Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezinárodně uznávané filmové drama z období 2. světové války patří k tomu nejpůsobivějšímu, co sovětská kinematografie vytvořila. Kniha Vasila Bykova, kterou do filmu převedla režisérka Larisa Šepiťková, umísťuje děj do Běloruska okupovaného nacisty. Důstojník Sotnikov a vojín Rybak se uprostřed kruté zimy vydávají na strastiplnou cestu za zásobami pro své kolegy-partyzány. Jejich cílem je malá vesnička, kterou však už předtím dobyli fašisté. Oba bojovníci padnou do zajetí a kromě nemilosrdného mučení musejí podstoupit také boj s vlastní morálkou a přesvědčením. A pohled do vlastního nitra se nakonec ukazuje mnohem bolestivější, než rány nepřítele. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Dobře natočený psychologický snímek, v tomto směru nemá chybu, avšak pokud to mám porovnat se špičkou v tomto žánru Jdi a dívej se, tak víc než 3 body dát nelze.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

ptomain: Co je to za nesmyslnou otázku? To je asi jako kdyby ses ptal: "věříte na bílou barvu?"... Pokud jde o ty symbolické pasáže, co třeba ta scéna s mlčícími venkovany při popravě, nebo zoufalství toho vojáka, který se "upsal" ke spolupráci. Vážně ti připadají málo symbolické?

ptomain

ptomain (hodnocení, recenze)

Nostalghia: jaké symbolické pasáže například? nepřipadalo mi, že by některé momenty byly vyhroceny až do symbolična...naopak syrovost a touha řezala do kvarků kostí bolestivou realitu

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

Kordus: "bohužel film není moc zábavný, takže výš hodnotit nemůžu..." ???

Nostalghia

Nostalghia (hodnocení, recenze)

Strhující, nadčasové dílo podle Bykovovy předlohy, natočené s minimem technických prostředků, ale s neuvěřitelnou výpovědní hodnotou. Mimořádná autenticita postav a situací je prostřídávána symbolickými pasážemi, jejichž koncepční řešení patří k nejzajímavějším režijním pracím v dějinách kinematografie.

Reklama

Reklama