Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Davidovo manželství prochází krizí, poslední dobou se mu příliš nedaří a ani psychicky na tom není nejlépe. Přesto má obrovské štěstí. Stane se jediným člověkem, který přežil děsivou havárii vlaku při návratu z New Yorku, kde se pokoušel sehnat lepší práci. Probere se v nemocnici. Z televize se dozví děsivé detaily o smrti skoro sto dvaceti cestujících i o tom, že trosky vlaku se rozlétly na míli daleko. On sám nemá ani škrábnutí. Za pár dní najde za stěračem auta lístek s otázkou: "Byl jste někdy nemocný?" Začne hledat člověka, který mu tam lístek nechal. Je to Elijah, majitel komiksové galerie, který trpí vrozenou vadou mající za následek extrémní křehkost kostí. Elijah hledá někoho, kdo je jeho pravým opakem - člověka nepoškoditelného, nezničitelného. Je přesvědčen, že je to právě David, a považuje ho za komiksového hrdinu, kterému je třeba do cesty stavět různé překážky, na nichž má dokazovat svou nepřekonatelnost. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 124)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. „Je ťažká doba. Ľudia chcú veriť, že existujú hrdinovia" Majstrovský origin komiksového záporáka a superhrdinu, o ktorých ste jakživ nepočuli. Matka komiksov a najrealistickejší komiksový film všetkých čias? Shyamalan už v podstate k rozprávaniu strhujúceho príbehu nepotrebuje slová (štvorsekundové držanie sa za ruky povie o manželskom páre viac, ako dvojhodinové melodrámy plné vykecávania sa). Jedna tichá majstrovská scéna strieda druhú (pád zo schodov, revolver, David v metre). Začína sa nenápadne a tam, kde menej schopní režiséri vystatujú na lacný obdiv 150-miliónový rozpočet, tam ho Shyamalan (železničné nešťastie) proste neukáže (!). Bruce Willis podáva po Šiestom zmysle ďalší vynikajúci zasnený výkon, a tvorí fantastické partnerstvo s „netvorom“ Samuelom L. Jacksonom (prvý raz sa stretli v Smrtonosnej pasci 3, v Pulp Fiction v skutočnosti nemali ani jednu spoločnú scénu). Jackson dostal úchvatnú rolu muža, ktorému sa lámu kosti. Zatrpknutého, znechuteného, podráždeného, ničeného takmer až sci-fi lekárskou diagnózou (v skutočnosti sa jedná o existujúcu chorobu). Shyamalan šikovne používa tradičné komiksové klišé, ale v jeho geniálnom podaní to vôbec ako komiks nevyzerá. Pritom Vyvolený obsahuje všetko, čo má poctivý komiks obsahovať: hrdina odhaľujúci svoje superschopnosti, zúčastní sa prvej akčnej scény, získava bizarný kostým, noviny ho počastujú prezývkou a na konci so šokom zisťuje, že bolo dodržané dokonca aj jedno zo základných komiksových pravidiel a totiž to, že úhlavní nepriatelia v minulosti nejeden raz boli priateľmi a dokonca spojencami, až kým sa na scéne neobjavilo dačo, čo ich vzťah raz a navždy rozvrátilo (viď. napr. Magneto a Profesor X z X-Menov, alebo azda i Spider-Man a Green Goblin). Finálny zvrat nie je šokujúci á la Šiesty zmysel, ale možno o to tvrdší dopad na diváka má to tragické a nevyhnutné, ale logické vyústenie. Niektoré citové scény s Robin Wright Penn sú menej príjemné, ale psychologicky dobre spracované a bez nich by Vyvolenému niečo strašne dôležité (až pre príbeh kľúčové) chýbalo. Spencer Treat Williams ani omylom nepodáva strhujúci výkon á la Haley Joel Osment, ale možnože je aj svojím spôsobom dobre, že sa Shyamalan nechcel opakovať s ďalším zaručene rozkošným dieťaťom. Akurát som nepochopil ako mohol David v mladosti všetkých oklamať, že bol po dopravnej nehode ťažko zranený. Všetci museli predsa vedieť, že nebol, tým pádom ani v zdravotných záznamoch nič také nemohol mať napísané. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolik chceš za tenhle? Vyvolený zůstal jen kousek pod pětihvezdičkovým vrcholem. Herecké obsazení, kamera, režie či hudba, jsou naprosto bez chyb a i když mi tentokrát chyběla ona pověstná hutná atmosféra, kterou Shyamalan výjimečně nechal po kapsách své modré bundy, byl jsem i díky povedené pointě spokojen. Film je inteligentní poctou komiksovým SUPER-HRDINŮM. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tvůrčí potenciál Vyvoleného je po celý snímek držen zkrátka díky absenci jakékoliv vnitřní dynamiky. Měla jsem dojem, že celý vývoj příběhu, zvláště herecké výkony, i samotné dialogy působí nesmírně staticky, apaticky, jakoby snad až znuděně. Všichni mluví snad jedním tónem hlasu, ať se děje cokoliv a postavy jsou jakoby zbaveny emocí. Invaze zlodějů těl?:-) Bruce Willis je akční ikona, do podobných filmů se ale příliš nehodí. Jeho herecká poloha je zde omezena na jeden výraz. A z jeho projevu se těžko na diváka dokážou přenést nějaké silné emoce. Jen tak jsem si během sledování představila, kdyby roli ztvárnil James McAvoy, to by byl jiný nářez. Neustále jsem čekala, kdy nastane nějaký zvrat v ději, šokující situace, napínavé rozhovory, cokoliv. Přišlo mi, že film pořád stojí v jednom bodě a nijak se neposune kupředu. Takový zajímavý námět by si zasloužil mnohem více rozvést. Je nesmírná škoda, že zůstal tak zoufale nevyužitý. Ani závěr mi nepřinesl žádný pocit překvapení či snad šoku. Tajemná atmosféra je jednou z mála věcí, co drží celý příběh pohromadě. Spousta lidí bude z Vyvoleného na rozpacích. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ta vkrádavá mrazivost a znepokojivost Šestého smyslu je tatam. Tempo filmu lehce opadlo, avšak nezbytný argument pro úspěch dobrého thrilleru, tedy atmosféra, ta ani tady nechybí. M. Night Shyamalan, čili ta svěží voda do klané tůňky vsadila opět na herecké umění Bruce Willise, které ovšem (znovu se bohužel nevyhnu) ve strovnání s Šestým smyslem drobátko povadlo. Námět je něco jako tulipán mezi orchidejemi, čiliže ne tak dokonalý, ale i tak srdíčko potěší. Závěr samotný, k němuž se opravdu težce probojováváte přes pole osetá leckdy až nudou (no stane se) se dá vytušit již chvilku před finále, ovšem postava Samuela L. Jacksona nemá nejmenší chybu. Sice ani tady se nevyhneme přednášce moralit a podobným výlevům nemocné mysli, ovšem ta démonická nápaditost, ta jest patrná v každém záběru. Takže Vyvolení ač patří do extratřídy thrillerů by snels větší počet akce, který by ho z konce startovního pole šoupnul o pár míst kupředu. Pořád slušně našlápnuté tajemno....... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Napoprvé zklamání a nuda... Nicméně nějak se stalo, že jsem se časem podívala podruhé. A po skončení jsem si za předchozí zabedněnost div nedala facku přes celou hubu. Výborný film, trochu pomalejší, než by člověk čekal vzhledem k tématu, závěrečné vyústění pro změnu moc PRÁSK! a The End, ale to nic nemění na fantasticky ponuré atmosféře, skvělých hereckých výkonech a myšlenkách, které příběh dokázal nadhodit. Prostě Shyamalan, než mu prdlo v kouli. 81% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (45)

  • Nátáčení filmu trvalo 3 měsíce. (MiCM)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Vyvolený se konečně dočká pokračování

Vyvolený se konečně dočká pokračování

27.04.2017

17 let! Tak dlouho fandové M. Nighta Shyamalana vyhlížejí dvojku Vyvoleného, která se konečně stává realitou. Ve filmu nazvaném Glass se objeví Bruce Willis i Samuel L. Jackson a premiéra nás čeká 18… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Reklama

Reklama