Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Půvabná mladá žena Odette přijíždí do Bretaně a usazuje se v rybářském městečku Saint-Brieuc. Navazuje milostný vztah s Jockem, majitelem místního hostince. Servírka Mimi z téhož hostince se tím cítí dotčena a začne v blízkém starém zámku navštěvovat zchudlého aristokrata Juliena, kterému se kvůli oděvnímu doplňku přezdívá Bílé kamaše. S Julienem ale začne flirtovat i Odette, aby Mimi provokovala. Julien se do Odette ale zamiluje a situace se k plánované pomstě rozhodne využít jeho nevlastní bratr Maurice, kterého rodina zapudila.
Film BÍLÉ KAMAŠE (Pattes blanches) natočil slavný režisér Jean Grémillon na základě divadelní hry významného francouzského dramatika Jeana Anouilha. Grémillon se držel své letité koncepce a ve filmu spojil své tradiční prvky romance s tragickými podtóny a kritiky společnosti středních a vyšších vrstev. Výsledek ale nebyl příliš přesvědčivý, jako jeden z důvodů se uvádí fakt, že Grémillon se realizace filmu ujal narychlo a bez pečlivější přípravy. Přes některé nedostatky film oplývá typickými a zajímavými prvky Grémillonovy práce, za zmínku stojí i působivé herecké výkony. To se týká hlavně titulní protagonistky Suzy Delair, zaujal ale i začínající Michel Bouquet, jeho kreace cynického vyděděnce Maurice předznamenala řadu jeho následujících filmových rolí. Ve Francii měl film premiéru 13. dubna 1949. (argenson)

(více)

Recenze (1)

rivah 

všechny recenze uživatele

BÍLÉ KAMAŠE...Francouzskou kritikou velmi ceněný film. Paul Vecchiali prohlásil: "Jsou filmy, o nichž lze říci, že byly psány krví, natáčeny jako noční můra, žijící na ostří. Toto je jeden z nich. A jsou vzácné" (IMDb-recenze na dvdclassic + L´Oeil sur l'écran), ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama