Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce a jeho strýce, který je soukromým detektivem, se odehrává v daleké budoucnosti, kdy vedle sebe žijí lidé a roboti, nikoliv však ve shodě. Mnozí roboti jsou nuceni obývat vyhrazené oblasti a je jim přisouzena úloha pouhých lidských sluhů, což samozřejmě nepřispívá ke klidu ani k harmonickému soužití. Když se chlapec setkává s robotem Timou, dostávají se spolu do mnoha komplikovaných situací, v nichž pochopí, jak důležité jsou city, které lidi odlišují od ostatních bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se rodí dějiny ... v kulisách supermoderního, ambiciózního města budoucnosti, které okázale oslavuje své úspěchy a všechnu svou špínu pečlivě ukrývá v podzemí. O zhoubné touze po moci, ale taky o odvěké potřebě lásky a uznání - a o důsledcích lidských tužeb, které mohou být v obou případech zničující. O robotech, degradovaných na pouhé pracovní síly, kteří se v mnoha ohledech zdají být lidštější než lidé ... a o překrásné Timě, která netuší, že není člověkem. Vizuálně VELICE zajímavý snímek se silným sociálním podtextem disponuje zvláštní, až symbolickou retro atmosférou, kterou podbarvuje sugestivní jazzová hudba - a jeho děj pomalu a neodvratně spěje k monumentálnímu finále, které bez špetky lítosti smete všechny nenaplněné sny. P.S.: Nehledejte v něm za každou cenu spojitost se stejnojmenným snímkem Fritze Langa z roku 1927, i když určité zjevné i skryté odkazy se tady najdou. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Neviem koho napadlo do tak futuristického príbehu zakomponovať jazzovú hudbu, ale je to nápad za milión a Metropolisu dodáva veľmi zaujímavý retro-šmrnc. Spolu s krásnou animáciou a vycibreným príbehom film získava neopakovateľnú atmosféru, ktorá ma úplne pohltila. Príbeh samotný sa vyznačuje typicky ázijským miešaním žánrov, ktoré spolu typicky ázijským spôsobom mimoriadne ladia a ich prelínanie neruší ani na sekundu. Za vyzdvihnutie stojí absolútne geniálny koniec, krásne nasiaknutý sarkazmom. Neviem si predstaviť človeka, ktorého by poriadne neodrovnal :-). Jednoznačných 10/10 a po Miyazakiho masterpiecoch asi najlepšie anime, aké som videl. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že sice miluju sci-fi, ale pravěké filmy v lásce až na pár výjimek nemám, takže jsem si německý výtvor z roku ajn-cvaj nechala ujít. A víte, z čeho ještě nejsem obvykle na větvi? Z asijských filmů... a hlavně z manga stylu animace. Ty přeslazené ksichty s obříma očima jsou prostě náramně přirozené... ale jenom k večerníčkům pro malé holčičky, co si hrají s plyšáky a s mrkacími panenkami. Ve filmu pro dospělé to nesnáším. Ono je ovšem diskutabilní, zda je tahle varianta "Metropolis" určená dospělým, já jsem si při sledování konstantně připadala jako děcko a zoufale jsem se nudila. Nesympatické postavičky mě nezajímaly, patos nedojímal, pozadí mi přišlo přemrštěně barevné, bez atmosféry, rádoby hlubokomyslný příběh nenabídl nic nového, nic originálního. A hudba, šmarjájózefe, ta disharmonická hudba mě srala přímo pekelně! Prostě nezáživné audiovizuální inferno! Teď budu muset úporně namáhat mozkové buňky (obě najednou!), za co dávám 35%: Fifi robot byl milý, pár scén nebylo úplně k zahození a občas bylo slušně namalované prostředí. Uff, nikdy více! ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Musím dať 5. Na animáciu postáv a hudbu som si síce chvíľu musel zvykať, ale nakoniec to vo mne zanechalo krásne pocity. Príbeh, posolstvo, myšlienky... nič z toho nebolo také výrazné ako napr. v GITS, ale keď sa všetky tie nápady a emotívne scény vliali do dychberúceho finále, vytvorili výnimočný celok... S filmom sa môžte stretnúť aj pod názvom Robotic Angel... ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Pokus o reinkarnaci původního Metropolis zůstal někde na půli cesty. Vizuální stránka byla samozřejmě strhující, ono vůbec zpracovat takovýto příběh formou anime rozhodně vděčné je. Čert vem pak tu hromadu změn a pseudoinovací - v čem mě ovšem tento snímek zklamal byl zaručeně všudypřítomný a nekončící spěch a s tím spojená nulová atmosféra. Autoři se snažili původní příběh nahňácat do co nejkratší doby a výsledkem je šroubovaně a uměle působící rychlé převyprávění původního příběhu ve velkém stylu tak, aby to zaujalo mladé generace bažící po pozlátku (já osobně takovýto názor na dnešní diváky nezastávám, ale tvůrci, myslím, nejspíš ano). A to je zhruba tak vše. Trošku málo při pomyšlení, v čem se původně vlastně autoři zhlédli, ne? ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama