Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo Josefa Abrháma, dám o hvězdičku míň. Jeho hádka s postavou, kterou hrál Vladimír Menšík, je přímo studií choleriků :-) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohuzel celovecerni filmy s radou Vacatkem se jen velmi zlehka priblizily nedostizne kvalite serialoveho originalu - ale pan Marvan je i zde opet skvely. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český detektivní cyklus a jeden z jeho povedených střípků - pánové ze ,,čtyřky", Vacátkovská mordparta v čele s noblesním panem radou, geniální komediálně-tragický herecký part Vladimíra Menšíka v roli hypochondrického cholerika komisaře Zdychynce (jeho náběhy na infarkt, oči v sloup při omdlévání, cholerické stavy a afektovaně vedené výslechy jsou nezapomenutelné...), typově přesný Josef Abrhám (byl skutečným idolem a filmovým milovníkem své doby...navíc je vynikajícím hercem, což propůjčilo jeho dragounovi skutečný šarm), patina filmového materiálu počátku sedmdesátých let s kouzelně vybledlými barvami, úžasná hudba dvorního skladatele tohoto volného cyklu Zdeňka Lišky, přesná Sequensova režijní práce, naprosto dokonalá mizanscéna... Partie krásného dragouna je krásná a moudrá detektivka, setkání s níž mi nezkazí ani častými reprízami dávno prozrazené rozuzlení... Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Smrt černého krále, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Rudi, jenom mi řekněte jako muž muži, má to snad znamenat, že jste se včera dopustil něčeho, co bych neměl a ani bohdá nechtěl, jako Váš bývalý nastávající tchán a policista, slyšet?" Komisař Zdychynec byl dokonalý vyšetřovatel, Rudi zase skvělá motýlí povaha, výhodné partie byly báječně naivní a pánové ze Čtyřky ty zamotané rodinné vztahy svým vyšetřováním moc nerušili. A aby byl výčet kompletní, tak já jsem se u toho skvěle bavil. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Štastný nápad na filmové pokračování mimořádně zdařilého televizního seriálu i v tomto případě překonal očekávatelný výsledek. V paměti mi zůstává - na vzdory jiným názorům - fascinující výkon Květy Fialové. Její úletová panička je pro mne legendou tím spíš, že tu Fialová viditelně hraje tak trochu sebe samu a že jí to její lidství vydrželo i do současného úctyhodného věku. Jsou lidé, kteří se nemění, zůstávající sebou samými a obohacující tím druhé. A jsou to lidé, kterých nikdy není dost. Jinak PARTIE samozřejmě představuje další velký úspěch celého týmu filmu, především však úspěch Markův a Sequensův. To jistě. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl ze 4 filmů s radou Vacátkem. Zajímavý případ a konečné rozuzlení. Dobrý výkon Vladimíra Menšíka. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No místy spíš taškařice než detektivka, ale opět díky znamenitým hercům pořád solidní řemeslo. Povídka patří spíš k těm slabším a film se jí po pravdě tentokrát až tolik nedržel, což možná tentokrát není ku škodě, protože celý případ by mohl být naprosto jasný, kdyby to komisař Zdychynec nepodělal svým přílišným zápalem pro věc a nepřivedl tak radu Vacátka a spol na špatnou stopu. Nicméně pár věcí a scén je tu i přesto nezapomenutelných. Především fackovaná mezi Abrhámem a Menšíkem. No a všemu pak suverénně vládne výraz pánů Bláhy a Marvana, když vidí koho si to děvkař Abrhám vlastně ve finále bere.60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku banální příběh by bez skvělých hereckých výkonů padal do podprůměru. Ostatně Sequens nepatří mezi naše nejlepší režiséry, za pozornost snad stojí jen Atentát z roku 1964. Několik momentů si lze vskutku vychutnat např. snahu zbavit Helgu Čočkovou svatebního šatu brutálním serváním či komediantský výstup rozkošně cáklé Květy Fialové. Na herce je radost se podívat, s příběhem už to tak slavné není. Určitý problém jsem měl i s naším nejgeniálnějším skladatelem Z.Liškou, kterého si velmi cením. Doprovodná dechovka mi příliš nesedla ( nic proti dechovce, na veselici či v hospůdce je vítaná). Na přelomu 60. a 70. let vznikaly onačejší komedie ( nejlepší pak rozhodně Pane, vy jste vdova!) než je Partie krásného dragouna. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další film ,,Vacátkovina'' o prvorepublikové mordpartě . Veškeré obsazení je geniální, včetně hudby Z. Lišky. Üstřední písnička z filmu dokonce zlidověla. Meněík, Marvan, Abrhám... Prostě super. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celovečerný snímok podľa cyklu Hriešni ľudia mesta pražského. Partie krásneho dragouna priam dýcha čarokrásnou dobovou atmosférou. Nápaditosť a napätie krimi vyšetrovania vraždy pani Zuzánkovej sú síce priemerné, ale o to viac snímok zaujme výbornými hereckými výkonmi, nádhernou hudbou, peknými farbami a pár humornými scénkami (hlavne v spojitosti s komisárom Zdychyncom - V. Menšík). 75/100 ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Ano ty filmy ze serie Hrisnych lidi mesta prazskeho, jsou skutecne neco jineho nez samotny serial. Ale musim rici, ze kvalitou u me nestradaji. Mozna jim chyby serialova vecnost a dejova (zanrova) semknutost. Nadruhou stranu nabizeji skutecnou filmovou atmosferu, ktera mozna neprinasi, hlavne pro dobu sveho vzniku, ten vzpominany efekt ktery s sebou nesou adaptace detektivnich povidek. Jenze je to prave ten prostor celovecerniho (a tentorat i barevneho) snimku ktery dava na druhou stranu vyniknout jednotlivym charakterum a tim jeste vice tem uzasnym hercum bez niz by cela (a i ta serialova cast) nedosahla takove - pro mne dodnes - tezko jen napodobitelne kvality. A to nemluvim o tom jak skvele je zde zachycena atmosfera stare Prahy, plna nezamenitelnych povah, natur, barev, tonu a odpuste i vuni. Nekdy si presne na tu atmosferu v tomto filmu vzpomenu, treba na svych toulkach v stranich pod Prosekem nebo u byvalich poli u Zabehlic. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný krimi příběh seriálového cyklu Hříšní lidé města pražského. Policejní rada Vacátko a jeho vyšetřovací tým tentokrát dostávají méně prostoru, než je obvyklé. Do popředí se dostává možná nepřekvapivě policejní komisař nezdolného Vladimíra Menšíka a také z vraždy podezřelý mladý poručík od dragounů Josefa Abrháma, v jehož neprospěch hovoří svědectví staříka. Poručík je snoubencem komisařovy dcery a ten nedopustí, aby měl ve své rodině vraha. Do vyšetřování se pouští na vlastní pěst a svoji verzi předloží vrchním vyšetřovatelům. A jak to všechno dopadne, se nesluší prozrazovat. Film je spíše hozený do komedie s krimi zápletkou ze staré Prahy, konkrétně z Proseka, která je tady přesvědčivě vyobrazena, a všichni herci odvádějí skvělé herecké výkony. Do toho hraje odpovídající hudební doprovod mistrovského Zdeňka Lišky. A vše to řídí s přehledem Jiří Sequens. Jenže když krimi, tak krimi, a když komedii, tak komedii. Asi tak. Tím chci naznačit, že sice obojí dokáže dobře koexistovat v jednom filmu, ale i když se fackující Menšík s Abrhámem těžko dají překonat, tak se snaha o vážné pojetí filmu vytrácí s každým komediálním výstupem zmíněných herců. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Abrhámov Rudi je jedna z najmenej sympatických postáv v dejinách českej kriminálky. Abrhám proste "umí", niekedy je veľký sympaťák, ako v Marečkovi, inokedy je mi z jeho postavy na "blití". Dragoun je najzaujímavejší svojimi hereckými výkonmi, asi najlepšími v celovečerných hříšnicích, ale stále platí, že jeden diel seriálu by na tento príbeh stačil. Ešte že božie mlyny melú pomaly :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mlsně jsem očekával dobrou kriminálku s prvky komedie a místo toho jsem dostal solidní komedii s docela malinkatým kriminálním nádechem. Je strašná škoda, že vrah byl zřejmý v momentě, kdy zaznělo jeho jméno. Neměl jsem ani pocit, že by se to tvůrci snažili nějak více kamuflovat. Velmi záhy byla naprosto zřejmá kompletní zápletka. Nejvíce z celého filmu mě bavil Vladimír Menšík, který byl naprosto božský. Zdárně mu sekundoval Josef Abrahám v roli kundolapky a notorického plodiče dětí s neutišitelným chtíčem a vtipným pedo knírkem. Velmi milé překvapení a rozhodně v budoucnu kouknu na další "kriminálku" z péra Jirky Sequense. [77 %] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Obvykle vysvetľujem dve hviezdičky ako výraz môjho názoru, že film nemal byť nakrútený. Aj tentokrát je to tak, lenže v tomto prípade nepokladám za nutné, aby sa z televízneho seriálu nakrúcali celovečerné filmy. Navyše, celý príbeh nestojí za väčšiu pozornosť a ako v mnohých iných prípadoch iba prihral nejaké dukátiky známym tváram, ktoré za ne nezahrali nič viac ako svoj obvyklý štandard. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Boží mlýny neměly chybu, Josef Abrhám byl dokonalý, stejně tak Vladimír Menšík a Květa Fialová, která byla možná ještě o kousek lepší než jako Lady Macbeth v původním seriálu. To jsou samá pozitiva. Když se k tomu přičte několik kouzelných scén, několik výborných hlášek, svižné dialogy a skvěle vypointované situace, je toho dost, aby to vyvážilo fakt, že mi to oproti původnímu seriálu připadalo slabší. Na můj vkus poněkud ukřičené a možná až příliš tlačené do frašky, což mi nesedlo i když to byl předem avizovaný záměr. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jasná pětka. Skvělá filmařina. "Za to my ho tady moc dobře známe. O tom už jsme tady slyšeli hotové legendy. To je ten pan Nikdo..." ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vyrovnanější film než Pěnička a Paraplíčko. Přesto mám z nějakého zvláštního důvodu radši ten druhý, snad pro syrovější prostředí a autentický herecký výkon Radoslava Brzobohatého. Přesto i v Partii krásného dragouna jiskří skvělé herecké výkony. Bezchybný je Josef Abrhám a geniálně se své role zhostila i Květa Fialová. Vladimír Menšík je tradičně skvělý, přestože na mnoha místech "poněkud" přehrává. Například ve chvílích, kdy dramaticky, se spoustou grimas a povyku "omdlívá" či se o něj "pokouší záchvat mrtvice". Jak už jsem napsal jinde (Pěnička a Paraplíčko) Jiří Sequens v těchto filmech skutečně podal svůj asi nejlepší režijní výkon. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Čert ví proč, ale celovečerní filmy o radovi Vacátkovi a pražské mordpartě mě nebaví tolik, jako původní seriál (nejmíň rád mám asi Pěničku a paraplíčko kvůli Bohdalce). Jinak ale Abrhám jako důstojník a sňatkový podvodník je tu tradičně skvělý. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama