Reklama

Reklama

Ve jménu otce

  • Irsko In the Name of the Father (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Falešně obviněn a neprávem uvězněn bojoval za spravedlnost, aby očistil jméno svého otce... Ve svém třetím celovečerním filmu se Jim Sheridan vrátil k případu tzv. Guildfordské čtyřky, v 70. letech neprávem odsouzené za účast na atentátu IRA. Drama podle tragického osudu Gerryho Conlona, který sám popsal v knize Prokázaná nevina, spojuje drsné vězeňské a vášnivé právní drama o neúnavném boji za spravedlnost s emotivním příběhem o komplikovaném vztahu otce a syna. Conlon byl v roce 1974 jako jednadvacetiletý odsouzen za účast na bombovém útoku v anglickém městě Guildford, při němž zemřelo pět lidí. Jeho nevinu soud uznal až po patnácti letech, o další dva roky později a v podstatě příliš pozdě pro všechny byly anulovány rozsudky nad sedmi členy Conlonovy rodiny (včetně jeho otce), uvězněnými za napomáhání IRA v roce 1976... Silné politické drama o boji za spravedlnost vyhrálo Berlinale a bylo nominováno na sedm Oscarů. Sheridan scénář napsal spolu s tehdy debutujícím scenáristou Terrym Georgem, belfastským rodákem, který v 70. letech sám strávil pár let v nechvalně proslulém britském vězení Maze. Kratší vězeňskou zkušenost kvůli filmu podstoupil i Daniel Day-Lewis, který pro roli ztratil přes dvacet kilogramů tělesné váhy a nechal se i vyslýchat, polévat vodou a urážet. Za svůj výkon získal svou druhou oscarovou nominaci. (Česká televize)

(více)

Recenze (398)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Není to sladce ubíhající pohádka o nespravedlivě uvězněném človíčkovi, který se snaží dostat ven. Je to příběh člověka, který je drsnými prostředky v politické konstalaci tak zoufalé, jaká jen mohla v Irsku v té době být, přinucen přijmout trest za něco, co nespáchal. Opravdu hodně depresivní ale skvěle natočený film, který skýtá zas trochu jiný pohled na IRA a na obyčejné lidi, kteří byli do toho všeho vtaženi, ať chtěli nebo ne. Kdo uznává pana Day-Lewise jako mimořádného herce a neviděl tenhle film, má co dohánět - úžasný výkon. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Lahůdkově zrežírované soudně-vězeňsko-teroristicko-policejní drama, které by šlo za jiných okolností pranýřovat kvůli přepálenosti oné "řady nešťastných příhod" a z toho plynoucí nevěrohodnosti. Bohužel, se to takhle nějak doopravdy stalo a film je ještě o to silnější! Skutečné události byly málokdy převedeny na plátno v tak strhující a bezvýhradně FILMOVÉ podobě. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Daniel Day-Lewis, Herec VR - Pete Postlethwaite, Herečka VR - Emma Thompson, Střih, Scénář - A. . . . . Zlatý Medvěd ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan od svého debutu neuvěřitelně vyzrál a pálil tady jednu silnou scénu za druhou. Daniel Day-Lewis hraje vždycky tak, že nemám co vytknout a tady tomu není jinak a ten přerod jeho osobnosti, to je opravdu herecké mistrovství. Mimořádně silný příběh,který tady ale vyžadoval režisérský a herecký supertalent a obojího se mu dostalo. Jo, je to jeden z těch filmů kdy už při závěrečných titulkách je mě jasný, že si ho musím pustit znova včetně závěrečného songu Sinead O' Connor. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je spousta filmů o IRA a vůbec o celé situaci v Irsku. Jen málo z nich ale dokáže diváka skutečně vtáhnout do děje a přinutit jej k sympatizování s tou či onou znesvářenou stranou. Tenhle film je mezi "irskými" filmy jasně na špici. Není to jen zásluha hlavních postav, které jedinečným a nezapomenutelným způsobem ztvárnili Daniel Day-Lewis a Pete Postlethwaite. Je to hlavně a především zásluhou onoho strhujícího příběhu, který se skutečně stal. Člověk před takovýmto ztvárněním může jen užasle a s obdivem smeknout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Způsob života hyppies v tehdejší době mi nepřišlo dvakrát tak sympatické, tak ani samotní herci a hlavně samotný příběh vůbec. Atmosféru to má geniální, to přiznávám, ale nedokázal jsem až do konce filmu pochopit, proč zrovna tenhle film je ve zdejším žebříčku nejlepších filmů v době co to píšu na 167. místě. Dle mého názoru ten film v sobě nemá nic nápaditého, krom toho, že se v něm řeší věc, která je aktuální posledních třicet let stále více a více, což je určitě sympatické, ale v porovnáním s tím, že v dnešní době už i Izraelec dokáže o své zemi natočit negativní film mě dokáže zničit víc, než právě tenhle film. Nic proti němu nemám, jen si myslím, že zas tak silný není aby si zasloužil plný počet. Určitě jsem viděl lepší filmy na téma terrorismus, a ještě k tomu o irské iře, například Krvavá neděle. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Daniel Day-Lewis hraje jak Bůh. Snímek vypráví o lidech, kteří jsou vybrání, aby si zahráli roli mučených a za to, že se nelíbili jednomu dvěma strážníkům stráví 20 let ve vězení. Lidé si žádají oběti a policije jim toto musí splnit. Za každou cenu. Mučením zničení lidé se přiznají k čemukoliv a to, že v tu dobu atentátu byli na druhé straně země vůbec nic neznamená. Perfektně vykreslené a zahrané od všech herců. Jim Sheridan je mistr filmů okolo IRA a jeho dvorní herec Daniel Day-Lewis ho nezklamal ani v tomto případě. Pro mě nejlepší film o IRA, který kdy byl natočen. Skutečný pohled na dobu, která je zde perfektně vykreslena. Kdo neviděl, musí to rychle napravit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ve jménu pravdy jdu proti proudu, byť tentokrát jen trochu. Ve jménu upřímnosti zmíním jak jsem se po celou dobu nezbavil pocitu, kterak silný námět o novodobém honu na čarodějnice zůstal hrubě nevyužit. Respektive, ve jménu zajímavosti, že je příliš zkratkovitý v závěru a ne během nemístně roztaženého začátku. Ostatně, ve jménu Oscarů, on i ten Daniel nám hraje pod své bezbřehé možnosti. Nechápejte mě špatně, v podání někoho jiného by šlo o výkon ve jménu životní role, ale u nadherce jeho formátu jde pouze o standard. Ve jménu "dosaďte-si-co-je-libo" vůbec slovíčko standard pasuje na celý snímek. A to nejen Ve jménu otce, IRA či nevinnosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…DOKUD VINNÍ NEBUDOU PŘEDVEDENI PŘED SPRAVEDLNOST, BUDU POKRAČOVAT V BOJI. VE JMÉNU SVÉHO OTCE A PRAVDY.“ /// Tak takhle se v Anglii bojovalo s terorismem… Film o Angličanech, Irech, IRA, vězení, vztahu otce a syna a spravedlnosti. Jde o politiku, je tu soudní proces, nespravedlivost, ukážou ,,peklo“ z Belfastský ulice i praktiky britskejch policejních složek – ten film si může do kolonky DRAMA zapsat snad všechny atributy. Navrch výbornej D.D.Lewis a příběh, kterej napsal život. A teď bych doporučil Hlad. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Autobiografii ,,Proved Innocent“, kterou v roce 1991 napsal Gerry Conlon jsem nečetl. 2.) Páč, když se řekne ,,Guilfordská čtyřka“, tak – nestyď se, já taky hovno věděl. 3.) Jsem sběratel soundtracků. (Že Bono.) 4.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sheridan vzal pravdivej pribeh o nevinnym cloveku odsouzenym na dozivoti a natocil naprosto strhujici drama. Film od zacatku chytne svizny tempo, obcas se dokonce povede nejakej forek a film sleduje osudy mladyho Gerryho, kerej se poflakuje s kamosema po teroristickejma utokama zmitanym Irsku, sem tam neco ukradne, ale jinak nic moc neresi. A najednou prask, v polovine se film zmeni v drsny vezensky drama. Je sice fakt, ze konec je lehce protahovanej, ale to je spis tim pravdivym zakladem. Film se navic muze oprit o perfektni vykony Lewise a Postlethwaitea, i kdyz je fakt, ze Lewise uz sem videl hrat lip. Takze celkove fakt perfektni drama se zajimavym pribehem, paradni rezii a hereckejma vykonama. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Irsko - anglický snímek sleduje příběh skupiny Irů neprávem obviněných a na dlouhé tresty odsouzených z bombového útoku. Napínavé, věrohodné, realistické a silné drama o irsko - anglickém konfliktu a jeho nevinných obětech. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=H0ff5KjZ7vM ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ve jménu všech otců, synů i duchů, které znám, přísahám, že neznám uhrančivějšího hereckého čaroděje než toho jménem Daniel Day-Lewis, a zapřísahám vás, abyste při slovech "vězeňské drama o nespravedlivě odsouzeném" zapomněli na Shawshank i Monte Crista (ani to nejmenší proti nim, obojí mám moc ráda), a spíš si vzpomněli na dílo krajana Jima Sheridana, jistého Oscara Wildea, Baladu o žaláři v Readingu, protože ten syrově úzkostný a autentický pocit toho, kdo sice není ani svatý ani anděl, ale nezaslouží si dívat se na vězeňské mříže z té horší strany (případně něco ještě horšího), je v obou případech stejně intenzivní. A už jen nesměle poprosím o to, abyste věnovali tichou vzpomínku všem, v kterých křižácké tažení jakéhokoli hnutí našlo obětní beránky. Nemusí vůbec obsahovat slova "ve jménu otce," říct "ve jménu lidskosti, naděje a nejobyčejnější slušnosti a úcty k tomu druhému, kéž se nám podaří jednou dosáhnout toho, abychom na podobné příběhy vzpomínali už jen jako na smutnou minulost," úplně postačí. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád dramata ze soudních síní, z věznic a příběhy podle skutečnosti. Takže film je pro mne z tohoto hlediska jako stvořený. A zklamán jsem nebyl. I když přiznávám, že téma v sobě skrývá velký potenciál, který asi nebyl zcela využit. Nicméně jsem celou dobu čekal, zda přijde ta třešnička, která převáží mé rozvažování k páté hvězdičce a nakonec jsem se přece jen dočkal! Velmi kladně mne překvapil i Daniel Day-Lewis velmi solidním hereckým výkonem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až ty příště uvidíš Belfast, tak se bude hromadně létat na měsíc. - Vždycky jsem chtěl být astronaut." Každá země, jejíž politický výkvět schválí protiteroristický zákon, musí počítat s nadšeným pošlapáním práv svých občanů. Jsem si toho vědom a hnusí se mi to, ale Gerryho Conlona litovat nebudu. Určitě to o sobě napsal hezky, ale já jsem viděl jen flákače, zloděje a příležitostného feťáka, kterého odsoudili za něco jiného, než za co měl být odsouzen. Strávil jsem s ním dvě hodiny nudy na trase soud - vězení - soud a slibuju, že už to nikdy neudělám. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ve jménu otce se snaží komplexně pojmout historickou událost, věnuje prostor vykreslení hipisáckého života, pevným základům rodiny, policejní tyranii, sporům v soudní síni i bouřlivému životu za mřížemi. V této všestranosti se však ztrácí hloubka, film přelétá z jednoho hnízda do druhého a tím trošku trpí atmosféra - zejména vězení díky zkratkovitosti nepůsobilo ani tolik hrozivě. Celkové zaměření je více na emoce než fakta, Daniel Day-Lewis sice vše prožívá dokonale, ale chladnější přístup by možná působil lépe. Fakt, že vše se odehrává podle reálné události, je dosti znepokojivý, dodává filmu na závažnosti, a tak vlastně díky němu přišpendluji čtvrtou hvězdu... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Shawshank? Ve jménu otce má hloubku, myšlenku a tíživost, jakou má málokteré vězeňské drama. I když oproti právě Shawshanku má výhodu v reálném ději a hromadnějším obsahu než jen vězení. Životní výkon Day-Lewise a výborná atmosféra, kdy musíme hrdinům přát vítězství, žene tohle daleko před přeceňovanou Darabontovu slaďárnu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tomuhle dramatu hodně napomáhá téma politické zvůle, která vede až k justičnímu zločinu. Proti němu není imunní žádný systém včetně rozvinuté demokracie s dlouhou tradicí. Tam, kde je politická objednávka daná požadavkem veřejnosti najít viníka za každou cenu, tam i právníci a policisté překroutí pravdu tak, aby vyhovovala vrchnosti. Bylo celkem zbytečné dělat z hlavní postavy většího hrdinu a sympaťáka, než tomu bylo ve skutečnosti. V tomhle snímku má charakter bezmála intelektuála a a výjimečné osobanosti, zatímco v reálu šlo o malého zlodějíčka, kterého spolu s jeho rodinou a známými semlely dějiny a instituce. I pachatel může být někdy oběť a to v případě hlavního hrdiny platí beze zbytku. Kauza Guilfordské čtyřky, kdy byla skupina nevinných 15 let vězněná, i když se dlouhá léta vědělo o skutečných pachatelích zločinu připomínala např. francouzskou Dreyfussovu aféru a mnohé jističní zločiny z našich nedávných dějin. Jinak film trpí dlouhou stopáží, kdy si umím představit sestříhání o nějakých 25 minut, a z toho vyplývajícím pomalým tempem. Celkový dojem: 75 %. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Reklama

Reklama