Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (442)

H34D 

všechny recenze uživatele

Útěk z Alcatrazu byl první film, na který jsem jako malý kluk užasle zíral s otevřenou pusou a zatajeným dechem. Mrazivě klidný Clint Eastwood a atmosféra, která se za chytrého použití minimalistické hudby (resp. monotóního zvuku) pomalu ale jistě hrotí v napínavé finále. Útěk z Alcatrazu je větší klasika, než si někteří mohou myslet, neboť ne, že připomíná Shawshank, ale naopak Shawshank připomíná Escape from Alcatraz! S odstupem času, po druhém zhlédnutí, mohu říct, že jsem měl stále příjemný pocit z kvalitní filmařiny, ale bohužel kromě toho se mi žádných extrasilných momentů nedostalo... 8/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zcela obyčejný útěk z vězení aneb skoro dokument, kdy kamera neopouští tajemného Eastwoodova hrdinu. A právě strhující autenticita je vedle Clintova mistrovského herectví největším kladem snímku. Všechny ostatní prisonbreakovské taškařice totiž po tomto klenotu z roku 1979 působí jako zbytečné, teatrálně předimenzované komedie. ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama aneb předchůdce Shawshanku v něm nezanechalo pouze mnoho podobností jako úlisného ředitele, sympatického hrdinu a pečlivě střežené vězení, ale velmi silně mu svou kvalitou i konkuruje. Výborná volba Eastwooda do hlavní role opět zapříčinila paradox, neboť jsem vězňům fandil při jejich útěku. Díky povedeně zvolenému typu chronologického posunu děje v podobě oddělení jednotlivých scén západem či východem slunce a poslední půlhodince, kde se atmosféra díky drobným chybám a všudypřítomných dozorců dala krájet tedy nemohu jinak, než s příjemným pocitem z dobrého snímku udělit pět hvězd. 90% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Eastwooda žeru, ale viděl jsem mraky vězeňských dramat, která ve mne zanechala mnohem silnější zážitky. Tohle bylo prostě taková nějaká tuctovka, u které se člověk nijak závratně nenudí, má se na co koukat, ale nemá to co více nabídnout. No zkrátka Shawshank si z tohoto filmu vytáhl pouze to lepší a dal vznik mnohem kvalitnějšímu filmu než jakým je tohle. Špatný počin však Alcatraz určitě není. Zlatý střed * * *. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Metaforu o pokazených vajciach, ktorú použil riaditeľ väznice pri rozhovore s Frankom Morrisom (Clint Eastwood), použil aj riaditeľ väznice vo filme Veľký útek (1963). (frxXx)
  • Frank Morris a bratři John a Clarence Anglinové už nebyli nikdy znovu spatřeni a jsou vedeni jako pohřešovaní a pravděpodobně utonulí. (CrypzzXD)
  • Incident, v ktorom si Doc (Roberts Blossom) odsekne niekoľko prstov sekerou, je založený na skutočnom incidente, ktorý sa odohral v roku 1937. Na väzňa menom Rufe Persfal vtedajšia politika prísneho mlčania tak doľahla, že si odrezal štyri prsty sekerou, aby ho odviezli z Alcatrazu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama