Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 321)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A já si vždycky myslel, že ten bordel v kuchyni a pozotvírané šuplíky mají na svědomí děcka.. Duchařina z vyšších sfér, při které vám mráz na zádech odtančí lední revue, krevní oběh oznámí stávkovou pohotovost a osobní manikérka se poběží přihlásit na úřad práce. Scénář v podobě vybroušeného diamantu, přirozený talent Haley Joel Osment a zajímavý Willis v netradičně komorní roli vás na poprvé ohromí a až na druhé zhlédnutí si vychutnáte všechny ty drobné nuance proč. Shyamalan si Šestým smyslem nasadil tak vysoko laťku, že ji dalšími filmovými pokusy buď sráží (Znamení), podskočí (Vyvolený, Vesnice) a nebo úplně mine doskočiště a rozplácne se na tartan (Stalo se).. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Smekám před M. Night Shyamalanem, protože natočit takovýhle film ve svých 29 letech a téměř jako celovečerní debut to chce opravdu velkou dávku talentu a odvahy! Mohlo to skončit jako spoustu průměrných "duchařských" filmů, ale právě do puntíku propracovaný Shyamalanův scénář a jeho dokonalá režie dělají snímek vyjímečným! Bohužel pro Šestý smysl měl v roce 2000 při vyhlašování Oscarů těžkého konkurenta (Mendesovu Americkou krásu), ale jsem přesvědčen, že tenhle scénář by si Oscara zasloužil! Závěr mě dostal takovým způsobem, že už mne patrně žádný snímek svou pointou více nešokuje. Další co musím pochválit je skvěle budovaná hutná atmosféra, která diváka plně vtahne do děje. Herecké výkony jsou fantastické, hlavně mladého Haleye Joela Osmenta a Bruce Willise. Na závěr mi nezbývá než Šestý smysl doporučit všem a těm co ho ještě neviděli musím vzkázat, že dělají obrovskou chybu....... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $293,506,292Tržby Celosvetovo $672,806,292║ __Bravúrne dielo!!!__ M. Night Shyamalan si až neskutočne poradil z daným "duchárskym" námetom. Možno miestami filmársky zjednodušuje dej ale za to neukáže nič čo by mohlo rozbehnutému deju podlomiť dobre budované základy. Spojenie Bruce Willis a Haley Joel Osment bolo chemicky brilantné, k tomu skvelá kamera(Tak Fujimoto), hudba(James Newton Howard), husto vybudované napätie, jeden z mála horrorov kde nechutnosti nepôsobia samoúčelne a zapadajú do rozbehnutého deja. __"Excelentný Horror!!!"__ /videl v kine: 100%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dětský psycholog se snaží napravit bývalou chybu tím, že pomůže neblaze obdarovanému chlapci. Nenásilná mysteriózní duchařina - slušná, ale přijde mi nadhodnocená. Není ničím světoborná, ani stoprocentně zabavující, ani nějak výrazněji děsivá. Prostě jsem nenašel nic, čím by zasloužila (současnou) 80. příčku v místní TOP. Nicméně závěr překvapí a je docela chytrý, atmosféra je, a Willis s malým Osmentem jsou na tom herecky lépe než průměrně (jenže se oba do konce filmu okoukají). Vzhledem k věhlasu tedy žádná velká sláva. 7/10. [HD] ()

Madison 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan je bezkonkurenčný majster, čo sa týka vyburcovania napätia až do poslednej sekundy filmu. To sa hoci komu nepodarí a už len preto mu skladám klobúk dole. Na skvelom námete postavil vynikajúci príbeh o malom chlapcovi na čele s talentovaným Osmentom, ktorý vyráža dych azda každou minútou od úvodných titulkov až po tie záverečné. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Film si v roku 2000 požičalo 80 miliónov ľudí, čím sa stal najpožičiavanejším titulom roka na VHS a DVD. (Arsenal83)
  • Aktivní zaměstnanec studia Disney koupil práva a odklepl M. Night Shyamalanovi nákladný scénář, aniž by se poradil se šéfy. Takže dostal padáka. (pornogrind)
  • Díky vysokým ziskům filmu obdržel Bruce Willis (Malcolm Crowe) za svou roli 100 milionů amerických dolarů, čímž se stal ve své době nejlépe placeným hercem a vysloužil si zápis do „Guinnessovy knihy rekordů“. (Merengues9)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama