Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (442)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Brilantni thriller a dalsi uspesna spoluprace dua Eastwood Siegel skvela atmosfera a celkem realisticka ukazka zdlouhavych priprav uteku z nejstrezenejsiho vezeni hlavni hrdina se posouva doslova po centimetrech pri nekterych scenach jsem vzrusenim nedychal jenom skoda ze ten konec uz mi prisel takovej moc rychlej a trochu odbytej ale jinak urcite v ramci zanru spicka a jedna ze starych dobrych klasik let minulych ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná dráma o úteku z väzenia. Všetci tvrdili, že je to nemožné, až na jedného - Franka Morrisa. Ten neprajníkom ukázal, ako sa dá dať zbohom Alcatrazu, rafinovane premyslený plán, musím uznať. V podstate ide o veľmi jednoduchý dej. Divácku pozornosť upriamuje hlavne všetko, čo sa točí okolo príprav na samotný útek. Je tu ale aj dosť veľa negatív. Napríklad na môj vkus väzenské prostredie bolo až príliš sterilné a väzni až príliš prestarnutí. Navyše až na jeden výraznejší konflikt si tu všetci nažívali v pohodovej harmónii a vzájomnom porozumení. Chýbali tu konflikty, chýbala tomu reálnosť prostredia a tiež viac černochov. Emotívny náboj mohol byť tiež výraznejší. S odretými ušami nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když začala v roce 2006 vycházet Kolekce klasických filmů Clinta Eastwooda, byl jedním z důvodů, proč jsem každých 14 dnů kupoval časopis s originálním DVD, právě tento snímek. Snímek, který nakonec na více, než třicetimístném seznamu chyběl... Nevadí, už je doma. Nostalgie jako hrom, ale i po těch letech vynikající a realistický film. Jedná se o jednu z nejlepších Eastwoodových rolí, která mu perfektně sedla. Tento slavný vězeňský příběh Dona Siegela o chytrém útěku, inspirovaný skutečnou událostí, který je pátým (a posledním) společným počinem obou věhlasných tvůrců, mi imponuje dodnes. Je zde několik drsných či násilných scén, ale hlavně spousta napětí a pohled na mimořádně inteligentního zločince Franka Morrise, který se pokusí o nemožné - uniknout z Alcatrazu. Jeden z nejzajímavějších snímků Clinta Eastwooda a filmová legenda s velkým L. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Utíkej Clinte, utíkej, utíkej; košili modrou nesvlíkej, nesvlíkej." Mimický minimalista Východní dříví dokazuje, že k útěku z Alcatrazu Pár přátel stačí mít, k tomu příručku Kutila Tima a "seru na vás" výraz ve tváři. Po jeho lekci bachařskému sboru mám pocit, že opustit nepozorovaně Alcatraz bylo snazší než odejít na tajňačku z baráku za holkama. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Solidní útěkářský film, dokonce z toho nejpevnějšího vězení a navíc s chlapáckým Clintem Eastwoodem. Jenomže závěr je nemastný neslaný a celkově filmu chybí trochu více napětí. Motýlek, Shawshank, Zelená míle, Con Air, nebo Velký útěk jsou prostě větší pecky. Některé dilalogy ovšem sedí - např. mezi vůdcem černošských vězňů a Morrisem: "Řekl bych, že existujou přesně dva důvody, proč sis nesedl na můj schod. Buď se prostě bojíš, nebo nesnášíš negry. Tak kterej je to, je to strach?" - "Ne. Nesnáším negry." http://www.youtube.com/watch?v=88f13cTSnOs Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x9jt9u_escape-from-alcatraz-theatrical-tra_shortfilms ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Dezorientácia Franka Morrisa (Clint Eastwood) po prepustení zo samotky je založená na reálnom správaní sa väzňov. Jeden bývalý odsúdený, ktorý slúžil v Alcatraze, povedal o čase na samotke: "Buď si vyšiel ako muž, alebo niečo menej." (Arsenal83)
  • Nebezpečný útěk dolů přes vězeňskou zeď končící skokem do vody se točil bez kaskadérů. (Kulmon)
  • Jeden z mnoha mýtů o Alcatrazu je, že je nemožné přeplavat z ostrova na pevninu kvůli žralokům. Ve skutečnosti v zálivu nejsou žádní žraloci, kteří by pojídali lidské maso. Pouze žraloci krmící se na dně zálivu. Hlavními překážkami byla studená voda (kolem 10° C), silný proud a vzdálenost od pobřeží (skoro 2 km). Pokud je ale osoba trénovaná, má dobrou fyzickou kondici, je možné v takto studené vodě přežít a odolat silným proudům. (Lucas87)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama