Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 321)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ještě žádné rozuzlení filmu mě tak nedostalo ! Špičkový duchařský film s třešinkou nakonci - to miluju...... Po dlouhé době jsem si pustil tenhle film znovu. Tentokrát na DVD a s origináním zvukem. Musím říct, že se mi líbil snad ještě víc, než poprvé ! Právě znalost pointy mi umožnila sledovat propracovanost scénáře a především opravdu dokonalou režii. Fakticky skvělý film ! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Malý komorný thriller, točiaci sa okolo štyroch utrápených ľudí. Delikátne strašidelný, duchovno romantický, vražedne smutný. Aj pri opakovaných zhliadnutiach v ňom nenájdete scénku, ktorá by nefungovala pre obe tváre schizofrenicky dvojtváreho rozprávania, súviasiaceho so všetko meniacou pointou. Všetko je prefektne alibisticky poistené a je až neuveriteľné, ako presne pri tomto stave dokáže fungovať primárna tvár snímky, vnímaná "panenským" divákom. Šiesty zmysel je najuzatvorenejší a najmenší zo Shyamalanovych filmov - možno práve preto ho mnohí jeho fanúšikovia, vrátane mňa, hodnotia ako o kúsok slabší než Unbreakable a Signs. Ale chyťme sa za srdce: Nie je to rovnaká emocionálna bomba, stojaca na rovnako perfekcionistickom scenári i forme? Azda len hudba Jamesa Newtona Howarda tu ešte nedosahuje toľkej osobitosti a charakterovej zviazanosti s filmom, ako v spomenutých dvoch majstrštykoch. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Haley Joel Osment, Herečka VR - Toni Collette, Střih, Scénář ......... Tento film mě 100% utvrdil v přesvědčení, že pokud víte, že film je dobrý nic dalšího o něm není třeba zjišťovat. Podobně silný zážitek jsem měl z Matrixu o kterém jsem věděl pouze to ,že se jedná o vynikající sci-fi. A tak mohu vidět tento film podruhé a s naprosto "odlišným" dějem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se Šestý smysl tváří jako ničím vyjímečný film, ale pak v posledních sekundách přijde geniální závěr, který dosavadní děj staví na hlavu. Napodruhé je to pak ještě lepší. Jestli jste to ještě někdo neviděl a kdosi vám chce prozradit konec, vemte na něho klacek a žeňte ho od sebe mílovými kroky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Revoluční film, skvělé herecké výkony, opravdu netradiční scénář a hromada napětí. Po prvním shlédnutí musíte film vidět velice brzy znovu, abyste si všimli, jak dokonale a do nejmenších detailů je příběh propracovaný a že se vším, co vám prozradí pointa, bylo počítáno a říkáte si jen "proč mi tohle sakra nedošlo". ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Špičkový "duchařský" film v pořádně velkém provedení. Willis opravdu zaperlil, Osment (i když je mi krajně nesympatický) skutečně hraje na Oscara, škoda jen, že Shyamalan si svým prvním filmem nasadil tak vysokou laťku, že už ji nepřekonal. A mimochodem, James Newton Howard zase zaválel. Jeho soundtrack je jedním slovem úžasný. A teď ten problém - Šestý Smysl je výborný jen pokud ho vidíte poprvé. Potom už je to totiž jen lekačka bez stylu, kterým srší třeba Halloween. A stejné je to i s celým Shyamalanem - svým prvním filmem mě dokázal oblbnout, těmi dalšími, hrajícími si na kdovíjakskvělouapřevratnou záležitost už ne. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Šestý smysl je ve své podstatě hrubě nedoceněný. Ano, diváci si ho váží a dávají mu vysoké známky, cení si atmosféry, herců, ale jde především o pointu! Tak trochu neprávem v jejím stínu se zapomíná na fakt, jak moc dobře prezentuje Shyamalan ve svém filmu šikanu dětských let (a strach pramenící z ní), že film je o hledání vlastní identity (ani jedna z postav neví, co si počít se životem), o tom, jaké je to být outsiderem a o předsudcích. Ano, 6 smysl JE geniální film. Ale nejenom pro úchvatnou pointu, která mně osobně vzala slova na několik hodin, ale pro vše, co jsem jmenoval.... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Shyamalan si práci hodně ulehčil větou: "Vidíme jen to, co vidět chceme" (nebo něco v tom smyslu), čímž mnoho zdánlivých nelogičností ve skutečnosti nelogičnostmi není. O šokantnosti pointy bohužel příliš polemizovat nemohu, neboť jsem ji znal asi půl roku před zhlédnutím (a ani přes úpornou snahu se mi ji nepodařilo z mysli vystrnadit). Nicméně pár lekaček bylo skutečně dost mrazivých (až na kost). 85% Zajímavé komentáře: POMO, berg.12, StarsFan, Grafito ,MManual ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pointa byla u tohoto filmu vynášena jako modla, ale je to základní chyba. Snímek je skorem geniální a po dalším shlédnutí divák objevuje další neuvěřitelně úchvatné věci... Z HLUBIN K TOBĚ VOLÁM, PANE. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu se divím, že ta atmosféra z filmu nedostala Oscara. Musím se přiznat, že na poprvé mě film dostal hlavně svou pointou, ale na podruhé jsem si film užil daleko více, vlastně mě ta pointa přišla totálně nedůležitá, klidně mohla být jiná a nebo nemusela být žádná a já bych si to stejně užil. Velmi rychle jsem začal totiž pociťovat, osamocenost Bruce Willise a nepříjemný úděl malého Coleho. Úzkost v kombinaci se strachem obsadili celou mou mysl a po skončení filmu jsem šel do koupelny v nerozsvíceném bytě, skutečně velmi nejistým krokem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi bych dal Šestému smyslu i pět hvězdiček, kdybych v době, kdy jsem jej viděl poprvé netušil, jaká je pointa... Bohužel jsem se to dozvěděl z tak renomovaného časopisu jako je Cinema, kde klidně již pár měsíců po premiéře otiskli část z diskuze na webu Cinemy, a tam někdo zmínil právě ono vyvrcholení. Škoda. Nicméně i tak se jedná o velice kvalitní thriller s mnoha napínavými scénami a divák neznalý situace skutečně do poslední chvíle netuší, která bije. Samotné vyvrcholení je skutečně úžasné, nicméně nesmí být známo předem. :) Shyamalan se předvedl jako velice dobrý režisér, jenž si umí vybrat námět i herce a smíchat všechny ingredience do působivého celku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První setkání s režisérem Indského původu dopadl opravdu bravůrně. Jenže při rozhodování jestli dát čtyři nebo pět hvězdiček dost důrazně rozhoduje fakt, že zrovna tenhle film jsem viděl tolikrát, kolikrát bych ho vidět už nemusel. Tak okoukaný film jako je Šestý smysl snad ani nemám a možná jsem na tom stejně jako rodiče Drew Barrymore ve filmu 50x a stále poprvé, ale jinak to nejde. Tenhle film mě dost dobře bavil. Ať už to jsou herecké výkony, výborná atmosféra nebo závěrečná pointa, kterou vždy od Shyamalana čekám nejlepší, jaká ve filmech může být. Zde se mu každopádně povedlo. To je jeho kouzlo překvapit. S tím čím se vytasí na konci, divák vlastně zjistí, jaký byl celý tento film. Díky samotnému konci dostává celý film na originálnosti a dokonalosti samotné. Šestý smysl je jeden z mála hororů, který byl nominován na Oscara. Kdybych měl soudit podle sebe, poslal bych tam každý film, který kdy Shyamalan natočil, protože i když točí podle určité šablony, pokaždé od něj čekám to nejlepší a také dostanu. Stejnak v Šestém smyslu a když to tak uvážím, za pět hvězdiček ten film rozhodně je a nerozhoduje okoukanost nebo ne, tady jde hlavně o film samotný. --- Vídám mrtvé lidi! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $293,506,292Tržby Celosvetovo $672,806,292║ __Bravúrne dielo!!!__ M. Night Shyamalan si až neskutočne poradil z daným "duchárskym" námetom. Možno miestami filmársky zjednodušuje dej ale za to neukáže nič čo by mohlo rozbehnutému deju podlomiť dobre budované základy. Spojenie Bruce Willis a Haley Joel Osment bolo chemicky brilantné, k tomu skvelá kamera(Tak Fujimoto), hudba(James Newton Howard), husto vybudované napätie, jeden z mála horrorov kde nechutnosti nepôsobia samoúčelne a zapadajú do rozbehnutého deja. __"Excelentný Horror!!!"__ /videl v kine: 100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že po obrovském povyku kolem Šestého smyslu jsem výsledkem poměrně zklamán. Duchařina je to pěkná, některé momenty mrazivé a výkony Osmenta i Willise výborné. Kupodivu závěrečný twist mi přišel přitažený za vlasy, i když náramně originální. Shaymalan má zjevně značný talent pro dramatickou gradaci záběrů i schopnost pohrávat si s psychikou diváka, ale moje krevní skupina to není. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film s atmosférou... jaká tu dlouho nebyla to, že Hitchcock byl král hororu, tak Shyamalan má nato být jeho nástupcem... Tenhle film (a hlavně konec) je tím čistým důkazem.Doufam, že se nebude zhoršovat a filmy budou jen lepší(to potom chci videt jeho 5 film ;-)). Bohužel tento film je asi tak na jedno dvě použití a pak naprosto ztrácí svůj účinek, ale přesto jde o záležitost, kterou musí každý vidět. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: M. Night Shyamalan .. Bez nečekané pointy Šestý smysl prostě na plno nefunguje (to samé platí pro více než druhou opakovanou projekci - ta první je nutná, aby vám opravdu vystoupla genialita Shyamalana a jeho důmyslné skladby dvou světů), byť má uhrančivou atmosféru a výtečné herecké duo Willis - Osment. Takže kdo neměl štěstí vidět snímek v kině už v době premiéry, nejspíš stěží plně nedocení veškeré tvůrčí kvality, protože geniálno tohoto snímku tkví právě v tom, že o filmu dopředu pranic nevíte a nejste deformován následnou vlnou "šokujících" rozuzlení.. 100%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Závidím těm, co to uvidí poprvé a nikdo jim nevykecá pointu. Věděl jsem, že se na konci něco chystá a stejně mě dostal. Navíc je výborný celý film - výborná atmosféra, skvělí herci (především Osment, Oscara jsem mu přál víc než Cainovi za Pravidla moštárny), přesně padnoucí hudba od JNHowarda. Kromě závěru pro mě ještě nezapomenutelná scéna s domácím videem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mé první, a nikoliv poslední, setkání se Shyamalanem. V té době byl králem atmosférického mysteriozního thrilleru. Brilantní vedení herců, úchvatné budování atmosféry, omračující pointa. Škoda, že jeho aura postupem času vybledla. Šestý smysl byl ale komplexní film. Tak bych si ho rád uchoval v paměti. ()

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama