Reklama

Reklama

Úplně vzhůru

  • USA Wide Awake
Trailer

Filmový režisér indického původu M. Night Shyamalan (nar. 1970) se proslavil po celém světě svým třetím snímkem Šestý smysl (1999), promyšleně vybudovaným psychothrillerem s nečekanou závěrečnou pointou, po němž následovaly další divácké hity (Vyvolený, Znamení, Vesnice). Za pozornost ovšem stojí i jeho předchozí tvorba, autobiografický příběh Inda, který se vydává poznat zemi svých rodičů, Modlit se s hněvem (1992), v němž sám vytvořil hlavní úlohu, a zejména jeho druhý film Úplně vzhůru (1997), jehož hrdinou je desetiletý chlapec hluboce zasažený smrtí dědečka. Malý Joshua (výborný Joseph Cross) se nedokáže vyrovnat s tím, že jeho prarodič (Robert Loggia), který mu byl mnohem bližší než jeho příliš zaměstnaní rodiče (Dana Delanyová a Denis Leary), zemřel na rakovinu. Začíná si klást otázky o smyslu života, neodvratnosti smrti a také hloubá nad tím, zda existuje Bůh a jestli ano, jaký vlastně je (chlapec navštěvuje katolickou školu). Přes vážnou problematiku a záměrně pomalé vyprávěcí tempo Shyamalan dokázal vytvořit působivý snímek, který se dokázal vžít do psychiky jeho malého hrdiny, aniž by sklouzával do karatelského tónu či nikam nevedoucích hlubokomyslných meditací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

Othello 

všechny recenze uživatele

Než šlápnul do pedálů mysteriozních thrillerů, měl Shyamalan celkem hezky nakročeno k tomu stát se takovým tím zaměnitelným režisérem křesťanských filmů o tom, jak někdo na základě nějakého traumatu ztratí víru, aby ji pak skrze jednotlivosti opět našel. Tohle je vlastně taková rodinná verze Serious Mana, která sice má svoje silné dílčí elementy a spoustu témat k vyřešení, díky čemuž tolik nenudí, ale zároveň trpí tím, že ústa chlapeckého hrdiny zřetelně dává do pohybu pero dospělého....... éé člověka. Sakra, tahle věta nevyšla dobře. Nozkrátkajetostrašnýscénáristickýkonstrukt a rychle pryč. PS: třetí hvězda je za cool jeptichu Rosie O'Donnell, která by zkonvertovala i Chomejního ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Byl jsem táááákle blízko plnýmu počtu. Šíleně roztomilá rodinná komedie, která jedinečnym Shyovym důvtipem dráždí zaslepený katolíky a dětskou optikou nenuceně předkládá "dospělácký" (filozofický) otázky. Velká paráda - a bezesporu jeden z těch sympatičtějších dětských hrdinů. Na to má holt Shya cit --- "If she wasn't my sister, I would have hugged her!" ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to s tebou?“ – „Myslím, že mám biologickú reakciu.“ Veľmi veselý film o veľmi smutných veciach. Film rozpráva o chlapcovi, ktorý po dedkovej smrti začne pátrať po Bohu, aby sa ho spýtal na pár vecí. Jedná sa o v poradí druhý celovečerný počin M. Nighta Shyamalana, budúceho autora ŠIESTEHO ZMYSLU a DÁMY VO VODE a už v ňom Shy ukazuje výbornú prácu s detskými hercami (v tomto sa mu vyrovná snáď len Spielberg), tvorí hravú atmosféru a je pozoruhodné, že hoci je hlboko veriaci človek a viera (nie a priori viera v Boha, skrátka viera v Niečo) hrá často kľúčovú rolu v jeho strhujúcich príbehoch (minimálne v majstrovských ZNAMENIACH), dokáže ju podať nepateticky, dokonca až hravo. Mierne nadpriemerný filmový zážitok, ale mne sa viac páčil neskorší, spriatelený projekt Dannyho Boylea MILLIONS. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak na začiatok to teda nebola žiadna sláva. Wide awake je naivný, detský film s mysterióznymi prvkami, ktorý je zaujímavý iba tým, že uvádza na scénu jeden z režisérskych zázrakov prelomu tisícročí. Cítiť v ňom už profilovanie vlastného vizuálneho a rozprávačského štýlu režiséra, ako aj jeho slabosť pre transcendentálno. Čistých 50%, ale vzhľadom na to, čoho bol tent filmík základom, zaokrúhľujem hore. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Já fakt nevim co s tím. Určitě si to po stránce kvality plné hodnocení nezaslouží, jenomže to bylo tak... divné! Shyamalan se s nadhledem pouští k podstatám věcí důležitých v našem životě, podává je s elegancí a lehkým humorem a člověk nakonec neví, jestli se má smát, nebo brečet. Dobře, není to úplně na plný počet, ale tak na 90% určitě. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama