mnohadílných sériích jako Vesmírná bitevní loď Jamato, Kapitán Harlock či Galaktický expres 999 tak vesmírem křižují moderní piráti na speciálně upravených lodích vypadajících jako plachetnice či lidi napříč planetami převáží na první pohled obyčejný vlak tažený parní lokomotivou. Nezaměnitelný byl také Macumotův kresebný styl, jemuž dominovaly ztepilé vysoké postavy hrdinek opředených tajemstvím i tragických hrdinů, po jejichž boku se naopak pro odlehčení objevovaly karikaturně kreslené podsadité figurky jejich společníků. Macumotovy komiksy a podle nich vzniklé televizní seriály i filmy se během osmdesátých let dostaly také na obrazovky západních televizí a získaly svému tvůrci širokou mezinárodní popularitu. Ostatně slavné hudební duo Daft Punk vzdalo Macumotovi hold, když ho oslovilo na vytvoření animovaných videoklipů ke svému albu Discovery. Celovečerní film Galaktický expres 999 kondenzuje příběh Macumotova stejnojmenného epického komiksu, jenž vycházel v letech 1977 až 1987, i podle něj vzniklého stotřináctidílného televizního seriálu. Vyprávění pojednává o dvanáctiletém chlapci Tecuróovi, který se chce vypravit na planetu Andromeda. Tam totiž může zdarma získat mechatělo a s jeho pomocí může vykonat pomstu na krutém mechanickém hraběti Stroji, který zabil jeho matku. Jediný způsob, jak se na Andromedu dostat, představuje galaktický express 999. Díky záhadné krásce Maetel, která se nápadně podobá Tecuróově matce, se chlapci podaří získat jízdenku. Vydává se tak na dlouhou pouť přerušovanou rozličnými dobrodružstvími na jednotlivých planetách a měsících, kde expres na své cestě staví. Během nich Tecuró postupně poznává různé lidi i mechalidi a prostřednictvím jejich osudů přehodnocuje své odhodlání vzdát se lidské podstaty kvůli vykonání pomsty. Film režíroval uznávaný veterán japonské animace Rointaró a představuje typickou ukázku japonské animované produkce z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Tvůrci, právě v čele s Rintaróem, tehdy vyvažovali nákladnost animace tím, že v řadě sekvencí užívali různé experimentální výrazové prvky, které svou expresivností zpravidla mají větší efekt na diváka než detailně propracovaná animace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (31)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jasně, sem tam některé věci nedávají tak úplně smysl (některé věci by chtěly podrobnější vysvětlení), ale těch 5 tam mrdnu s čistým svědomím protože je to živé, hravé, vtipné i vážné, plné nápadů a osobité animace. Artově scifíčková space opera která více než na logiku klade důraz na uměleckou volnost, dynamiku a dobrodružnou atmosféru... prostě takový Metal Hurlant po japonsku. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Kdo říká, že sci-fi nemůže být současně vážná i romantická, hlubokomyslná i vědomě naivní? Mistrem slučování těchto zdánlivých protikladů je japonský autor komiksů a animovaných seriálů Reidži Macumoto, jenž ve svých enormně populárních space operách mísil vědeckofantastické prvky s naivním romantismem a ikonografií klasických dobrodružných příběhů. Vesmír v jeho mnohadílných sériích jako Učú senkan Jamato (Vesmírná bitevní loď Jamato), Učú kaizoku kjaputen Hárokku (Vesmírný pirát kapitán Harlock) či Galaktický expres 999 křižují piráti na speciálně upravených lodích vypadajících jako plachetnice, případně postavy napříč planetami převáží zdánlivě archaický vlak s lokomotivou. Celovečerní animák Galaktický expres 999 kondenzuje příběh Macumotova stejnojmenného epického komiksu, jenž vycházel v letech 1977 až 1987, i podle něj vzniklého stotřináctidílného televizního seriálu. Dvanáctiletý chlapec Tecuró se chce vypravit na planetu Andromeda, protože tam může zdarma získat mechatělo a s jeho pomocí bude moci vykonat pomstu na krutém mechanickém hraběti Stroji, který zabil jeho matku. Jediný způsob, jak se na Andromedu dostat, představuje galaktický express 999, na který sežene lístek díky záhadné krásce Maetel. Vydává se tak na dlouhou pouť přerušovanou dobrodružstvími na rozličných planetách a měsících, kde expres na své cestě staví. Během nich Tecuró postupně přehodnocuje své odhodlání vzdát se lidské podstaty kvůli vykonání pomsty. Ačkoli by žánrové označení space opera mohlo asociovat pouhé přesazení mýdlových oper do futuristických kulis, přinejmenším v Macumotově podání se rozhodně nejedná o tuctová a nastavovaná vyprávění. Navzdory naivně stylizované kresbě na diváky čekají tragičtí hrdinové, vypjaté dramatické sekvence, existenciální otázky a filosofické motivy zkoumající podstatu lidství. Film, jenž režíroval veterán Rintaró, představuje typickou ukázku japonské animované produkce z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Tvůrci tehdy vyvažovali nákladnost a časovou náročnost ruční animace tím, že v řadě sekvencí užívali různé experimentální výrazové prvky, které svou expresivností mohou mít na publikum větší efekt než detailně propracovaná animace. [psáno pro LFŠ 2017] ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Keby som bol fandom. Anime. Ale maximálne som japonské sci-fi a fantasy projekty sledoval v malom počte a to tiež nie uvedomelo, ale len ak som náhodou narazil. Či už ako dieťa, alebo mladistvý som sa skôr stretával s japonskou animáciou pre západ, ako ich vlastnou produkciou ( napr. animované seriály SILVERHAWKS, či THUNDERCATS ). Túto vesmírnu operu budem mať rád, je plná dobrodružstva a nápadov, ale trochu kríva v scenári a prepálenej dĺžke. Ale jedno viem, ako decko by som bol nadšený, ale už to decko nie som. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Po čase již moje čtvrté setkání s japonskou animovanou tvorbou... Vlastně se mi to, co jsem vnímal základními smysly, tedy ušima a částečně i očima, dost zamlouvalo. Úžasná, nádherná hudba včetně několika písní si mě v nejedné scéně získala a dodávala na podmanivé atmosféře, stejně jako vizuálně osobitě ztvárněné prostředí expresu, raket i některých zařízených pokojů, vesmírní kulisy i některé efekty a další výjevy... U více scén jsem postřehl emoční hloubku a párkrát ke mě pronikla, obzvlášť během blízkého přimknutí hlavní klukovské postavy k náhradní paní „matce“ – žlutovlasé společnici na cestách, kterou vidíme i na plakátě. Však také to byla snad jediná výraznější postava, která mi se mi tu výjimečně líbila i po stránce vizuální animace. Jinak jsem si nemohl pomoct, ale jak se mi hodně líbilo animované ztvárnění vybraných prostředí, tak jsem si naopak příliš nezvykl na tu typicky japonskou animaci u většiny postav, která mému oku nelahodila, ba místy mě docela odpuzovala. Příběh o tvrdé pomstě v pohádkovém kabátku měl silnější místa, ale jako celek mě nevzal a vtáhl spíše napůl. Film měl často dostatek kladů, abych si jeho vybrané ingredience užil, ale stopáž o 130 minutách mi připadala nekonečná. Jednoho zhlédnutí nelituji, ale druhé anime s mimořádným hodnocením si k Interstelle 5555, jejíž tvůrci údajně vzdávají hold právě Galaktickému expresu 999, zatím nepřipojím. [70%] ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Jako to bylo jedno z nejšílenějších děl, co jsem kdy viděl. Fakt crazy. Jako vypadá to jako pohádka, ale svým dětem bych to rozhodně nepustil. Vesmírem putuje kluk posedlí pomstou. Posmstí se a jde se slavit. Ne žádný smutek nic. Pak se ukáže, že je to malý Oidipus. V zámku narazí na vycpanou figurínu svý matky. To je ztřeštěný a ta hudba do toho, jako by všechno bylo fajn a okej. Šílený, prostě šílený. Ty postavy, ty příběhy, ty motivy (ty byly nejděsivější, královna co se jí rozpadne obličej a děs). Jako je to tak originální, a tak mě to zaujalo, svým pojetím hrdinství, drastickými motivy, které si nejdřív ani neuvědomíte jak moc jsou drastické a do toho pohodová hudba. Nejdřív malej kluk a pak je z něho Casanova, fakt šílený. Ta nádherná kresba, ty geniální nápady, to prostředí, ten chaos. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Na anime se odkazovalo v písni „Express 999“ jihokorejské ženské skupiny Girls' Generation z jejich čtvrtého korejského studiového alba „I Got a Boy“. (Emo-haunter)
  • Lokomotiva, kterou můžeme v tomto filmu vidět, je model parní lokomotivy japonských národních drah C-62. (Emo-haunter)
  • Galaxy Express 999 byl zmíněn v písni „On the Moon“ od známé korejské zpěvačky Sulli. (Emo-haunter)

Reklama

Reklama