Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (442)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Brilantni thriller a dalsi uspesna spoluprace dua Eastwood Siegel skvela atmosfera a celkem realisticka ukazka zdlouhavych priprav uteku z nejstrezenejsiho vezeni hlavni hrdina se posouva doslova po centimetrech pri nekterych scenach jsem vzrusenim nedychal jenom skoda ze ten konec uz mi prisel takovej moc rychlej a trochu odbytej ale jinak urcite v ramci zanru spicka a jedna ze starych dobrych klasik let minulych ()

classic 

všechny recenze uživatele

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

O útěku z Alcatrazu. Co víc na tom komentovat? Že mám rád filmy s plánem, s útěkem; a i když jsou takhle přímočaré a – jak píše Djkoma – působí na dnešní dobu lehce zastarale, mně to ke spokojenosti stačí. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 8 | hudba ? | humor 0 | akce 0 | napětí 4 | pustil bych si znovu 7 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Perfektný napinák! Naozaj, línia napätia je tu parádne naservírovaná, takisto v prvej polke psychologické štúdia postáv. Samotné plánovanie a realizácia úteku tiež, je až nepredstaviteľné, že niekto niečo také naozaj zrealizoval. Nebyť tentokrát až príliš sebaistého a bossáckeho kápa Eastwooda má odo mňa tento film plné hodnotenie. 85%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když nedodržuješ zákony společnosti, pošlou tě do vězení. Když nedodržuješ vězeňské předpisy, pošlou tě k nám." A jelikož si Frank Morris, vězeň číslo AZ 1441, kromě práva mluvit a pracovat, udělil ještě právo na vycházku, tak je o zábavu postaráno. Pro mne to byl tedy náročný film. Já jsem do toho totiž šel s Frankem, takže jsem mu pomáhal vymýšlet plán útěku, kontroloval jsem pohyb strážných, škrábal jsem lžící železobeton a přitom jsem se pokoušel neohnout ve sprše pro mýdlo. Jak říkám, bylo to náročné, ale pak jsem si uvědomil, že někde je chyba. Nebo opravdu v Alcatrazu seděli převážně sympatičtí smolaři a hlídali je výhradně sadističtí psychopati? ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Na motivy tohoto filmu vznikla počítačová hra. (Lucas87)
  • Během filmování byli na ostrově neustále turisté, kteří znesnadňovali natáčení. Většina filmu tak byla natočena v noci. (Kulmon)
  • Väznica Alcatraz bola v tom čase jednou z mála väzníc v Amerike, ktorá mala teplú vodu na sprchovanie. Nebolo to súcitné rozhodnutie, ale malo za cieľ zabrániť väzňom, aby si príliš nezvykli na studenú vodu pre prípad, že by sa dostali z väzenia a pokúsili sa odplávať z ostrova. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama