Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

Ruut 

všechny recenze uživatele

"Vím na co myslíš. Vystřelil jsem už šestkrát nebo jen pětkrát?! Tak schválně, co myslíš, máš dnes svůj štastný den? ". Sice sem tam logika skřípe a vedlejší postavy jsou více než ploché a někdy i hloupé (viz soudce přesvědčující Harryho proč nemůže zatknout hlavního padoucha), ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra. Navíc ty skvělé překety s kamerou. Nestarnoucí klasika. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Je nekompromisní, je to frajer, bere právo do svých rukou, před zbytečnýma "kecama" dává přednost hrubé síle, je zatraceně cool, má nevyčerpatelnou zásobu hlášek a velikost jeho ega se odráží v jeho pověstném magnumu 44 - ano, to všechno je nestárnoucí legenda, policejní kovboj Harry Callahan, Dirty Harry! Tahle postava i tenhle film jsou prostě absolutní klasikou, ikonickou a perfektní!!! ...you've got to ask yourself..."Do I feel lucky?" Well, do you, punk? ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Štvrtá * je za to, že je to TEN slávny prvý DH. Veľmi príjemná eastwoodovka, ale ďalšie diely ju predčia väčšou hustotou hlášok, mierou akcie i výživnejšou prepracovanosťou hlavnej postavy. Najlepší je Harryho prejav na tému "čo sa stane, keď samovrah na činžiaku strhne so sebou aj poliša, ktorý ho chcel zachrániť" - dole potom nikto nevie, ktorý kus tela patrí komu :-). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Obří účes, obří bouchačka, obří charizma. A zrodila se legenda. Sedmdesátková kriminálka, která zásadně ovlivnila rodící se akční žánr a dala mu jednu z jeho prvních hvězd. Clint hláškuje, kamera prodává San Francisko (luxusní je až hororový odlétající záběr na nočním stadióně) a vychytralý psychotický záporák je v podání Andrew Robinsona správně znepokojivý a odporný. Robinson a Reni Santoni (Harryho parťák) si v 80. letech symbolicky zahráli i ve velmi podobně laděné Cobře se Slyem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $35,976,000Tržby Celosvetovo $36,130,000Clint Eastwood a jeho klasické herecké polohy pištoľníkov 60.-70.rokov sú tu rázne poznať, aj keď tu zastáva zákon ako policajt v uliciach San Francisca, stále to je ten neotrlí sekáč čo pred ničím neustúpi. Dej filmu sa inšpiruje vtedajším incidentom s kriminálnymi činmy psychopata s prezývkou Zodiac, tu premenovaní na Scorpion a mierne pretvoreným príbehom, teda charakterom tohto vydierača na chlapíka čo by rád prišiel k rýchlim peniazom cez páchanie vrážd. Film si zakladá trošku na brutálnosti, či dokonca na obscénnosti čo ma prekvapuje na tú dobu, film ma slušný spád, aj keď podobných detektívnych prevedení tu už bolo neúrekom ale dá sa to stráviť. Trošku mi to pripadalo miestamy ako taký predchodca série Smrtonosná zbraň, hlavne keď Drsný Harry ide na výsuvnej plošine pre samovraha na strechu budovy. /70%/ ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Těžkosti nastaly při výběru vhodného režiséra. První volbou studia byl Irvin Kershner a pak Sydney Pollack. Kershner byl z projektu vyhozen poté, co z hlavní role Harryho Callahana vycouval Frank Sinatra. Pollack neměl zájem, pro něj byl film víceméně obyčejný. Režie byla nakonec svěřena Donaldu Siegelovi (ten už se k další režii o drsném poldovi kupodivu nedostal). (Rodriguez)
  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)
  • Warnerům se podařilo film natočit za celkem rozumné 4 miliony dolarů. Jen v USA film vydělal slušných 36 milionů. (Rodriguez)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama