Reklama

Reklama

Putování s párou - Série 1 (2020) (série)


Proti proudu Metuje (S01E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

Pepa Polášek vyráží na objevitelskou výpravu nejen za romantikou parních lokomotiv, ale také do krajiny, která inspirovala české spisovatele od Němcové po Škvoreckého... Tentokrát si musel celý štáb Putování pořádně přivstat: lokomotiva Velký Bejček, s níž už jsme se jednou potkali, totiž vyráží na svoji jízdu ještě před východem slunce. O to romantičtější bude svítání na trati mezi Opočnem a Novým Městem nad Metují. Místa, která chce Pepa navštívit, spojuje linie slavných i méně slavných rodáků. Vždyť třeba v Novém Městě nad Metují mají dokonce Betlém, jehož figurky jsou vyřezány podle vzoru místních patriotů. Zdejší krajina dala inspiraci mnoha významným českým spisovatelům – v Náchodě zajdeme do stejné pivnice, kde sedával mladý Josef Škvorecký – za odbočku mimo trať stojí slavné Babiččino údolí, které všichni dobře známe z díla Boženy Němcové. V Hronově se narodil nejen Alois Jirásek, ale i Josef a Helena Čapkovi, a společně se svým bratrem Karlem tady trávili čas dětství ve mlýně u dědečka. A na závěr celého výletu vyrazíme na skalní hřeben Broumovský stěn. Zde se jako maják nad vlnobitím skal zvedá úchvatná kaple Panny Marie Sněžné, neboli Hvězda, od slavného barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Ta hlídá cesty všech poutníků s dobrým srdcem a otevřenou myslí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

FuLister 

všechny recenze uživatele

Kraj, ze kterého pocházím a místa, která velmi dobře znám a mám rád. Velmi hezky podané a natočené a pan Polášek jako průvodce je hodně dobrý. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sedmý díl nás zavádí do Náchodska. Zpočátku jsem byl teda nasranej. Opočno, takové městečko s tak velkým a krásným zámkem a oni ho tam dají jen na tak tři vteřiny. Pak se to už zlepšilo, když z Nového Města nad Metují byla malinko obsáhlejší reportáž o tamním zámku a převážně o jakémsi novodobém beltému. Víc se ovšem díl zaměřil na naše slavné spisovatele, kterých z tama pochází fakt dost (bratři Čapková, Jirásek, Němcová, Škvorecký). S nimi byl samozřejmě spojen Hronov, Babiččino údolí a Malé Svatoňovice. [33. hodnocení, 3. komentář, 75%] ()

Reklama

Galerie (15)

Reklama

Reklama