Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo četl naprosto dokonalou knihu (jako např. já), nebude tento film určitě žádná bomba. Tvůrci poněkud vyměkli (některé motivy zmizely) a Todd v podání Brada Renfroa není zdaleka taková zrůda. I tak to považuji za vydařenou adaptaci. A pro ty ,co nečetli je to jednoznačně za čtyři hvězdy. Renfro dobrý, ovšem Ian McKellen lepší. Scéna, kdy Todd nutí Dussandera pochodovat, je nezapomenutelná. Zaujala i hudba Johna Ottmana a i Jan Tříska potěší. Bryan Singer začíná patřit mezi mé nejoblíbenější režiséry. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Fascinace holocaustem jako vzrušujícím příběhem byla vždycky škodlivá a nebezpečná věc. Kdo jiný by to dokázal otočit ve svůj prospěch a vytěžit z toho zábavnou historku než Stephen King? U jeho adaptací je pak problém s tím, jak těm zábavným historkám dodat hloubku, protože filmová prvoplánovost je vždycky bolestivější než literární. Málokomu se to podařilo. Vlastně mě napadá jen Stanley Kubrick. A nyní i Bryan Singer. Sice se stále pohybuje v mantinelech působivého zábavného thrilleru s poněkud šroubovanou premisou a moc vykonstruovaným zvratem (přes všechnu snahu se Kingův sklon k laciné senzaci nedaří úplně potlačit), přesto zvládá nabídnout slušný zážitek. Čistě díky hercům, režii a rozumné gradaci. Navíc se ze souboje dvou bezcharakterních charakterů daří vytěžit i víc než jen kritiku neonacismu (naznačit homosexuální podtext by si Singer nemohl odpustit). Na poli mainstreamového thrilleru, který je silný, ale přitom obecně srozumitelný a atraktivní, asi nejde nabídnout víc. 4 a 1/2 ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Bryanem Singerem dopadlo na jedničku. Podařilo se mu natočit film, na jaký se nezapomíná. Dlouho jsem si neužil něco tak vymazleného jako právě Nadaného žáka. Jestli v něčem Singer vyniká, tak je to bezpochyby jedinečný výběr herců. Sir Ian McKellen si roli skrytého nacistického důstojníka náležitě užívá. Brad Renfro v roli zvídavého studenta Todda Bowdena mu ovšem neméně zdatně sekunduje, takže ti dva se skvěle doplňují a definují sousloví "herecký koncert." Při této příležitosti bych rád upozornil právě na dodnes nedoceněného Brada Renfra, jehož smrt ovšem zastínilo úmrtí Heatha Ledgera. Renfra pokládám za hereckého nástupce Rivera Phoenixe, kterého rovněž zabily drogy. Škoda, že po Nadaném žáka už toho tolik zajímavého, kde by mohl zúročit svůj nezpochybnitelný herecký talent, nenatočil. Co dodat, snad jen, že druhá projekce bude co nevidět..._______________Napodruhé ještě lepší. Opravdu neuvěřitelný film. Renfro a McKellen jsou výborní zlosynové. Každý trošku jiným způsobem, vzájemně se ovšem doplňují. Moc mě bavilo sledovat, jak Todda Dussander fascinuje. To vydírání, ta čirá nenávist, no prostě něco neuvěřitelného. K tomu si připočtěte výbornou Singerovu režii. Ano, tohle je první film Bryana Singera, který jsem v životě viděl. Absolutně nechápu, jak jsem někoho takového, jako je Singer, mohl tak dlouho přehlížet. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Ze studenta Brada Renfra (Todda) lezl mráz po zádech, až to není hezké. Zahrál zlého člověka opravdu bravurně a upřímně jsem se ho bál. Thriller, který má velmi vysokou úroveň, bohužel těch scén není tolik a to je obrovská škoda. Ian McKellen (Kurt) v roli nacistického válečného zločince měl něco do sebe a když si na sebe oblékl nacistickou uniformu a začal "hajlovat", tak to byl hodně zvláštní pocit. Neměl bych co dodat, ale bohužel něco k úplné dokonalosti chybělo .. 8/10 = 88% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Singer a spol. při adaptaci stejnojmenné knihy podstatně ubrali na brutalitě, kvalitám výsledného produktu to ovšem nic neubírá. Obzvláště chválím konec, který vynáší své poselství ještě mrazivěji, než fatální závěr knihy - kolik potenciálních, ale i skutečných hrůz se může ukrývat za těmi navenek obyčejnými tvářemi, které denně míjíme na ulicích? Inteligentní zlo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Kolem 39. minuty v tělocvičně hodí Todd (Brad Renfro) vší silou basketbalový míč na zraněného holuba. Míč hned potom sbírá ze země v místě, kde stojí. Míč by se určitě po takto prudkém hodu odrazil a nezůstal by ležet na zemi. (icewhite)
  • Učitelé ve filmu, paní Fiscarelli a pan Weiskopf, jsou pojmenováni podle skutečných učitelů ze školy, kam chodil režisér Bryan Singer. (Othello)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama