Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Salvatore Frolo, jehož manželka a dcera se staly před lety obětí mafie, zastřelí majitele kasina Antonia Tindariho. Při vyšetřování přichází policejní komisař Corrado Cattani do styku s bankéřem Tano Carridim, který se snaží získat s podporou mafie kontrolu nad mezinárodní pojišťovnou. Aby toho dosáhl, přinutí významného italského bankéře ke svolení oženit se s jeho dcerou Ester. Otec Ester nakonec podlehne vydírání a spáchá sebevraždu. Ester se však přes odpor Corrada rozhodne s Tanem zůstat, aby odhalila jeho tajemství a pomstila otcovu smrt. Komisař s velkým úsilím rozkrývá složitou korupci vedoucí od regionálních politiků až k nejvyšším státníkům země. Zjišťuje též, že Frolova dcera není mrtvá a v jejím hrobě nachází prázdnou rakev. Když se nakonec Cariddimu podaří ovládnout pojišťovací společnost, události naberou rychlý a tragický spád... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najdramatickejšia a najakčnejšie séria s Michele Placidom. Cattani pokračuje v boji s podsvetím, ale tentokrát už nepostupuje tak osamotene ako v predchádzajúcich sériách. Na scéne sa objavuje jeho najnovšia milenka, sudkyňa Silvia Contiová. Dej sa z veľkej časti točí okolo bohatej bankárskej rodiny Rasiových. Mladá dcéra bohatého bankára Esther miluje komisára Cattaniho, ten ale jej lásku neopetuje. Vynikajúca hudba od Ennia Morriconeho. Staré a aj nové významné postavy seriálu, ktoré stoja na strane zla - Antonio Espinosa, Carmelo Tindari, Tano Cariddi, Kemal Yfter, Salvo, a samozrejme Loutkaž. Nezabudnuteľná záverečná scéna na úplnom konci tejto štvrtej série. Zbohom Corrado Cattani, vždy zostaneš mojou obľúbenou filmovou postavou. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komisař Cattani - to pro mě byl hrdina a vzor, stejně jako asi pro každého kluka, který tento seriál hltal. Znamenal víc než jen seriál, byl to opravdu kult. Něco co jsem ve svých nezletilých letech nemohl moc pobrat a pochopit a přesto jsem Chobotnici miloval a bál se jí. Rád jsem se s odstupem znovu podíval na všechny díly prvních 4.sérií. 1.-2.série První seznámení se světem mafie, s čestným a neústupným komisařem. Rozbití jedné velké skupiny, ale i rozbití Cattaniho rodinného života. Ze začátku mi připadaly rodinné scény trochu rušivé a patetické (možná spíš, že v českém překladu se otupí hrany italského naturelu). Pár opravdu silných scén. 3. Série nabírá nový dech. Seznámení se s lidmi okolo Antinariho banky. Objevuje se největší protivník Cattaniho - Tano (současně jeden z nejcharismatičtějších záporáku co znám). 4. Zřejmě nejpropracovanější série. Každý díl má okolo hodiny a půl, v každém se něco děje a drama na sebe nenechá čekat jen do finále. Režie znatelně dynamičtější než v předchozích částech. Rád bych se zmínil ještě o dvou složkách, které pro mě zařazují Chobotnici mezi nejoblíbenější seriály: Český dabing - až neuvěřitelně dobrý. Připadá mi, že pro české znění přizvali ty nejlepší koně dabingu u nás. Co jméno to hlas s velkým H: Kanyza, Molčík, Cupák, Vinklář, Přeučil, Adamovská, Rázlová... Hudba naprosto bezchybná. Tísnivá, melancholická, dramatická - jeden z nejlepších soundtracků co znám. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedině poslední díl čtvrté série, 24. celkově, a pro většinu z nás vlastně poslední díl seriálu má úroveň, vytyčený první řadou. Celé čtyřce dominuje geniální hudba Ennio Morriconeho, ačkoliv se v několika málo motivech opakující, vyvolávají mrazení. Celé je to od opuštění Sicílie v první řadě jen plácání prázdné slámy a natahování stopáže, ve čtvrté řadě ještě nesmyslně umocněné protažením jednotlivých dílů na stopáž celovečeráků. Českým tvůrcům také nikdy neodpustím, že mezi trojkou a čtyřkou přeobsadili Gaetana Cariddiho v dabingu, a skvěle nenápadného Tomáše Topfera nahradil (samozřejmě mrazivě přesný a úžasný) Přeučil. Kdyby v první řadě nemluvil postavu novináře Santamariu, neprotestuju. Stejně tak skvělý Vinklář se po prvních dvou řadách převtělil z Ravanusy do Loutkáře, ke škodě vytrénovaného ucha českého diváka (stejně tak si Gedžitka Eva Spoustová střihla roli Corradovy dcery Paoly a ve čtvrté řadě pak dceru Loutkáře, k přeobsazení došlo v mnoha případech, což celkem chápu, protože se v seriálu vystřídalo velké množství postav, ne všichni jsou ale tak snadno postřehnutelní a rušiví). Jinak ovšem dabing na špičkové úrovni, a zážitek z prvních 24 dílů velmi mocný. V jednom z dílů čtyřky navíc svléknou krásnou Simonu Cavallari, a já si marně srovnávám, jestli byla ze všech Corradových žen tou nejhezčí. Asi ano. Zmínil bych ještě mužného Luigi Di Fiore v roli policisty jezdícího na motorce. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

I po letech, po třetím nebo čtvrtém shlédnutí - stále perfektní. Geniální hudba Ennia Morriconeho, plejáda charakterních, výrazných a přesných herců v čele s nesmrtelným Michelem Placidem, silný příběh, neopakovatelná atmosféra... Musím vyzdvihnout i povedený český dabing. Série Chobotnice zrála jako víno a čtvrtá série patří k jeho vrcholům. Další ročníky už byly slabší, legendu Corada Cataniho již nepřekonal nikdo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající vygradování sérií z komisařem Cattanim. Sice to ani tentokrát nebude na plný počet, ale čtvrtá série perfektně zakončuje to co předchozí tři rozjeli. Kvalitativně je to tak zhruba na stejné úrovni jako druhá a třetí s tím, že poslední díl mě dostal. sice jsem věděl předem jak to dopadne, ale i tak to byl mazec. Prostě zakončení v typicky depresivním duchu celého tohohle seriálu. Na scénu pak vyplouvají i dvě naprosto boží akční sekvence z pokusem o likvidaci hlavního hrdiny ta první na dálnici a ta druhá v útulku pro opuštěný děti Obě tyto přestřelky jsou perfektně syrový a realisticky natočený. Jinak konec jsem neobrečel, páč se musím přiznat, že na to aby mě ještě ve filmu něco dojalo už mám moc nakoukáno, jsem moc starej a taky moc velkej cynik, ale bylo to epický to zase jo. Každopádně jsem zvědavej jakým směrem se teď seriál bude ubírat dál, ale mám určitě v plánu minimálně další dvě série tak uvidíme. Každopádně i s tou čtvrtou jsem velmi spokojen.80% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama