Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Strach je silnější než bolest... Stárnoucí profesor Trojan (K. Höger) je šéfem velké pražské kliniky. Neprožívá právě šťastné období života – má spory se synem (J. Abrhám), v nemocnici kolují nepodložené řeči o jeho vztahu s vrchní sestrou (S. Budínová), z bytu kvůli neshodám vyhodil synovce, o jeho funkci má údajně zájem asistent Dvořáček (Z. Řehoř). Když Trojanovi uhyne kočka, vezme ji profesor do laboratoře na rozbor. Zkoušky potvrdí otravu kyanidem. Večer po Trojanovi někdo vystřelí. Muž od té doby podlehne sebezničující hrůze. A začne podezírat každého ve svém okolí… (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Tosim 

všechny recenze uživatele

ACHTUNG - SPOILERS! Po letech jsem na tenhle film změnil názor, celkem solidní práce páně Sequensova, jen jsem si tak říkal, proč katarze profesora Trojana nenásledovala po primariátu i v domácím prostředí, minimálně se švagrovou. Nedomyšlené. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To nebyla ani tak kriminálka jako spíš psychologie. Karel Höger se postupně díky počátečnímu pokusu o vraždu na svou osobu mění z normálního člověka v paranoika, který by byl schopen obvinit z pokusu o jeho vraždu snad i Bruce Willise. Ale zase to byla pěkná vyjasňovačka vztahů. Chvílma jsem si připadal jak na celonárodním srazu zmrdů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem obstojný pokus o psychologický kriminální film z dílny Jiřího Sequense, který v tomto ranku natočil řadu zdařilejších kusů, přesto se Pokus o vraždu svým psychologickým ponorem řadí k tomu výrazně povedenějšímu ve fondu československých detektivek, především skvělým hereckým obsazením a do značné míry originálním námětem. Karel Höger prostě byl pan herec a celkový koncept filmu postavený na řetězení a bujení paranoii je hodně originální... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hodně nudná "detektivka" s nesnesitelnym Hanzlíkem v roli fízla a příšerně otravnou ústřední písničkou. Navíc s detektivkou to nemá moc společnýho. Film je akorát plnej hysterickejch hádek, u kterejch jsem si akorát tak řikal, kdo z postav se chová jako větší idiot. Na konci jsem se aspoň dočkal docela překvapivýho rozuzlení, ale celkově nic moc... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Někdo má věnec vavřínový, někdo má věnec na rakvi..“ Lehce sebestředný přednosta kliniky rozjíždí svou Grand Prix zlehčováním, aby postupně přeřadil na podezíravost, nedůvěru a paranoiu. Bambitku, která po něm vypálila žalud, mohl držet prakticky kdokoliv.. Zatímco Höger se svou vertikální rýhou přes čelo jede na okruhu stihomamu herecké bomby, Hanzlík měl zamířit do depa. Vypadalo to, že jen přenesl postavu Karlíčka z kolejí, na kterých čekal vrah.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční česká krimi s hodobóžovým obsazením, super nasraný Höger, sexy Abrhám a Brejchová jen vystavit do vitrínky. Zápletka je samozřejmě mimo a titulní song je to nejotravnější škrábaní nehtů o tabuli, ale tak už to v téhle éře chodilo. Čili všichni jsme vlastně spokojeni. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podle mého soudu naprosto perfektní film, který kazí snad jen předvídatelnost závěrečného odhalení. Karel Höger je coby postupně víc a víc paranoidní lékař špičkový (při jeho sledování jsem si vzpomněl na výkon Gena Hackmana v Rozhovoru) a předvádí věci (ne)uvěřitelné, po ruce má navíc výtečné spoluhráče v čele s Martinem Růžkem, Slávkou Budínovou, Zdeňkem Řehořem a Josefem Abrhámem, a celé to natočil specialista na napětí Jiří Sequens, jenž si zase přizval oblíbený tým včetně famózního Zdeňka Lišky (ta píseň!). Dost, dost, dost dobré. Začíná to poklidně a závěr drásá nervy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozhodne viac psychologická dráma, než krimi v pravom slova zmysle, pričom postupné gradovanie paranoje u hlavnej postavy, bolo Karlom Högerom zahraté na výbornú. Veľmi slušný film, možno aj na lepšej, než priemernej úrovni .. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé a mistrné herectví Högera, v pozadí skutečně výstřel, otrava kočky a konečně postřelení bývalého soudního rady. Do toho ještě skvělá úvodní píseň s nekompromisním textem a jasným poselstvím. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Houby detektivka, ale psychologické drama o člověku, který v pocitu hrůzy a strachu o holý život kope do všeho a do všech. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Pokus o vraždu je typickým příkladem špatné žánrové klasifikace. Je to v první řadě psychologický film nebo aspoň pokus o něj, s linií kriminální zápletky. Poměrně slibný a originální námět je však ve scénáři degradován na plytkou a scestnou studii charakterů, že si jím i tak zanícený filmař jako Sequens (o mrtvých jen dobře), pod sebou podřízl větev. Odnesla to plejáda výborných herců, kteří odvedli jen rozpačité výkony. Nestane se každý den, že vám prolétne oknem svého bytu kolem hlavy kulka, ale podezřívat z útoku všechny kamarády, svého syna a snad i matku Theresu a Medvídka Pú, to je sotva k uvěření. Tohle všechno vím, ale jedno nevím: Co na tom filmu tedy je, že si ho občas s chutí pustím..?? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

J. Sequens st., autor především vynikajícících filmů o HŘÍŠŃÁCÍCH si zde vzal odpočinkový čas. Měl na to právo. Major Zeman byla fuška. "30 případů majora Zemana" končil právě v tomhle období, takže každý pochopí, že když dostal možnost, tak natočil jen tak jako bokovku "Pokus o vraždu", a nedal si s tím moc práce, když na to neměl moc času. ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak je tento film rozdílně hodnocen. Od dvou až po pět hvězdiček. Ironicky zde nějaký hodnotitel napsal "vrcholná forma Jiřího Sequense". To přeci ne. Ani ironicky, ani vážně. Jeho velmi dobře známé kriminální seriály (jeden bohužel politicky zdeformovaný) jsou svým způsobem mistrovská díla. Rozdílným způsobem. Tento film vůbec není špatný. Souhlasím, že je to spíš psychologické drama/krimi, než klasická detektivka. Ústřední melodie není špatná, ale je bohužel moc často použitá, a hlavně moc dlouze... Atmosféra filmu vynikající. Dost dialogů, ale pro vykreslení děje potřebných. Karel Höger výborně, ostatní defacto také, ale Jaromír Hanzlík mi tam také moc neseděl. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A ta písnička se vám líbila, tati.. Neříkejte, že ne !!" Někdo má věnec vavřínový a někdo má věnec na rakvi.. A zkušený Sequens má smolíka, protože rozehrává krutopřísnou detektivku, z níž nakonec uhne.. A že je to neskutečně nabušená depka až do samotného konce, který však nakonec utne happyendem, já osobně jsem dost zklamaný.. Formálně ovšem famózní.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Na kriminálku moc upovídané, na psychothriller málo nabité, snaha o gradaci děje dodává některým scénám až nadbytečnou emoční přeexponovanost. Díky hereckému obsazení se to ale celkem dá. Na rozdíl od jiných zde komentujících mně osobně se ústřední píseň líbí, faktem ale je, že po x-tém opakování jí začnete mít dost. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Zdařilý drama o podezíravosti a strachu... Přesný Karel Höger v hlavní roli popudlivého sobce, který se stává ještě popudlivějším, když mu někdo usiluje o život. ()

Reklama

Reklama