Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je zima roku 1944 a blížící se konec války začínají pociťovat i lidé v jednom protektorátním maloměstě. Zde v místní nemocnici působí lékařská autorita – primář chirurgie Jan Kodet (F. Němec). Stejně jako mnozí i on není žádným hrdinou a snaží se věnovat pouze své profesi a problémům se vyhýbat. Jednoho dne potká na cestě domů starého známého Brázdu (L. Frej), který unikl ze země v roce 1939, a žádá jej o pomoc – jídlo, obvazy, potravinové lístky. Když pak Kodet přijde domů, ve schránce nalezne leták s provoláním k lidu českému a obává se, jestli se nestal obětí provokace – nebo spíše léčky. Ze strachu tak provolání raději odnese gestapu. To, že se kolem budovy pohyboval, se ale brzy rozkřikne a lidé z jeho okolí jej mají za kolaboranta. Po této návštěvě totiž nechalo gestapo zatknout pět lidí včetně jeho kolegy. Brázda se poté Kodetovi opět ozve, nyní ale přes řidiče sanitky Františka (R. Jelínek), co na řeči o kolaborování nevěří. Kodet, který si stále není jistý, jestli Brázda není jenom další volavka, či skutečně stojí na straně odboje, je postupně tlačen ke zdi a jeho rozhodnutí jej i jeho ženu Helenu (D. Kolářová) může poznamenat po zbytek života. A aby to bylo ještě horší, věnuje mu značnou pozornost také místní šéf gestapa Baumann (L. Munzar)... Snímek Jiřího Sequense z roku 1981 podle stejnojmenné novely Otakara Chaloupky byl vyznamenán zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč to neudělám? Stačí jediný pohyb k mým vlastním žilám a všechno skončí včas. Ale kdo zachrání ostatní? Odpovědnost, zbabělost, odvaha, čest…které z těch slov platí právě v této chvíli, v tomto okamžiku? Ještě byl čas toho osudného dne poslední válečné zimy zabránit všemu, co se potom stalo. Neustále se na to ptám. Sám sebe se ptám od okamžiku, kdy mě ten člověk oslovil.“ Poměrně těžká psychologická látka plná morálních dilemat. Bavilo mě vciťování se do hlavního hrdiny, který se musí neustále pohybovat na tenkém ledě, strachovat se o život svůj i ostatních, a přitom u toho přemýšlet, jestli je ještě schopný se sám sobě podívat do očí. Ale ještě víc než na myšlenkách, film stojí na hereckých výkonech Němce, Kolářové a (démonického) Munzara, všichni 3 byli výborní. Na druhou stranu, ideologický podtón tu cítit je (i když nijak zvlášť otravně), ovšem hlavně mě dráždilo, jak se tu některé postavy veřejně a bez strachu vysmívají okupantům a kolaborantům, to mi příliš uvěřitelné nepřišlo. Celkově dám slušné 4*. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch drsných snímků o krutosti války. Lékař co je pro veřejnost kolaborant, ale ve skutečnosti pomáhá odboji. Vše nabere až moc rychlý a krutý obrat, když jsou partyzáni napadení a on je nucen jít pomoci jednomu postřelenému, ale aby ho zachránil musí ho ve sněhu vláčet daleko pryč. Doma ho pak operuje, jenže jak už je zvykem lidi jsou svině a tak ho někdo udá. A gestapo je nelítostné, jako gestapák se tu skvěle předvedl L.Munzar stejně tak jako v roli nebojácného doktora F.Němec. Film je opravdu velice působivý a je vidět, že ta doba byla krutá. Velice přesvědčivý snímek z velmi smutným koncem. ps-nedejte na text distributora. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skutečně nečekaně dobré zamyšlení nad hrdinstvím a vlastenectvím, aneb každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Jsou tací, kteří mají svalnaté řeči v hospodě a ve chvíli, kdy nic nehrozí. Takoví lidé, jako byl zde Vinklář, ti určitě v první den po osvobození začali vyhledávat a lynčovat skutečné i domnělé kolaboranty, aby ukázali, jací jsou hrdinové. A pak jsou tací jako je hlavní hrdina filmu, který musí každý den svádět souboj odvahy, svědomí a odpovědnosti za další lidi, rodinu, zaměstance, pacienty. Též dobrá studie české povahy, nerad přiznávám, ale je to tak. Když tak vezmu ten první typ, skoro mi ani nepřijde tak obludná postava gestapáka Munzara, ten alespoň bojuje za svoji stranu. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

V protektorátním Československu operuje nejenom náš výtečný doktor (František Němec), ale i odbojová skupina (Rudolf Jelínek), která nutně potřebuje lékařskou pomoc. Ale lidé (Josef Vinklář) vidí jenom to, co nacistický režim (Luděk Munzar) chce a doktorovu skutečnou podstatu a povahu zakryjí temné stíny minulosti. 80% ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jeden ze vzácných filmů zamýšlející se nad skutečným hrdinstvím typu statečných obětí Heydrichiád, kontrastující s pseudovlastenectvím lynče chtivých hospodských povalečů, kteří rostli koncem války jako prašivky v lese. František Němec, asi ve své vůbec nejskvělejší roli, v tomto nerovném boji vytváří spolu s perfektním Luďkem Munzarem dokonalou dvojici soupeřů. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama