Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Davidovo manželství prochází krizí, poslední dobou se mu příliš nedaří a ani psychicky na tom není nejlépe. Přesto má obrovské štěstí. Stane se jediným člověkem, který přežil děsivou havárii vlaku při návratu z New Yorku, kde se pokoušel sehnat lepší práci. Probere se v nemocnici. Z televize se dozví děsivé detaily o smrti skoro sto dvaceti cestujících i o tom, že trosky vlaku se rozlétly na míli daleko. On sám nemá ani škrábnutí. Za pár dní najde za stěračem auta lístek s otázkou: "Byl jste někdy nemocný?" Začne hledat člověka, který mu tam lístek nechal. Je to Elijah, majitel komiksové galerie, který trpí vrozenou vadou mající za následek extrémní křehkost kostí. Elijah hledá někoho, kdo je jeho pravým opakem - člověka nepoškoditelného, nezničitelného. Je přesvědčen, že je to právě David, a považuje ho za komiksového hrdinu, kterému je třeba do cesty stavět různé překážky, na nichž má dokazovat svou nepřekonatelnost. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 124)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mám strašně ráda mysteriózní, až nadpřirozené filmy. Baví mě na ně koukat a spolu s postavami odhalovat, co se vlastně děje. Jenomže těchto 106 minut mi přišlo jako věčnost. Ani obsazení to nezachránilo. Jestli tam bylo napětí, tam jsem zřejmě na fyzice nedávala pozor... Vypadá to, že jsem s panem Shyamalanem sedla jen v roce 1999 a od té doby ani prd. Vyvolený byl prostě mystická nuda. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: M. Night Shyamalan | Hudba: Jamaes Newton Howard | Distribúcia: Buena Vista Pictures | Štúdio: Touchstone Pictures, Blinding Edge Pictures, Barry Mendel Productions, Limited Edition Productions Inc. | Rozpočet: 75 miliónov $ | Tržby: 248,118,121 $ | Ocenenia: Bogey Award Germany, Golden Trailer Awards (for the Teaser #1) || Film sa snaží byť trošku niečim viac, než čím je. Nemať Willisa a S.L.Jacksona, dnes si na tento pakomix nikto ani nevzpomenie. Je ale dobré, že sa to nakoniec dočkalo takéhoto spracovania, pretože príbeh má čo povedať a psychika postáv funguje na výbornú. --- Shyamalan vedome pracuje s komixovými prvkami, ako sú selektovanie farebných odtieňov k jednotlivým postavám (fialová - zelená), alebo s odkazmy na iné komixové príbehy (Fantastic Four). Ďalej sa mu hodila spolupráca s Willisom z 6. zmyslu, pretože celú jeho postavu mu napísal na telo, vediac, že Bruce bude s účinkovaním súhlasiť. Nakoľko sa oba filmy Shymalana natáčali vo Philadelphií, a medzi časom vzniku neuplynul ani rok, nemusel snáď riešiť ani sťahovanie štábu a techniky :D --- Ps: Unbreakable je podareným filozofickým bádaním nad vznikom určitých archetypov komixových postáv, a tak sa dá považovať za subpriekopnícky titul, ktorý komixový svet určite potreboval. 78% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ještě jsem neviděl takovou věc, aby dítě, jenž bylo v děloze, mělo ruce i nohy zlomený"...... ,,proč se na mě tak díváte?" ,,zdá se, že budete jediný, kdo to přežil a nemáte dokonce ani škrábnutí"..... velmi zajímavá kamera provází celý film, ve kterém se setkávají ,,dva světy". na jedné straně S.L.Jackson, pan skleněný, děsivá lidská troska (občas je fakt hnusnej), který se musí celý život bát a na straně druhé pan vyjímečný, VYVOLENÝ. postavy v komiksech mají nadpřirozené schopnosti. podobný je i výkon B.Willise. jeho temnej, tichej hlas je posazen do roviny šestého smyslu. celej film je o příběhu, konverzaci. není (zase!) zapotřebí honosných triků k ukázání katastrofy (vlak). ta se totiž odvíjí jinde. nejhorší ze všeho je neznat své místo na světě. ti všichni zemřeli proto, aby ,,ho" našel. zvláštní konec, který má vést k zamyšlení. P.S. když jsem film viděl před 5 lety, dal bych mu ztěží za tři. dneska už vím... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan, kluk jeden ušatý, to u mě asi nebude mít nikdy jednoduché. Neposadil mne na zadek Šestým smyslem a nepovedlo se mu to ani Vyvoleným, a přesto si obou snímků nakonec cením. Vyvolený je vlastně takovou variací na Šestý smysl - námětem (člověk obdařený výjimečnou schopností), atmosférou i vyprávěcí strukturou (i tady nakonec hlavní hrdina najde sám sebe a svou vájimečnost zužitkuje ku prospěchu druhých, kterážto scéna je následována šokující pointou). Shyamalan udržuje svůj film sevřený v jemné a citlivé naraci, nezdůrazňuje místa, kde pracoval se symbolikou, nevyslovuje veškeré pointy nahlas - zkrátka apeluje na divákovu pozornost a vtahuje jej do nitra samotného snímku. Jenomže tam, do tajuplných hloubek své filmové řeči, Shyamalan nepouští každého. I já jsem - tak jako u Šestého smyslu- zůstal stát mezi dveřmi...Dodatek po několika týdnech: Zůstal jsem stát mezi dveřmi, ale to co jsem z nich uviděl se mi převrací v mysli doteď (jako u Šestého smyslu)...Na mnoho filmů kterým plácnu tři hvězdičky zapomínám do několika hodin, takžei přesto, že jsem z Vyvoleného nebyl zrovna unešený, respekt si zaslouží. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mnozí mají Vyvoleného za nejlepší film Inda s podivným jménem, pro mě je spíš nejslabší (ještě jsem tedy neviděl poslední dva). Atmosféru tomu upřít nelze, ale jelikož nejsem a nebyl jsem vyznavačem komiksů, asi nejsem správným divákem tohoto filmu. BTW řekl bych, že se v něm do značný míry inspiroval seriál Hrdinové. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (45)

  • Ve filmu se objevuje komiks „Avengers“. Samuel L. Jackson (Elijah Price) se o mnoho let později stal Nickem Furym, ústřední postavou filmové série Avengers a dalších s ní spjatých marvelovských adaptací. (tyzmrde)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Vyvolený se konečně dočká pokračování

Vyvolený se konečně dočká pokračování

27.04.2017

17 let! Tak dlouho fandové M. Nighta Shyamalana vyhlížejí dvojku Vyvoleného, která se konečně stává realitou. Ve filmu nazvaném Glass se objeví Bruce Willis i Samuel L. Jackson a premiéra nás čeká 18… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Reklama

Reklama