Reklama

Reklama

Vizionář Modigliani

  • Itálie Maledetto Modigliani (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární snímek Vizionář Modigliani připomíná sto let od úmrtí výtvarného génia, který překonal všechny legendy a stereotypy. Od jeho kořenů v Livornu, kde se zrodilo hnutí Macchiaioli, přes Paříž, která byla centrem moderny a kde se střetával s takovými talenty své doby, jakými byli Pablo Picasso či Constantin Brâncuși, až po hluboký vztah s múzou Jeanne Hébuternovou. Příběh Amedea Modiglianiho je mimořádným příběhem výjimečného avantgardního umělce, velkého buřiče, a ještě většího bohéma, jehož díla balancují na pomezí primitivismu a italské renesance. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (4)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Amedeo Modigliani patrí medzi mojich obľúbených autorov, čítala som jeho životopis, videla hraný film a teraz tento dokument. Je zaujímavou postavou dejín umenia – jeho jedinečný štýl s hladkými líniami, štíhlymi, až pretiahnutými figúrami, portréty žien bez očí. Svojich súčasníkov svojimi obrazmi a sochami provokoval. Priatelil sa a zároveň súperil s Picassom. Svoj krátky život prežil v chudobe a svoje diela často vymieňal za jedlo a alkohol. Zomrel mladý, podľahol tuberkulóze a asi najstrašnejšia vec sa stala len pár hodín po jeho smrti. Veľa umelcov v minulosti malo takýto pohnutý život a mňa to dojíma. Ak si uvedomíme cenu ich obrazov, za akú sa dnes predávajú na aukciách. Napriek všetkému zanechali po sebe nezmazateľnú stopu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument spíše pro ty, kteří se zajímají o umění. "Uměl ženy okouzlit slovem, vtipem a břitkým nadhledem". Občas maloval bezejmenné dívky, služtičky a prostitutky. Pobavilo mě, že jeden čas k němu nikdo nechtěl jít domu, aby nechytl blechy. Na hliněné podlaze si s dalším umělcem udělali rýhu, kudy odtékala voda a každý spal na jedné straně čtouce si při svíčkách. Prostě jiná doba. Snímek jsem shlédl na online Festivalu italských filmů v pražském kině Lucerna. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument dělaný jiným než obvyklým stylem zachycuje minulost i současnost, dobu i životní okolnosti tvůrce.(max.70%) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Prakticky ideální způsob přiblížení postavy a tvorby Modiglianiho současnému publiku. Jakoby ten dokument byl posedlý tím, aby nepůsobil akademicky. Na jednu stranu díky tomu obsahuje téměř veškeré dokumentární formy, na druhou stranu však tedy i ty, které mi přijdou nesnesitelné (inscenované situace, monumentální hudba, která nás má navést k velikosti díla, monology mrtvých), ke kterým ještě přidává jednu pro mě novou a to srovnání života v Paříži na začátku 20. století s Paříží současnou, ve které se stále vrací ty samé typy bohémských umělců a udržují jejího ducha. Idea, že současný Picasso je skejťák na Montparnassu mi vlastně přijde celkem dobrá, ale asi bych jí chtěl vidět zpracovanou samostatně než takto ilustrativně. Zase na druhou stranu je potěšující závěr, který není věnován zhodnocení autorova díla, nýbrž sebevraždě jeho poslední ženy. ()

Galerie (14)

Související novinky

8. ročník MittelCinemaFest bude online

8. ročník MittelCinemaFest bude online

23.11.2020

Začíná VIII. ročník Středoevropského festivalu italského filmu MittelCinemaFest, který je na programu od 26. listopadu do 3. prosince na platformách MYmovies.it a LIVE moje kino v bezplatné online… (více)

Reklama

Reklama