Reklama

Reklama

Le Tigre se parfume à la dynamite

  • Itálie La tigre profumata alla dinamite

Obsahy(1)

Francouzský tajný agent Rapière, známý pod přezdívkou Tygr, je vyslán do Francouzské Guyany, kde má dohlédnout na navrácení pokladu z potopené lodi. Po krvavých bojích se ale poklad dostane do rukou skupiny revolucionářů, která jej chce prodat mezinárodní teroristické organizaci, aby získala finance na zbraně. Státní úřady se v celé akci obávají angažovat kvůli možné celostátní stávce, Tygr se tedy musí pokusit o získání pokladu na vlastní pěst...
Po úspěchu filmu LE TIGRE AIME LA CHAIR FRAICHE (Tygr má rád syrové maso) z předešlého roku se Claude Chabrol ujal režie dalšího podobného filmu, opět s Rogerem Haninem v hlavní roli. Chabrol natáčel oba filmy s agentem Tygrem pouze z komerčních důvodů, aby znovu získal důvěru producentů, nicméně dostál své profesionální pověsti. V případě tohoto druhého filmu, LE TIGRE SE PARFUME À LA DYNAMITE (Tygr se parfémuje dynamitem), se navíc odchýlil od dramatického vyznění příběhu a vytvořil spíše špionážní parodii. Odborná kritika vyčetla filmu příliš překombinovaný děj, málo pravděpodobné situace i obsazení hlavní role nepřesvědčivým Rogerem Haninem. Nic to ale nemění na faktu, že film znovu zaznamenal úspěch a Chabrol se pak mohl vrátit k natáčení psychologických thrillerů, které byly jeho doménou. Kromě Francie a Itálie se na filmu podíleli také španělští tvůrci a natáčení zčásti probíhalo ve španělských lokacích (Barcelona). Ve Francii měl film premiéru 2. listopadu 1965. (argenson)

(více)

Recenze (3)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Druhy diel Tygra sa vola Tygr se parfemuje dynamitem. Po uspechu jednicky Le Tigre aime la Chair fraiche natocil Claude Chabrol o rok dvojku. Tentokrat je tiger v Juznej Amerika, presnejsie Francuzskej Guyane. Tam sa riesia poklady, tenoristicke organizacie. Pri tomto druhom filme uz vystodovane filmove teoretiky - elitary chcali siru - Hanin je zevraj nevierohodny ako tajny francuzsky agent, malo to udajne privela nepravdepodobnych situacii a prilis prekomnivovany dej. No jo, je pravda, ze scenarista na to dost jebal, ak ste ale len laik -nedouk, ktory cumi na filmy preto, aby sa bavil a ne preto, aby sa xmrti ufilozofoval, co ktorou vetou ktory mental presne myslel, taxi film vyborne uzijete. 77 % ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Druhé Tygrovo dobrodružství je barevné a o něco lepší, než to první. Samotná zápletka je skvělá, zapadlá kolonie, kam se stahují tajné služby celého světa, revolucionáři, tajná nacistická organizace… Navíc ospalé město na prahu revoluce s vylidněnými ulicemi má prostě zvláštní atmosféru. Skvělé také je, že si tentokrát režisér sehnal někoho, kdo uměl dělat akční scény a udělal je tentokrát náramně dobře. Ačkoli jsem dalek hlubokých rozborů, troufám si ocenit i jistý vtip, který se prolíná celým filmem. V zásadě se totiž jedná o starou školu špionážního thrilleru, kam občas problesknou prvky eurospy, ale právě ty mají dost často až parodický nádech. Podle mě je tohle film, který pobaví hluboké intelektuály i plytké konzumenty. ()

Reklama

Reklama