Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stephen King patrí medzi najplodnejších holywoodskych scenáristov a možno najlepších. Z jeho pera vzišli perly ako Zelená míľa, Vykúpenie z väznice Shawshank, Misery nechce zomrieť, Osvietenie a tiež Nadaný žiak. Mrazivý a bezmocnosť vzbudzujúci príbeh chlapca a bývalého esesáka vyniká aj vďaka hereckému výkonu Iana McKellena. Bolo zaujímavé sledovať to napätie a rozhovory medzi bývalým nacistom a dospievajúcim chlapcom, ktorý bez toho, aby si to poriadne uvedomoval sa s ním nejakým spôsobom snažil stotožniť a cítiť to čo cítil on keď zabíjal. A potom už je len malý krôčik k tomu, aby sa z nadaného žiaka stala kópia toho skrývaného zla. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejsem vylozene zklamanej, ale cekal jsem drobet vic. Hlavni problem je v pribehu, to mi bylo jasny uz par minut po zacatku filmu. On tady totiz zadnej vyraznejsi pribeh neni, proste skolak a bejvalej nacista a vyvoj jejich vztahu. To bohuzel neni tak vyzivny, aby to dokazalo udrzet napeti tech 110 minut. Proto tu jsou nekdy hluchy mista a konec je lehce protahovanej. Bohate to ale vyvazuje solidni atmosfera, par skvele mrazivejch az horororvejch momentu a spickovej McKellen v hlavni roli nacka. Renfro je sice v jeho stinu, ale rozhodne nehraje spatne a misty docela slusne drzi krok. Celkove zajimavej thriller a bejt tu trochu slozitejsi pribeh, mozna bych tu hvezdicku prihodil, takle jen 4. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Fascinace holocaustem jako vzrušujícím příběhem byla vždycky škodlivá a nebezpečná věc. Kdo jiný by to dokázal otočit ve svůj prospěch a vytěžit z toho zábavnou historku než Stephen King? U jeho adaptací je pak problém s tím, jak těm zábavným historkám dodat hloubku, protože filmová prvoplánovost je vždycky bolestivější než literární. Málokomu se to podařilo. Vlastně mě napadá jen Stanley Kubrick. A nyní i Bryan Singer. Sice se stále pohybuje v mantinelech působivého zábavného thrilleru s poněkud šroubovanou premisou a moc vykonstruovaným zvratem (přes všechnu snahu se Kingův sklon k laciné senzaci nedaří úplně potlačit), přesto zvládá nabídnout slušný zážitek. Čistě díky hercům, režii a rozumné gradaci. Navíc se ze souboje dvou bezcharakterních charakterů daří vytěžit i víc než jen kritiku neonacismu (naznačit homosexuální podtext by si Singer nemohl odpustit). Na poli mainstreamového thrilleru, který je silný, ale přitom obecně srozumitelný a atraktivní, asi nejde nabídnout víc. 4 a 1/2 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli tam hory tiel.“ – „A čo deti?“ – „Tie boli úplne naspodu.“ Strhujúca adaptácia výbornej novely Stephena Kinga (vyšla v českom preklade vo výnimočnej zbierke štyroch noviel „Štyri ročné doby“). Obyčajný (vlastne nadaný) študent v nej vydiera sympatického suseda (Ian McKellen vo svojom predgandalfovskom a predmagnetovskom období). V skutočnosti bývalého nacistického zločinca. Ak mu starý muž neprezradí desivé veci, ktoré stváral v koncentračných táboroch, mladík ho udá. To je však iba začiatok fascinujúceho zákerného vzťahu, ktorý sa môže skončiť skutočne všelijako. Veselo ale nie. Bryan Singer prihodil podmanivú audiovizuálnu podobu (hudba Johna Ottmana buráca viac, ako v epickom veľkofilme), kvalitných hercov aj do zdanlivo nedôležitých roličiek (lovec nacistických svíň Jan Tříska, David Schwimmer ako školský psychológ, Singerov dvorný Bruce Davison v entej variácii na „filmového otca“) a literárnu predlohu prekopal v prospech veci (s bezdomovcami, mačkou i záverom to bolo v novele inak, ale neviem povedať, či sa mi viac páčila tá alebo film). Z tohto by Hitchcockovi znova narástli vlasy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Novela NADANÝ ŽÁK ze sbírky ČTYŘI ROČNÍ DOBY (ve stejné sbírce najdeme mimo jiné i VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) vykresluje příběh zkažného mladíka, který pátrá po věcech, které se děly v nacistických mučírnách během druhé světové války. Je to jeho "velký zájem". Jednoho dne narazí na Kurta Dussandera, který byl v té době vedoucí koncentračního tábora v Patinu. Začne ho vydírat a chce po něm, výměnou za mlčenlivost, vyprávět příběhy. Příběhy o mučení a smrti židovských vězňů... Je vidět, že Bryan Singer Stephena Kinga opravdu respektuje. Věrně převedl atmosféru z knihy do filmu a celkem obstojně upravil děj. Trochu jsem byl zklamaný koncem, který je v tomhle případě spíše naznačený a více "Happyendovský", zatímco v Kingově verzi je tvrdší a v celkovém kontextu příběhu působí lépe a realističtěji. Kdybych před filmem nečetl knihu rozhodně bych byl spokojenější. Avšak potěšil mě Jan Tříska, který hrál svou drobnou úlohu skvěle a taky David Schwimmer v trochu netradiční roli Eda Frenche alias, Teniskového Peta alias Gumáka Eda. :) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Při úvodních titulcích je možno zahlédnout mimo jiné i fotku Adolfa Hitlera a Josefa Mengeleho. (pornogrind)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama