Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 321)

monolog 

všechny recenze uživatele

Víte co mě na tomhle filmu nejvíc rozesmálo? Že moje máma zjistila tu konečnou velkou pointu už někdy po třičtvrtě hodině. A to se o SF nebo podobný mysteriózní žánr nijak zvlášť nezajímá a o tomhle filmu věděla jen, že je. Tak to mě nejvíc rozesmálo, protože mě to napadlo až asi o čtvrt hodiny později. Jinak příběh je notně temnej a zajímavej, i když žádná extra hloubka v něm není. To si nenalhávejme. Vlastně je to až neuvěřitelně přímočarej příběh, přestože často zobrazenej spíš v náznacích, než v jasném projevu. Ale herecký výkony jsou opravdu dobrý, nejvíc mě asi zaujala ta holka, kterou vidí mladý Haley a pak Haley sám. Líbí se mi ten styl vyprávění příběhu. Pomalej a nikam neutíkající, čekající až si divák přestane dávat pozor a pak náhle udeří. Ale za nejlepší film nebo nejlepší thriller nebo nejlepší SF to vůbec nepovažuju. Spíš tak vyšší nižší střední třída. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi bych dal Šestému smyslu i pět hvězdiček, kdybych v době, kdy jsem jej viděl poprvé netušil, jaká je pointa... Bohužel jsem se to dozvěděl z tak renomovaného časopisu jako je Cinema, kde klidně již pár měsíců po premiéře otiskli část z diskuze na webu Cinemy, a tam někdo zmínil právě ono vyvrcholení. Škoda. Nicméně i tak se jedná o velice kvalitní thriller s mnoha napínavými scénami a divák neznalý situace skutečně do poslední chvíle netuší, která bije. Samotné vyvrcholení je skutečně úžasné, nicméně nesmí být známo předem. :) Shyamalan se předvedl jako velice dobrý režisér, jenž si umí vybrat námět i herce a smíchat všechny ingredience do působivého celku. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co mám od snímku čekat, snad jen, že to bude něco s prvky Oka a Shyamalanovou velice zvláštní režií (zážitek z Vesnice je pořád čerstvý). Osment i Willis (od kterého jsem se btw dočkal kupodivu výtečného hereckého výkonu a ne jen drsných řečiček) byli velice přesvědčiví, jejich role jsem jim fakt hltal. Atmosféru to mělo výbornou-napínavou, mrazivou, mysteriózní. Čekal jsem, že v okamžiku, kdy se syn s matkou objímají v autě, tak se obraz přenese k Malcolmovi šeptajícímu dojemné slovíčka spící manželce a pak nastoupí závěrečné titulky (čímž by mě film utvrdil v nižším hodnocení a vůbec pohledu na právě viděné dílo), ale...ten konec jsem zprvu ani dobře nepochopil (a pořád se ptal, kdo z těch 2 je vlastně mrtvej?!), každopádně byl VÍCE než překvapivý a musím říct, že mi stály všechny chlupy v pozoru a cejtil jsem jak mi leze mráz po zádech (to už se mi u žádného filmu pěkně dlouho nestalo). Na vychutnání promyšleného scénaře bych se na film musel asi znovu podívat, ale stejně mi zde několik věcí nesedí (navíc mi vadí fakt, že poté co Malcolma postřelil ten jeho pacient, tak to střihli-kdyby to neudělali, tak by samozřejmě snímek ztratil svoje kouzlo a pointu, ale stejně je to od nich nechutnej podraz ;-)). Moje aktuální hodnocení nejspíš nebude konečné, leč teď jsou to 4*. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že jsem si nějakou náhodou nevyzradil pointu. Ta totiž tenhle jinak komorní, jednoduchý, strašidelný a atmosférický thriller vyzdvihuje ještě o dobré dva stupně výš a v porovnání se závěrem náhle většina děje vypadá až příliš obyčejně. A přitom to samozřejmě není pravda. Protože právě pointa z příběhu dělá ještě něco víc zajimavého a víc vrstevnatého, a taky se díky ní dá na film dívat znovu a znovu. V rámci šokujících závěrů něco nevídaného a nejlepší na tom je, že až pak si uvědomíte, jak výborně promyšlené to Shyamalan od začátku měl. Pak bych ještě zmínil výkon Osmenta, který opravdu hraje jak o život. a jeho smysl bych opravdu nechtěl mít. Thriller klasicky zapadá do konceptu dalších režisérových děl, rozjíždí se vlastně celou stopáž a nikdy nedosáhne nějakých extrémů, přitom ale diváka drží stále v křesle a vytahuje pomalu jedno odhalení za druhým. Přesně staví jen na tom, co už bylo vysvětleno a prohlášeno, na tom je skvěle vidět cit Shyamalana pro rozvíjení tajemna a napjatosti. No a jak jsem napsal, konec pak vše staví na hlavu. Kromě závěru je ještě perfektní poslední scéna s Colem a pak řešení a vyřešení toho mezipřípadu (další podobnost s Vyvoleným - tam se to vyvíjelo úplně přesně stejně) vcelku tedy brilantní film ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu se divím, že ta atmosféra z filmu nedostala Oscara. Musím se přiznat, že na poprvé mě film dostal hlavně svou pointou, ale na podruhé jsem si film užil daleko více, vlastně mě ta pointa přišla totálně nedůležitá, klidně mohla být jiná a nebo nemusela být žádná a já bych si to stejně užil. Velmi rychle jsem začal totiž pociťovat, osamocenost Bruce Willise a nepříjemný úděl malého Coleho. Úzkost v kombinaci se strachem obsadili celou mou mysl a po skončení filmu jsem šel do koupelny v nerozsvíceném bytě, skutečně velmi nejistým krokem. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • V Španielsku film v dabovanej verzii vyvolal neúmyselným spôsobom pobavenie. Keď Vincent Grey (Donnie Wahlberg) kričí Malcolmovi (Bruce Willis) „Sklamal si ma!“, v dabingu kričí správne „¡Tú me fallaste!“, no niektorí ľudia to počuli alebo pochopili zle ako „¡Tú me follaste!“, čo vyvolalo smiech divákov, pretože to znamená: „Ty si ma pretiahol.“ (Arsenal83)
  • Vo filme nikdy nenastane úplné ticho, lebo vo všetkých scénach je v pozadí nahratý ľudský dych, ktorý má vytvárať podvedomý dojem, že aj v prázdnych miestnostiach niekto je. (HelenOfTroy)
  • Mnohí členovia rodiny M. Nighta Shyamalana sú lekári. Ako poctu svojej rodine si preto režisér Shyamalan zahral cameo rolu lekára. (WalterIK7)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama