Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Recenze (472)

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka z omlazené staré školy. Clint Eastwood jako ten nejnekompromisnější policejní důstojník pod sluncem se zarputilostí sobě vlastní loví nebezpečného psychopata, který si z obyvatel San Francisca udělal živé terče. Drsný Harry stojí někde mezi akčním Bullitovým případem a realistickou Francouzskou spojkou, ve výsledku je však ještě lepší než oba jmenované. Je přímý jak rána z Harryho Magnumu 44, neřeší osobní život hlavního hrdiny (-vaši ženu to neničí? -ne -to znamená, že si zvykla? -nikdy si nezvykla -a co tedy? -zemřela) a má vynikající soundtrack. A ještě jedna věc mi na filmu byla sympatická – upřímně a zcela nelítostně pohřbívá veškeré ideály o práci amerických poldů. Jenom poslední třetina působí příliš roubovaně a násilně, to, co nám chce sdělit nemuselo být tolik rozmělňováno. Méně doslovnosti má obvykle větší údernost. Ideologicky se mi reaganovsky reakcionářské pravičáctví Drsného Harryho příčí, ale jeho styl je zkrátka cool. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Visáč, B!shop, jondzavid ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ne každý akční film se může pyšnit přídomkem "realistický." No tak tady ho máme! Detektivní zápletka sice dostává místy na frak, ale to už je u amerických snímků, které mají také žánr "krimi", docela normální. Leč ne nepřehlédnutelné. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Štvrtá * je za to, že je to TEN slávny prvý DH. Veľmi príjemná eastwoodovka, ale ďalšie diely ju predčia väčšou hustotou hlášok, mierou akcie i výživnejšou prepracovanosťou hlavnej postavy. Najlepší je Harryho prejav na tému "čo sa stane, keď samovrah na činžiaku strhne so sebou aj poliša, ktorý ho chcel zachrániť" - dole potom nikto nevie, ktorý kus tela patrí komu :-). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $35,976,000Tržby Celosvetovo $36,130,000Clint Eastwood a jeho klasické herecké polohy pištoľníkov 60.-70.rokov sú tu rázne poznať, aj keď tu zastáva zákon ako policajt v uliciach San Francisca, stále to je ten neotrlí sekáč čo pred ničím neustúpi. Dej filmu sa inšpiruje vtedajším incidentom s kriminálnymi činmy psychopata s prezývkou Zodiac, tu premenovaní na Scorpion a mierne pretvoreným príbehom, teda charakterom tohto vydierača na chlapíka čo by rád prišiel k rýchlim peniazom cez páchanie vrážd. Film si zakladá trošku na brutálnosti, či dokonca na obscénnosti čo ma prekvapuje na tú dobu, film ma slušný spád, aj keď podobných detektívnych prevedení tu už bolo neúrekom ale dá sa to stráviť. Trošku mi to pripadalo miestamy ako taký predchodca série Smrtonosná zbraň, hlavne keď Drsný Harry ide na výsuvnej plošine pre samovraha na strechu budovy. /70%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Pomník jedné éry. Dnešní generace už skoro nedohlédne za bicepsy Arnieho a Slye, ale ještě před nimi tu byl Harry Callahan. Hláškoval tak, že vám naskakovala husí kůže, měl bouchačku s takovým kalibrem, že by jedním výstřelem zbořila Empire State Building a narozdíl od jiných akčních archetypů byl polda každým coulem a kromě likvidace padouchů mu to dokonce i myslelo. Taková kombinace se napříč dekádami hledá těžko, zvlášť pokud jí má někdo brát vážně. A věřte mi, že Clinta Eastwooda brát vážně budete. Bez ohledu na to, kolik mu zbylo nábojů. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film jehoz hlavni postava zcela charakterizuje jejiho predtavitele Clinta Eastwooda - nafoukany frajirek - ale tady mu to moc slusi a je neuveritelne cool. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner .. Harry hates everybody. Nedokonale vyvážená cynická tvář s chybující povahou policejního macha s tělem i duší Eastwooda, kterému role nakonec sedla na mnoho let dopředu. Zápletka zkraje reflektuje dobové problémy San Franciska (Zodiac), jenže rozvinutí detektivního případu je hodně slabé a nuzné, kdy se jede moc přímo, bez nějakých překvapení. Dnes film nemá prakticky čím strhnout. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Když vidím nahýho chlapa s řeznickým nožem jak honí ženu a má erekci tak vím, že nejde vybírat na červený kříž." Dozvídáme se, že tento film je věnován všem policistům San Francisca, kteří byli zabiti ve službě. A hned se přesouváme k bazénu na střeš výškové budovy. Mladá žena plave od jednoho konce ke druhému. Stačí jedna střela do zad a její bezvládné tělo se potápí na dno... "Tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě!" Takhle začíná film, který začal sedmdesátá léta v USA. Zatímco Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj jsou ještě někde napůl v 60-tých, Dirty Harry představil jak to asi bude vypadat. Špinavá, násilná velkoměsta plná pošuků, na které zákony nestačí. A tak musí přijít na řadu velká bouchačka a cynismus lidí, kteří jsou v tomhle denodenně. Do příchodu Harryho byl vrcholem ztvárnění detektiva Columbo (nic proti němu, miluji Columba). Myslíte, že bez Harryho by byl nějaký hláškující John McLane? Šáhlý Martin Riggs? Mstící se architekt Paul Kersey? A jiní hláškující a přehláškovaní drsňáci? Ale kdeže! Rovněž záporák je i na dnešní poměry pěkný hajzl. Žádný promyšlený plán. Prostě vybere si barák a čeká. Motivem jsou samozřejmě prachy. Nedočkáme se žádných vysvětlení, proč se rozhodl střílet lidi... Abych jen nechválil, Harry má i nějaké ty začátečnické chyby, kterých se v pozdějích dílech vyvarovali. Případně jsou vzhledem k datu natočení pochopitelné - viz. Harryho rozmluva s manželkou parťáka, zdržovací scény (obvinění ze šmíráctví). I tak musí každý uznat, že jde o snímek, který předběhl dobu a který zároveň přicházející období nejlépe zachytil. A co by to bylo za koment, kdybych nenapsal hlášku určující celou sérii "Do toho! Udělej mi radost!" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Stará poctivá ,,dirty" kriminálka, v které se více střílí a jedná na vlastní pěst, než vyjednává a čeká na speciální zásahové jednotky. Politicky nekorektní ,,drsný" Harry v podání Clinta Eastwooda nekompromisně bojuje proti zločinu metodami, které se nedají nazvat vybíravé...a proti kterým se musel nutně ohradit nejeden divák. Je zajímavé dnes reflektovat, jak se nástupem 70. let změnil euroatlantický (podobně laděnými krimi filmy se ve stejné době proslavila především francouzská kinematografie) pohled a postoj k řešení tíživé sociální situace západních megapolí, kde byla vysoká kriminalita běžným jevem. Dnes by byl takovýto postoj přinejmenším kontroverzní (a o to více mediálně vděčný). Snímek režiséra Dona Siegela, který prakticky kodifikoval a odstartoval daný žánr, je ponejvíce stylový - příznačné podhledy a průhledy na muže pochodujícího po střechách v urbanistické zástavbě Ameriky 70. let, syrově autentický styl, dobová filmová hudba a westernem ovlivněné vzorce chování, to jsou poznávací znamení tohoto akčně laděného filmu... Podobné filmy: Magnum Force, Přepadení 13. okrsku ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood co na to říct víc? Film kde dává hajzlům na prdel tou největší zbraní na světě (snad kromě atomovky) je prostě super. Tohle je film kde si do morku kostí přejete aby Cilnt tomu hnusnýmu psychoušovi roztřílel ten jeho narušenej mozek na haldu sraček. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Buddy movie? Serial killer? Rozhodne najmä veľmi ostrá (a zábavná, Eastwood vládne plátnu) kriminálka z pôsobivých ulíc San Francisca. Napínavý scenár, výrazné vedľajšie figúrky, drsné dialógy. Ja to beriem, kovboj. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klasika staré akční americké školy, jedno z krimi které ovlivnilo celý taliánský subžánr Poliziotteschi, zhruba tak ve stejné době +- 2 roky. Clint Eastwood (v nové dráze nekompromisního policajta, po všech těch westernových a válečných rolích). Jako inspektor Callahan s jeho legendární Magnum 44 si hraní v tomto filmu doslova užívá, nemiluje slávu, je bezkonkurenční, násilný, cynický, ale také zábavně vtipný a hlavně neuvěřitelně "COOL". Film je hláškovitý ale i nekompromisně tvrdý, úvodní scéna ve městě dnes už legendární. Právo a pořádek v San Franciscu tedy v džungli plné násilníku, bere tvrdě do svých rukou i když někdy na hraně legálních postupů, dojde i na pěsti:-) Jinak tento film byl pátým společným projektem s akčním specialistou Donem Siegelem, film je na druhou stranu i hodně diskutabilní, nicméně se dočkal řady úspěšných pokračování opět s Clintem v hlavní roli, filmy jako Magnum Force, Neúprosný, Francouzská spojka nebo Náhlá zkouška, se taktéž zařadily mezi klenoty amerického kriminálního žánru jako takového.. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes tak kultovní status, slavnou hlavní roli, feeling špinavý 1970s kriminálky, filmařský cit pro nasnímání velkoměsta a dobře ujeťáckýho hlavního padoucha, nemůžu ani teď po letech s klidem zvýšit na 4 hvězdy. Chtělo to totiž střihnout o dobrých 15 minut, což by dějově vůbec nic nezměnilo a přidalo by k*rva spád. Jinak ale jednoznačný sympatie. Dle Eastwooda by už dnes taková (slovy některých kritik) "pravičácko-fašounská fantasy", či "gestapo movie", nemohla ani vzniknout - neboť na to už jsme moc politicky korektní a bez smyslu pro humor. Tím spíš je vlastně DIRTY HARRY cenný. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem tento film nikdy neviděl až do data, kdy píšu tento komentář... Nějak mi v dobách VHS unikl a myslím, že jako dítě a puberťák by na mne ani tak zdaleka nezapůsobil jako dnes ... V podstatě není co komentovat a dodávat. Tohle je prostě jasná kultovní klasika. Při sledování filmu jsem si uvědomil, kolik akčních filmů z něj po dalších téměř 40 let čerpá nápady a opakuje myšlenky ... Všechny ty Smrtonosné zbraně, Smrtonosné pasti nebo v nedávné době třeba klipová jízda 12 Rounds atd., atd. ... Dirty Harry ovšem nabízí jako film obrovský "prostor" a děj pro zábavu, obsahuje tolik témat, perliček z různých "sub-sub-subžánrů" ... Nesoustředí se striktně na jednu dějovou linku, ale plynule přechází z jedné části do druhé. Dlouhá stopáž je zde vyloženě výhodou. A jako celek je to obrovská zábava, která podle mého názoru ovlivnila "akční svět" více než drtivá většina podobných ("příbuzných") kultovních klasik a v podstatě můžu zmínit i kulturu obecně či třeba videoherní trh (GTA...) apod. ... Film od začátku svým dokonalým zpracováním, špičkovými i když decentními hereckými výkony dává divákovi pocit obrovské svobody hlavního hrdiny, který jezdí a běhá po obrovském San Franciscu a prožívá různá dobrodružství. Tento film se prostě povedl, je to průkopnický klenot a nejedná se o žádný levně vypadající grindhouse ... Opravdu špičkově provedená práce ve všech ohledech, tomuto filmu nejde nedát plný počet právě ve vztahu k jeho úctiodnému věku... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Manifest sedmdesátkového stylu, vynikající technicolor barvy, San Francisco, každý zaběr by šel vystřihnout a zarámovat. Okázalý soundtrack Lalo Schifrina (60's psychedelic kytarový rock smíchaný s orchestrem a lá David Axelrod) a k tomu nekompromisně hláškující Clint Eastwood a hodně pomalé až neakční tempo s důrazem na atmosféru. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Kriminální klasika plná drsnýho suchýho humoru a sveřepé tvrdosti hlavního představitele zákona. Clint fakt snad měl jít místo herce dělat toho policajta, protože to by tu do pár let bylo úplně čisto a mír. Film je příjemný vyvážení akce a pátrání, záporák je dostatečně odpornej už od chvíle, kdy poprvý promluví a Harry, přestože nevypadá, je mnohem lidštější, než by kdo řekl. Možná je to povoláním a tím, že se se zločinci stýká denně, ale přímo jsem z něj cítil touhu po spravedlnosti a uvědomění si ceny života. A jedna scéna je prostě dokonalá, když Harry zabrání přepadení banky tlupou rabiátů. Vím, o čem přemýšlíš. Vypálil šest kulek, nebo jenom pět? Abych ti řekl pravdu, nejsem si tím sám jistej. Ale tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě a klidně ti rozstřelí tu tvou hlavu po celým širým okolí. Takže se musíš sám sebe zeptat, je dneska můj šťastnej den? Tak co, je tvůj šťastnej den, hajzle? Nezapomenutelný. ()

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama