Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (80)

  • San Francisco se s filmem ztotožnilo a štáb dokonce mohl točit ve starostově kanceláři. Zvláštní poctu také poskytl stadionu Kezar sanfranciského týmu „49“, jenž byl určen k demolici. Eastwood se dohodl se Siegelem a na travnatou plochu umístnili druhé střetnutí Callahana a Škorpióna. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. prosince 1971 v San Franciscu. (Varan)
  • Harry Callahan (Clint Eastwood) používá revolver Smith & Wesson Model 29 v ráži 44. magnum a to se šestipalcovou a v některých scénách s osmipalcovou hlavní. Také o své zbrani prohlásí, že je to nejsilnější pistole na světe. Pravdou je, že v roce 1970 byl silnější náboj pouze 454. casull, nicméně první zbraň této ráže se začala komerčně prodávat, až o deset let později, takže Harryho tvrzení je pravdivé. (HectorHagman)
  • Umělou krev, kterou filmaři použili u první vrahovi oběti v bazénu, vytvořili specialisté ze studia SFX. Základem této směsi byl speciální olej, který bylo možné lehce odstranit, podobně jako vodní řasy. (Novalinda)
  • Film zůstává věrný faktům ze Zodiacova případu a ve Škorpionových (Andy Robinson) dopisech do Chroniclu můžeme vidět přesnou kopii Zodiacova rukopisu. (FilmFan24)
  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)
  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)
  • Výsledek filmu byl senzační. Jen v samotných USA vytěžil 50 milionů dolarů a z Eastwooda udělal poprvé hvězdu roku. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood poté pro časopis Playboy prohlásil, že: „Harry není fašista. Je to jen frustrovaný policajt v zoufalé situaci jednoho konkrétního případu." (ClintEastwood)
  • Postava Harryho Callahana vzbudila obrovský ohlas a kritička Pauline Kaelová ji dokonce nazvala "fašistickým prasetem". (ClintEastwood)
  • Na dvě scény, které měl režírovat Clint Eastwood, bylo vyhrazeno šest natáčecích dní. Eastwood řekl, že to zvládne za dva dny a nakonec mu stačil pouze den. Dosáhl toho tím, že změnil denní scény na noční, tím minimalizoval davy přihlížejících a problémy s dopravou. (ClintEastwood)
  • Don Siegel byl rychlý a rozhodný režisér a byl známý tím, že nenatáčel více materiálu, než bylo potřeba a s natáčením byl vždy v předstihu. Když zavítal na natáčení manažer studia, tak se divil, proč režisér natočil pouze jednu verzi Scorpiova útěku po střechách. "Když se na to podívá, okamžitě ví, jestli se mu natočená scéna líbí nebo ne" - vysvětlil tehdy manažerovi Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Andy Robinson, dříve divadelní herec - neměl žádné zkušenosti se zbraněmi a pokaždé, když měl vystřelit, tak zamrkal. Režisér Siegel tak musel natáčení scén uspořádat jinak, než měl původně v plánu a Robinsonovi najal trenéra, který z něho měl udělat skutečného ostřelovače. (ClintEastwood)
  • Město se filmem natolik nadchlo, že pro natočení scén se starostou dokonce dovolilo štábu používat skutečnou kancelář tehdejšího starosty Aliota. (ClintEastwood)
  • Stadion Kezar, kde hrával Sanfranciský tým "49" se měl v době natáčení likvidovat. Jak režisér Siegel, tak Clint Eastwood usoudili, že tak veliké místo by byla škoda nevyužít a aréna tak posloužila jako první krvavé setkání Harryho se Scorpiem. (ClintEastwood)
  • Andy Robinson byl zarytý pacifista, a proto se zdráhal zahrát scénu, kde přivazuje děti k sedadlům. Don Siegel proto začal na dětských hercích až zuřivě předvádět, jak si to představuje. Robinson okamžitě změnil názor a zahrál roli dle požadavků, jen aby toho Siegel už nechal. (Gastovski)
  • Když v roce 1974 začal v San Francisku působit další šílenec, který si přezdíval "Zabiják Zebra", objevily se na zdech ozdobně vyvedené nápisy: "Drsný Harry, kde jsi, když tě potřebujeme?" (Gastovski)
  • Clint Eastwood přijal roli Harryho jen pod podmínkou, že režírovat bude Don Siegel. (Karlos80)
  • V době uvedení do kin byl snímek označen kritiky jako fašistický. (Roztržitý Luke)
  • Scéna se sebevrahem, kterou režíroval Clint Eastwood místo nemocného Siegela, se původně měla odehrávat ve dne. Eastwood to změnil na noc, aby snížil počet zvědavců z řad veřejnosti, kteří by filmaře rušili a zdržovali. Díky tomu byla scéna natočena daleko rychleji, než se plánovalo. (pawleta)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama