Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je zima roku 1944 a blížící se konec války začínají pociťovat i lidé v jednom protektorátním maloměstě. Zde v místní nemocnici působí lékařská autorita – primář chirurgie Jan Kodet (F. Němec). Stejně jako mnozí i on není žádným hrdinou a snaží se věnovat pouze své profesi a problémům se vyhýbat. Jednoho dne potká na cestě domů starého známého Brázdu (L. Frej), který unikl ze země v roce 1939, a žádá jej o pomoc – jídlo, obvazy, potravinové lístky. Když pak Kodet přijde domů, ve schránce nalezne leták s provoláním k lidu českému a obává se, jestli se nestal obětí provokace – nebo spíše léčky. Ze strachu tak provolání raději odnese gestapu. To, že se kolem budovy pohyboval, se ale brzy rozkřikne a lidé z jeho okolí jej mají za kolaboranta. Po této návštěvě totiž nechalo gestapo zatknout pět lidí včetně jeho kolegy. Brázda se poté Kodetovi opět ozve, nyní ale přes řidiče sanitky Františka (R. Jelínek), co na řeči o kolaborování nevěří. Kodet, který si stále není jistý, jestli Brázda není jenom další volavka, či skutečně stojí na straně odboje, je postupně tlačen ke zdi a jeho rozhodnutí jej i jeho ženu Helenu (D. Kolářová) může poznamenat po zbytek života. A aby to bylo ještě horší, věnuje mu značnou pozornost také místní šéf gestapa Baumann (L. Munzar)... Snímek Jiřího Sequense z roku 1981 podle stejnojmenné novely Otakara Chaloupky byl vyznamenán zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

V protektorátním Československu operuje nejenom náš výtečný doktor (František Němec), ale i odbojová skupina (Rudolf Jelínek), která nutně potřebuje lékařskou pomoc. Ale lidé (Josef Vinklář) vidí jenom to, co nacistický režim (Luděk Munzar) chce a doktorovu skutečnou podstatu a povahu zakryjí temné stíny minulosti. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Devátém jménu jsem se rozhodl zhlédnout pár Sequensových filmů, které jsem neviděl a začal jsem tímhle. Bohužel na mě čekal víceméně šablonovitý příběh s klasicky koženými či patetickými herci, jak je to u pana režiséra zvykem. Dobová záležitost, která by si měla to hodnocení s Devátým jménem prohodit. Ani ten Václav Šašek to nezachránil. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vnímal som túžbu Jiřího Sequensa nakrútiť niečo, čo by sa odlišovalo od vtedajšej filmovej produkcie. Bohužiaľ, túžba nestačí, aj keď bola podporená kvalitnými hercami. Problémom bol scenáristický guľáš, v ktorom postavy hovorili  a konali nepravdepodobným spôsobom. Takže som celok vnímal ako zastavenie sa na polceste, čomu zodpovedá aj moje hodnotenie. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch drsných snímků o krutosti války. Lékař co je pro veřejnost kolaborant, ale ve skutečnosti pomáhá odboji. Vše nabere až moc rychlý a krutý obrat, když jsou partyzáni napadení a on je nucen jít pomoci jednomu postřelenému, ale aby ho zachránil musí ho ve sněhu vláčet daleko pryč. Doma ho pak operuje, jenže jak už je zvykem lidi jsou svině a tak ho někdo udá. A gestapo je nelítostné, jako gestapák se tu skvěle předvedl L.Munzar stejně tak jako v roli nebojácného doktora F.Němec. Film je opravdu velice působivý a je vidět, že ta doba byla krutá. Velice přesvědčivý snímek z velmi smutným koncem. ps-nedejte na text distributora. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Niekedy je to v živote tak - jedno malé nedomyslené rozhodnutie roztočí kolieska ďalších a ďalších udalostí. Doba, v ktorej sa odohráva film, nedávala priestor na slobodu rozhodovania a či už na jednej alebo druhej názorovej strane - aktéri boli v ohrození života a to doslova. František Němec zahral svoju úlohu vážne, možno až pateticky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama