Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 321)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejlepší duchařina všech dob. Bruce Willis konečně v roli, ve které nejsou jeho přednosti zbraně od krve a napnuté tílko. Příběh vás zaujme od první minuty, pokračuje tajuplně a napíná až k vyústění, které ve filmu nemá obdoby. Na chvíli se zastaví čas, člověk s vykulenýma očima a otevřenou pusou zírá, po chvíli si uvědomí, co se vlastně stalo a jaký konec je nevyhnutelný. Po skončení filmu jsem přemýšlel o tom, jak je vůbec možné, že jsem si toho nevšiml. Prostě jsem nemohl, ten film je dokonalý. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Šiesty zmysel oplýva scenárom, ktorý by si mal slovo po slove, vetu po vete preštudovať každý, kto to s filmom myslí aspoň trochu vážne - výborný nápad dotiahnutý do úspešného konca ubrúsený až tak povediac na kosť od všetkých zbytočností a samozrejme, zručne pretavený do výsledného snímku. Osobne by som mu dal síce len štyri *, no to iba kvôli tomu, že som vopred poznal pointu - preto teraz zažmúrim jedno oko a dúfajúc, že robím dobre, dávam maximálne hodnotenie. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na Shyamalanovi mi přijde nejzábavnější to, že vlastně jenom kopíruje "staré mistry". Ať už jsou to úvodní titulky, hudba nebo práce s motivem a obecně přístup k vyprávění. A zajímavé na tom je, jak mu to čím dál tím míň prochází u diváků. Nicméně ke Smyslu, tady je zábavné to otočení, že Bruce si myslí, že pomáhá lidem myslet, zatímco ve skutečnosti jeho učí lidé cítit. Při opakované projekci jsem nejvíc ocenila postavu Toni Collette. Dále mě rovněž dojala epizoda s holčičkou, která přišla zachránit svoji mladší sestru. Nicméně chování ostatních postav a neustálé nadávání do freaků je dost chtěné, takhle se z mé zkušenosti lidé ke zlobivým dětem nechovají. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Špičkový "duchařský" film v pořádně velkém provedení. Willis opravdu zaperlil, Osment (i když je mi krajně nesympatický) skutečně hraje na Oscara, škoda jen, že Shyamalan si svým prvním filmem nasadil tak vysokou laťku, že už ji nepřekonal. A mimochodem, James Newton Howard zase zaválel. Jeho soundtrack je jedním slovem úžasný. A teď ten problém - Šestý Smysl je výborný jen pokud ho vidíte poprvé. Potom už je to totiž jen lekačka bez stylu, kterým srší třeba Halloween. A stejné je to i s celým Shyamalanem - svým prvním filmem mě dokázal oblbnout, těmi dalšími, hrajícími si na kdovíjakskvělouapřevratnou záležitost už ne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mé první, a nikoliv poslední, setkání se Shyamalanem. V té době byl králem atmosférického mysteriozního thrilleru. Brilantní vedení herců, úchvatné budování atmosféry, omračující pointa. Škoda, že jeho aura postupem času vybledla. Šestý smysl byl ale komplexní film. Tak bych si ho rád uchoval v paměti. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Coleovi (Haley Joel Osment) jde pára od úst ve filmu jen párkrát. Zima mu je totiž jen tehdy, když se duch, kterého vidí, rozčílí. (pornogrind)
  • V roce 2007 zvolil Americký filmový institut Šestý smysl jako 89. nejlepší film všech dob. Tento film byl jedním z mála snímků vydaných mezi lety 1997 a 2005, kterým se podařilo zapsat na seznam. (HappySmile)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama