Reklama

Reklama

Píseň ohlašuje pomstu

  • Španělsko O’Cangaceiro (více)

Obsahy(1)

Cangaçeiros jsou brazilští bandité, kteří žijí i ve vesnicích v oblasti Agua Branca. Vesničany mlčky trpěni, trnem v oku jsou však místnímu guvernérovi Brancovi spolčeném s Američany, kteří chtějí z této oblasti obyvatele vystěhovat a začít využívat bohatá naleziště ropy. Vojáci, které na cangaçeiros poslali, byli pobiti. Nezbývá, než se spojit s nejsilnějším banditou, zvaným Vykupitel, aby na základě podlé dohody pomohl oblast vyčistit. O pravém smyslu akce nemá ani ponětí a když boje skončí, čeká jej překvapení... (novyto)

(více)

Recenze (36)

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý spaghetti western, bohužel, s minimem napětí, s televizním střihem i výpravou a s politickým podtextem o vzpouře chudých proti bohatým. Příběh prosťáčka, kterému vojáci zabili krávu a taky celou vesnici (hlavně jde o tu krávu), a on se stává banditou a spasitelem, který hlásá náboženství, spravedlnost a pomstu. Cestu mu však zkříží plavovlasý inženýr bohaté ropné společnosti, který se jako představitel kolísavé inteligence nakonec přikloní na stranu... (ale to už bych spoileroval). Olé, O Cangaçeiro - jen tahle ústřední melodie mi zůstane v paměti - mimochodem, tuhle brazilskou (?) píseň skvěle nazpívala - ne v tomhle filmu - i slavná folková zpěvačka Joan Baezová: http://www.youtube.com/watch?v=1BaNq9dSgGE., nebo také kdysi známá skupina Kučerovci ("Olé, O Cangaceiro / nocí jedem a tmou. Dusot koňských kopyt vrací / se k nám noční ozvěnou"). Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=leYirqjzy38&feature=related ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Byť je to poněkud atypický western, jde o docela vydařený film. U nás běžel se slovenským zněním, mám pocit, že hlavní postavu daboval J. Kukura, nejsem si však zcela jist, je to už kolem 30 let, co jsem to viděl. No, a ta písnička s podmanivou melodií! Ale zase si nemohu vzpomenout, jestli byla se španělský textem, nebo s původním portugalským - Ole, la mulher rendeira, jak můžeme slyšet od Kučerovců. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ten začátek byl silně rozpačitej. Nejdřív téměř zoofilní láska ke krávě, pak fanatickej šílenej kněz s vykulenýma očima a obrázkovým příběhem jak od Miloše Nesvadby a pak to jeho spasitelské putování. Ale jakmile se z něj stal pravej cangaceiro s pořádným zdobeným kloboukem, rozháranejma vlasama a pořádným knírem, dostali jsme nezapomenutelnou postavu. K tomu musím pochválit hudební složku filmu (a to nepočítám jen to vaše Olé..., ale i všechny ostatní písně a melodie). Ale jinak teda nic moc. Přestřelky amatéřina, postavy a děj taky taková znouzectnost, ale prostě to jde vše stranou a mě v hlavě furt zůstane Espedito a jeho padoušské charisma. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Před každou akcí cangaceiros předchází píseň, ohlašující jejich pomstu. Motiv používaný ještě hodně dlouho po uvedení tohoto snímku. Název ´cangaceiros´ je portugalský název pro psance a historicky skutečně existovali, takže tento snímek o nich pojednávající není žádným výmyslem. Kostýmy zde použité jsou do sebemenšího detailu věrné. Příběh je převážně konverzační, ale k nějaké té akci tu samozřejmě také dojde. A tak pro mnohé může přijít zklamání, neboť se nejedná o spaghetti western plný akce, brutality a hromady mrtvol. Tady je hlavním tahounem děj pojednávající myšlenky a činy cangaceiros. Snímek tedy ocení snad jen filmoví fajnšmekři, kteří se nedívají jen na akční sekvence westernového žánru. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Na margo Piesni ohlasujúcej pomstu som v mladosti počul pár pozitívnych ohlasov a chytľavý ústredný popevok mi je tiež dôverne známy. Samotný film som však nezaťažený nostalgiou prvýkrát videl až v roku 2010 a bol som nemilo prekvapený... blbučký scenár, antipaticky pôsobiaci hlavný hrdina s pozoruhodným afrom na hlave, u ktorého sledujeme premenu z naivného a pravdepodobne aj zoofilného vidieckeho prosťáčika v náboženského fanatika a vzápätí v presne mieriaceho pištoľníka a krutého banditu, herecké výkony asi tak na úrovni Villaggiových fantozziovských komédií a bojové scény s úbohou choreografiou... O' Cangaçeiro je proste jeden z tých horších speghetti westernov a popularita, ktorú si táto snímka získala na našom území zrejme vyplynula z toho, že ju vysielali v TV za komančov, keď si našinec nemal veľmi z čoho vyberať a bol vďačný za každý západný film, ktorý k nám prenikol... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu mnohokrát zazní podmanivá píseň O Cangaceiro, u nás později proslavená skupinou Kučerovci. (novyto)

Reklama

Reklama